COP29 arrangerades i november i Baku, Azerbajdzjan. Vi hade möjlighet att prata med Bledar Beqiri, alumn från Ekonomihögskolan, som deltog på COP29. Bledar Beqiri arbetar på Svenska institutet för standarder (SIS) som projektledare inom Miljö och Energi.
Hur hamnade du på COP29?
– SIS (Svenska institutet för standarder) hade två platser till COP29 och jag fick en av platserna, med uppdrag att arrangera en paneldiskussion om hållbar gruvnäring. I mitt uppdrag ingick att organisera paneldiskussionen, vilket innefattade att koordinera med talare, förbereda diskussionsfrågor och säkerställa att allt fungerade smidigt.
Bledar fortsätter att berätta mer om paneldiskussionen, den drog ca 35 deltagare på plats och även publik online. SIS VD Annika Andreasen var moderator med 3 talare; Ulrika Francke, Ordförande i SIS styrelse, John Lindberg, Policy & Public Affairs Lead på International Council on Mining and Metals, ICMM och Clifford Frimpong Ag. Deputy Director-General, Conformity Assessment Ghana Standards Authority. Det blev en komplex diskussion kring efterfrågan på kritiska metaller och mineraler som ökar kraftigt i energiomställningens spår. Frågor som diskuterades var gruvindustrins roll i att uppnå globala klimat- och hållbarhetsmål, samt hur gemensamma standarder för ansvarsfull råvaruproduktion kan stödja i att omvandla klimatåtaganden till praktisk handling.
Ibland kan det kännas som ett mirakel att vi lyckas komma överens
Vilka reflektioner kan du ta med dig från COP29?
– Att standarder spelar en avgörande roll – och det är viktigt att detta lyfts fram. Det är värdefullt att arbeta tillsammans och att få höra olika synpunkter. Ibland kan det kännas som ett mirakel att vi lyckas komma överens, med tanke på alla olika viljor som finns. Men på något sätt fungerar världen trots allt!
På plats fick Bledar fråga om att vara moderator för en annan paneldiskussion, med titeln ”Measurements for international trade” som handlade om hållbar praxis i internationell handel. Panelen diskuterade att sådan praxis inkluderar att fastställa och implementera standarder och regler för att underlätta smidiga och rättvisa handelsrelationer mellan länder, men även andra tullbestämmelser, kvalitetskontroller, säkerhetsföreskrifter och miljökrav. Panelen innehöll en bred blandning av kompetens, inklusive en expert från UNESCO. ”Trots deras olika bakgrunder och titlar var alla jämlika i diskussionen, där fokus låg på ämnet snarare än på deltagarnas titlar. Det viktiga var att alla bidrog till temat för diskussionen” – säger Bledar.
Du läste magisterprogrammet i International Strategic Management – vilken är det mest betydande som du tog med dig från utbildningen?
– Första kursen i strategisk ledning var mycket lärorik och något jag har haft stor nytta av genom åren. Även om man till viss del har strategiskt tänkande i sig, är det bra att lära sig hur en kan strukturera upp saker. Inom mitt arbete med standarder är det otroligt viktigt med strategiskt tänkande.
Vilket är ditt bästa minne från tiden i Lund?
– Jag var aktiv i Sustainergies – ett studentnätverk för hållbarhet, där jag med kollega arrangerade workshops och case i hållbarhet. Det var en givande erfarenhet, att få leda andra studenter och det är något jag haft stor nytta av i mitt arbetsliv också.
Du har tilldelats PMI Future 50 Award – grattis, hur känns det?
– Mycket roligt! Jag har uppmärksammats för mitt ledarskap och mitt arbete med projektledning inom utveckling av standarder för olika hållbarhetsområden, inkl. inom förpackningar, plast, fjärrvärme och fjärrkyla, koldioxidavskiljning och lagring, och nu senast hållbar gruvnäring. Kul att det jag gör uppmärksammas och att det kan inspirera andra. Men också en press inför framtiden, att det finns förväntningar – men det är bara rätt då jag vill vara med och forma framtiden!
PMI Future 50 Award för 2024, som belyser 50 framstående ledare vars arbete omformar framtiden med sina projekt.