Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Möt alumnen Sofie Bergdahl

Profilbild Sofie Bergdahl
Sofie Bergdahl

I gränslandet mellan näringsliv, IT och hållbarhet hittar vi alumnen Sofie Bergdahl. Tidigare VD för Lunicore — Lund University Student Consulting, och nuvarande Customer Success Manager på SustainLab, ett växande SaaS-företag med uppdraget att påskynda förändring för en bättre framtid genom hållbarhetsdata.

(Den här artikeln är översatt från engelska till svenska)

Sofie, berätta vad du gör idag!

Jag arbetar med hållbarhetsdata och uppmuntrar företag att mäta data som verkligen spelar roll - jag hjälper dem att förstå att ESG*-data (*Environmental, Social samt Governance) är lika viktiga för verksamheten som finansiella data. SustainLab, där jag arbetar, är en fullserviceleverantör av hållbarhetslösningar, och vi erbjuder en SaaS-plattform som stödjer datainsamling, beräkningar, efterlevnad och, naturligtvis, också genererar insikter om hur företag kan agera för att driva mer hållbara verksamheter. Det är ett spännande område att vara verksam inom och marknaden genomgår just nu en grundläggande förändring, där det blir allt viktigare för företag att integrera hållbarhetsfrågor i sin övergripande affärsstrategi. Denna förändring har inte minst drivits framåt av EU och lagstiftningar som Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), som trädde i kraft 2023.

Vad har varit viktigast för att ta dig dit du är nu?

Min passion för att lära mig och kontinuerligt utveckla mina färdigheter! Det är mycket som redan har hänt sedan jag tog examen 2019, och företag kämpar nu med utmaningar som vi inte ens kände till när jag läste min master. Till exempel har AI-revolutionen tagit stora kliv framåt de senaste åren, och hållbarhetskrisen har förvärrats snabbare än förväntat. Sådana frågor kräver att vi fortsätter att lära oss och utveckla nya färdigheter regelbundet. I mitt fall har jag nyligen lagt till några akademiska kurser relaterade till hållbarhet, vilket har gett mig fler verktyg som kompletterar min utbildning från Ekonomihögskolan, som har varit ovärderliga för att navigera inom det område jag nu befinner mig i.

Hur förberedde Ekonomihögskolan dig för ditt arbetsliv?

Jag presenterar mig alltid för nya kunder som att jag har "ett ben i affärsstrategi och ett ben i hållbarhetsfrågor", och jag försöker att integrera dessa två perspektiv med varandra eftersom jag tror att det är då verklig förändring kan ske. Erfarenheten från Ekonomihögskolan ger mig trovärdighet och kontakt med ledningen hos mina kunder. Jag känner mig trygg med att kunna tala deras språk och förstå de affärsutmaningar man står inför. Utan det strategiska perspektivet tror jag att jag skulle ha svårt att översätta alla hållbarhetsramverk till något som faktiskt kan användas som en konkurrensfördel för mina kunder.

Vad gör du på din fritid?

Jag är personligen mycket engagerad i hållbarhetsfrågor och har ibland svårt att hitta balansen mellan vad som är arbete och vad som inte är det, men jag skulle säga att det är fantastiskt att arbeta med något som känns så meningsfullt som detta gör för mig. Jag läser mycket och träffar inspirerande människor som delar viljan att göra världen till en bättre plats - det är också där jag hittar min energi för att fortsätta. Men, precis som alla andra, behöver jag också vila ibland, och det gör jag helst med vänner och familj någonstans ute i naturen.

Vilket råd skulle du ge till ditt yngre jag?

"Du vet aldrig värdet av ditt nätverk förrän du behöver det". Jag har många gånger upplevt hur viktigt det är att ha ett bra nätverk och jag har fått stöd av många fantastiska människor genom min karriär. Rådet jag skulle ge är att alltid vara vänlig mot människorna runt dig, eftersom du aldrig vet vem som kommer att bli din nästa kollega, chef, ambassadör eller till och med kund. Ibland har det varit en tidigare klasskamrat, ibland en lärare, och ibland någon "slumpmässig" person jag träffade på ett evenemang någonstans - och självklart stödjer jag andra på samma sätt. Det nätverk man kan få från platser som Ekonomihögskolan är en fantastisk resurs och jag uppmuntrar alla att tänka på det på det sättet.

Berätta om dina förväntningar för framtiden.

Allt som händer just nu, som omvandlar företag att ta mer ansvar för sina handlingar, är verkligen spännande och jag kan inte vänta tills vi faktiskt kan utvärdera företag på hållbarhetsprestanda på samma sätt som vi idag utvärderar dem finansiellt. Jag är mycket glad över att vara en del av denna övergång!

Om Sofie

JOBB

Nuvarande tjänst: Customer Success Manager och Sustainability Consultant, SustainLab

Plats: Stockholm

EXAMEN

Examen från Ekonomihögskolan: Masterexamen i International Strategic Management

Examensår: 2019

Kontakta Sofie på LinkedIn