Hej Anna! Du tog examen från Internationella ekonomprogrammet 2002, kan du kort berätta om din karriärresa sedan dess?
Efter examen jobbade jag på kryssningsfartyg där jag fick chansen att resa i större delen av världen. Därefter sökte jag jobb i Sverige utan någon större framgång, så jag åkte till London och bodde på soffan hos några olika vänner innan jag hittade ett jobb. Jag började en karriär inom rekrytering och arbetade under en majoritet av min tid i London på PwC BRS (Business Recovery Services) där mitt jobb bestod i att placera ”Turnaround Directors” eller ”företagsdoktorer” hos organisationer som behövde hjälp med t ex omstrukturering. I denna roll utvecklade jag mina kunskaper inom rekrytering och affärsutveckling. Min chef på PwC var den absolut bästa nätverkare jag någonsin träffat så jag lärde mig mycket av henne inom detta område.
Min dröm var att jobba i en internationell organisation, men trots många försök, fick jag inte ens komma till intervju.
Jobbet på PwC fick jag genom att nämna för en bekant, under ett nätverksevenemang på Svenska Handelskammaren i London, att jag skulle börja söka nytt jobb. Han kontaktade mig ett par veckor senare och frågade om jag ville komma på jobbintervju på PwC. Jag insåg inte då hur viktigt nätverkande är men detta visar hur väsentligt det är att nämna för kontakter hur de kan hjälpa en (och självklart också försöka hjälpa andra i samma situation)! Jag arbetade också på ett par externa rekryteringsfirmor i London vilket var tufft men lärorikt, det är i stor del ett försäljningsjobb och denna kunskap har jag funnit värdefull.
Min dröm var att jobba i en internationell organisation men trots många försök, fick jag inte ens komma till intervju. Till slut blev jag dock inbjuden till intervju på IFC- International Finance Corporation (den delen av Världsbanken som fokuserar på den privata sektorn) och efter fler än tio intervjuer under en dag i Washington DC fick jag till sist erbjudandet att jobba som Sourcer på IFC-International Finance Corporation.
Idag arbetar du som Senior HR Specialist på Världsbankens kontor i Washington DC. Hur kan en dag på jobbet se ut för dig?
Jag arbetar med ”sourcing” när vi har svårt att rekrytera personer med unika kunskaper samt även när vi behöver attrahera mer mångfald bland våra anställda. Seniora kvinnor är en av dessa underrepresenterade grupper inom Världsbanken. LinkedIn är ett viktigt verktyg när jag headhuntar och jag rekommenderar alla på arbetsmarknaden att ha en uppdaterad LinkedIn profil! Som rekryterare förhandlar jag också ingångslöner och hjälper kandidater att förstå sina förmåner.
Vi anställer inte bara nationalekonomer (som många kanske tror) utan även jurister, kommunikatörer, läkare, ingenjörer, klimatförändringsexperter, IT experter och investeringsexperter för att nämna några få.
Jag arbetar också med föredrag för potentiella kandidater och idag hade vi till exemple ett virtuellt ”Outreach Webinar” för Asien vilket är den region jag arbetar med för tillfället.
Jag arbetar tillfälligt i Sverige och förra vecka var jag på Sida i Stockholm för att hålla ett föredrag och försöka öka antalet svenskar som är anställda på Världsbanken. Vi är en underrepresenterad nationalitet så, om du som läser detta är intresserad av att arbeta på Världsbanken, titta på vår hemsida för lediga jobb! Vi anställer inte bara nationalekonomer (som många kanske tror) utan även jurister, kommunikatörer, läkare, ingenjörer, klimatförändringsexperter, IT experter och investeringsexperter för att nämna några få.
I mitt arbete ingår också att arbeta med specialprojekt som t.ex. att granska och utvärdera nya rekryteringssystem och alltid introducera nya sätt att förbättra och effektivisera våra processer.
Vilka är de största utmaningarna i ditt nuvarande jobb?
Vi behöver andra kunskaper idag än vad vi behövde för 10 år sen, t.ex. specialister på digital utveckling och de är eftertraktade på arbetsmarknaden, därför kämpar vi ibland med att hitta personer med rätt kunskaper.
Det kan också kännas frusterande att många personer inte tänker på Världsbanken som en potentiell arbetsgivare. Som jag nämnde ovan, anställer vi inte bara nationalekonomer som många kanske tror utan även IT Specialister, sjuksköterskor, lärare, kommunikatörer, redaktörer, energi och vatten specialister, revisorer för att nämna några få.
Vilka erfarenheter från studietiden på Ekonomihögskolan har du haft mest nytta av i ditt arbetsliv?
Grundläggande kunskaper i ekonomi, språk och studieteknik, dvs att kunna lära sig nya kunskaper på ett snabbt sätt. Att arbeta i grupp och med andra människor är också avgörande.
Jag fick mitt drömjobb på Världsbanken 10 år efter avslutade studier. Om man vill att det ska gå fortare hade jag varit mer strategisk och fokuserat på att skaffa de kunskaper som krävs för de jobb jag vill ha och i början av karriären fokusera på att få denna erfarenhet.
Vad var det som fick dig att vilja arbeta utomlands, först i Storbritannien och numera i USA? Och vad är dina tips till någon som vill göra en liknande karriärresa?
Jag älskar att lära mig nya saker och tycker det är spännande att träffa människor med olika bakgrund. London och Washington DC har mycket att erbjuda på de flesta plan; internationell miljö, kultur, nära naturen mm.
Jag fick mitt drömjobb på Världsbanken 10 år efter avslutade studier. Om man vill att det ska gå fortare hade jag varit mer strategisk och fokuserat på att skaffa de kunskaper som krävs för de jobb jag vill ha och i början av karriären fokusera på att få denna erfarenhet. Lönen är inte det viktigaste i detta stadie. Goda kunskaper i engelska är naturligtvis viktigt och det fick jag som Rotary utbytesstudent i USA under gymnasietiden. Detta kan man säkert också få genom onlinekurser eller språkresor. Vi behöver t.ex. även spansk- och fransktalande kandidater till Världsbanken.
Att arbeta på Sida och i utvecklingsländer kan också vara bra erfarenheter när man söker jobb på Världsbanken. Men ”alla vägar bär till Rom” och med det menar jag att det finns så många olika sätt att få jobb på Världsbanken. Många börjar med att jobba som konsulter (Short Term Consultant-STC) för att sen få fast jobb. Sådana konsultjobb kan man hitta på LinkedIn.
Vad är dina favoritplatser i Washington DC?
Jag älskar Svenska ambassadens roof-top med utsikt över Potomac-floden, Watergatebyggnaden och Kennedy centre. Där har jag varit på filmkväll och yoga/pilates-klasser och utsikten är magisk! Det är också härligt att gå på ”the Mall” där kan man bl.a. se the Capitol, the Monument och Lincoln memorial. Mina favoritmuseer är Hirshhorn och the National Museum of African American History and Culture.