Hur prioriteras långsiktigt underhållsarbete i organisationer med olika typer av finansiering och hur ser rollfördelningen ut mellan tjänstemän och politiker? Och hur påverkar olika konflikter förutsättningarna för en långsiktig planering? Det är några av de frågor som behandlas i forskningsprojektet.
I Sverigeförhandlingen, som var ett regeringsinitiativ för att bygga höghastighetsjärnväg i Sverige och förbättrad kollektivtrafik i storstäderna, ingick också de så kallade storstadspaketen för Sveriges tre storstadsregioner.
För Malmö innebar storstadspaketet en satsning på nya cykelbanor och en utbyggnad av MalmöExpressen, vilket bland annat innebar ombyggnad av vägar och rondeller för att anpassa dem till de långa expressbussarna.
Det är bland annat denna process som studeras i KEFU-projektet, som bedrivs av Alexander Paulsson, docent i företagsekonomi vid Ekonomihögskolan, tillsammans med Jens Alm från VTI och Robert Jonsson från CKS på Linköpings universitet och doktoranden Marcella Holz.
– Vi har framför allt tittat på hur detta arbete bedrivits i Limhamn, där man byggt om gatorna för att anpassa dem till nya långa bussar samtidigt som VA Syd renoverat vattenledningar i samma gator, säger Alexander Paulsson.
Det är flera stora aktörer involverade i det underhållsarbete som pågår i Skånetrafiken på regional nivå. Malmö Stad, som äger gatorna på kommunal nivå, och VA Syd som är ett mellankommunalt samarbete. Det har också betytt att upphandlingen har gjorts i olika etapper.
Ett stort antal intervjuer har gjorts med såväl boende som butiksägare i området.
– Här är det intressant att se att många har en full förståelse för att man behöver byta vattenledningar och anpassa vatteninfrastrukturen till nya förhållanden. Men samtidigt har många varit mycket kritiska till att anpassa gatorna till nya och långa bussar, som många inte anser behövs, och av att flytta busslinjer så att man tvingats använda andra transportmedel.
Många butiksägare har också klagat på minskad omsättning till följd av gatuarbetena. Här kan det dock vara lite svårt att isolera effekterna eftersom även pandemi och efterföljande inflation lär spelat in, menar Alexander Paulsson.
– En sak vi slogs av när vi tittade på informationsunderlaget från kommunen var att man informerade allmänt om vad som skulle göras och vad man vile uppnå, men det stod till exempel inget om att en gata skulle stängas av i ett helt år eller längre. Det informerades alltså om slutresultatet, men inte om resan dit och det har väckt en hel del irritation.
Under hösten har projektet fortsatt med intervjuer av politiker i Malmö för att se hur de förhållit sig till de underlag de fått från kommunens tjänstemän gällande underhållsarbetet.
– Så först pratar vi med de som drabbas och sedan med de som beslutar, säger Alexander Paulsson.
Tack vare KEFU projektet har forskarna också kunnat söka – och få –finansiering för ett fyraårigt forskningsprojekt inom det stora nationella forskningsprogrammet, Mistra InfraMaint.
Förutom VA-och väginfrastrukturen i Malmö kommer man bland annat också att studera översvämningen av Kävlingeån våren 2024. Här var det många medborgare som drabbades svårt och det riktades kritik mot Sydvatten, som man menade förvärrade situationen efter beslutet att öppna dammluckor och på det sättet släppa på mer vatten.
– Här ska vi också studera hur medborgare reagerade och hur samarbetet mellan politiker och tjänstemän såg ut, säger Alexander Paulsson.
KEFU-delen av forskningsprojektet om prioritering av underhåll avslutas vid årsskiftet och kommer att resultera i såväl en KEFU-rapport som ett KEFU-seminarium.
Men forskningen fortsätter inom det större programmet och man är bland annat intresserad av att även titta närmare på landsbygdskommuner, som ofta har ett vägnät i behov av underhåll.
– Och politiker och tjänstemän i de sydsvenska kommunerna får gärna höra av sig till oss med tips eller uppslag på sådant som de tycker kan vara intressant att studera när det gäller underhåll av vägar och vatteninfrastruktur ur organisatoriska och strategiska aspekter, säger Alexander Paulsson.