Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Kandidatstudentporträtt: Victoria O’Bryan

Svartvit bild på Victoria som lutar sig fram på ett räcke.
Victoria O´Bryan. Foto: Maria Nyman.

Victoria O’Bryan går på den fjärde terminen av det systemvetenskapliga kandidatprogrammet vid Ekonomihögskolan. Vi ställde några frågor om hennes erfarenheter hittills.

Vad är din bakgrund?
– Efter studenten valde jag att läsa ett tekniskt basår vid Malmö Universitet, där matematik var mitt favoritämne. Ända sedan jag var barn har matematik varit mitt största intresse, och länge var jag säker på att jag skulle bli matematiker. Samtidigt har jag alltid varit fascinerad av psykologi och hur människor tänker och agerar, och jag övervägde även att bli psykolog. Efter basåret ville jag testa något annat en stund och valde därför att läsa en grundkurs i retorik vid Lunds universitet. Det blev en rolig avstickare där jag fick utveckla mitt intresse för att tala och argumentera. 

– Därefter tog jag en längre paus från studierna och arbetade i flera år inom olika yrken, särskilt i sociala miljöer. Jag har bland annat jobbat inom restaurang, bar, förskola och nattklubb, och vid sidan om har jag sysslat med keramik. Jag trivs bäst när jag får jobba med människor och har haft roller där jag fått möta och samarbeta med många olika typer av personer. Eftersom det systemvetenskapliga programmet ofta innebär grupparbeten ser jag det som en fördel att både vara van vid att samarbeta och att jag genuint tycker om att arbeta med andra. 

Varför valde du Lund? 
– Jag har turen att vara från Malmö, vilket gör att Lund bara är en kort resa bort. Lund är en mysig och pittoresk studentstad, men viktigast av allt är att den har ett av Sveriges främsta universitet. Jag har studerat i Lund tidigare och varit mycket nöjd, och när jag läste mer om utbildningen och universitetets goda rykte inom systemvetenskap kändes valet av universitet självklart. 

Varför valde du det systemvetenskapliga kandidatprogrammet? 
– En vän som tidigare gått programmet och snabbt fått ett bra jobb tipsade mig om utbildningen. När hon berättade mer om vad det innebar, insåg jag att det kunde passa mig. Jag har alltid varit en person som ifrågasätter hur saker fungerar, velat förstå samband och letat efter logiska förklaringar. Det har aldrig räckt för mig att bara acceptera att något "är". Jag vill veta hur och varför det fungerar som det gör. 

– Eftersom systemvetenskap handlar om att analysera, förstå och utveckla system, kändes det som ett bra val för mig. Programmet innehåller dessutom många element av problemlösning och analytiskt tänkande, vilket påminner om det jag älskar med matematik. Samtidigt finns det en tydlig koppling till psykologi, eftersom system utformas utifrån hur människor tänker och interagerar med teknik. Kombinationen av logik, analys och ett holistiskt synsätt på både teknik och människor gjorde att jag kände att systemvetenskap var helt rätt för mig. 

Vad tycker du om programmet hittills? 
– Hittills är jag mycket nöjd med programmet. De olika delkurserna omfattar en stor bredd av ämnet, vilket gör att man får chansen att utforska olika områden och hitta vad man gillar mest. Jag uppskattar särskilt balansen mellan teori och praktisk tillämpning, där vi inte bara lär oss koncept utan också får omsätta dem i informationssystemsprojekt (ISP). För mig har det blivit tydligt att jag dras mest till de tekniska delarna av programmet, särskilt mjukvaruutveckling eftersom det ofta handlar om problemlösning. 

– Att lösa problem i kod kan vara frustrerande men samtidigt väldigt lärorikt. Ibland stöter jag på ett problem eller en bugg som känns helt omöjlig att lösa, men när jag väl hittar felet och får koden att fungera är känslan otroligt belönande. Det påminner om känslan man får när man fastnar i ett tv-spel i flera timmar utan att kunna ta sig vidare, för att vid femhundraelfte försöket inse vad man ska göra annorlunda. Det är frustrerande i stunden, men desto roligare när man klarar det. 

Var det svårt att komma in i studierna? Hur är svårighetsgraden överlag? 
– För mig var det en ganska stor omställning att gå från restaurangbranschen till att börja plugga igen, särskilt eftersom det var många år sedan jag pluggade sist. Det var en stor förändring, men det gick bra och det var skönt att få till mer rimliga rutiner, med tanke på att restauranglivets tider inte är de bästa. Jag insåg att om man bara ger sig an utmaningen och är engagerad, så går det att komma in i studierna igen. 

– Jag tycker att svårighetsgraden i programmet är blandad. Vissa kurser är mer krävande än andra. Men överlag är den absolut överkomlig. Så länge man går på föreläsningarna, läser kursmaterialet och gör uppgifterna har man goda chanser att lyckas. 

Hur är sammanhållningen i klassen? 
– Trots att vi är en stor klass är sammanhållningen stark, både socialt och akademiskt. Vi har haft klassittningar och andra aktiviteter som gjort det lättare att lära känna varandra. Samtidigt hjälps vi ofta åt att diskutera kursinnehållet och förklara begrepp för varandra, vilket gör att man kan få stöd när något känns svårt. 

Har du några tips till dem som är intresserade av att söka till det systemvetenskapliga kandidatprogrammet?
– Mitt bästa tips till den som funderar på att söka till det systemvetenskapliga kandidatprogrammet är: SÖK! Det är en otroligt bra utbildning som ger en bred kompetens och många möjligheter efter examen. Ett stort plus är att vi har några av de bästa lärarna jag haft. Om du är osäker kan det vara en bra idé att prata med någon som går eller har gått programmet för att få en bättre bild av vad det innebär och om det passar dig. 

Vad har du för framtidsplaner efter du har fått din kandidatexamen? 
– Efter min kandidatexamen ser jag fram emot att arbeta inom ett område där jag får kombinera mina intressen för mjukvaruutveckling, databaser och informationssäkerhet. Jag gillar den tekniska biten av att bygga och strukturera system, men också den kreativa processen i att utveckla användargränssnitt. Därför ser jag en idealisk roll för mig inom både backend och frontend, där jag kan skapa användarvänliga och välstrukturerade system. 

– Samtidigt är säkerhet en aspekt jag tycker är särskilt viktig, och därför vill jag fokusera på att utveckla system som inte bara är effektiva och användarvänliga, utan också säkra och i linje med gällande dataskyddslagstiftning. På sikt kan jag även tänka mig en roll som projektledare, där jag inte bara jobbar med teknik, utan också får leda team, strukturera arbetet och driva projekt.