Hej Viivi! Kan du berätta lite om din nuvarande arbetsroll och vilka ansvarsområden du har? Hur ser en vanlig dag ut på jobbet för dig?
Jag jobbar som projektledare på PerPR, en nordisk PR- och contentbyrå inom hem, bygg och trädgård. I min roll är jag kundansvarig för globala kunder och driver allt från strategisk planering till praktiskt genomförande av månatliga PR- och contentplaner. Mina arbetsuppgifter är väldigt varierande och innebär allt från att ha kundmöten, skicka pressmeddelanden, planera, ta fram och publicera innehåll till sociala medier, till att koordinera event - små som stora.
Trots att vi är en liten organisation, jobbar vi med stora, internationella kunder, vilket gör arbetet både utmanande och stimulerande. Det krävs flexibilitet, nyfikenhet och förmågan att anpassa sig till nya förutsättningar. Ingen dag är den andra lik, och det är just den variationen som gör rollen givande. Jag växlar mellan kreativa uppgifter, som att utveckla nya koncept och idéer, och strategiska uppgifter, där jag analyserar resultat och identifierar förbättringsmöjligheter.
Vissa dagar pitchar jag pressmeddelanden till journalister, medan jag andra dagar projektleder större initiativ - som just nu, då jag ansvarar för produktionen av en jubileumsbok åt en kund. Här får jag även ta ett kreativt ansvar för layout och design. Mixen av kreativitet, strategi och problemlösning är det som gör mitt arbete både omväxlande och utvecklande, och det är just det jag tycker allra mest om med min roll.
Varför valde du att studera kandidatprogrammet i International Business vid Ekonomihögskolan?
Redan som ung blev jag exponerad till internationella miljöer, olika kulturer och språk. Detta då jag föddes i Finland och flyttade till Sverige när jag var 1,5 år gammal. Min tvåspråkiga uppväxt kan nog ha gett mig en öppenhet samt nyfikenhet som har varit en drivkraft för mig att förstå människor och kulturer på ett djupare plan. Att söka till International Business vid Ekonomihögskolan i Lund kändes därför som ett ganska naturligt steg.
Jag upplevde att utbildningen erbjöd en bra balans mellan teori och praktik, vilket gav mig en djupare förståelse för hur företag fungerar globalt.
Jag såg programmet, som ges helt på engelska, som en bred och stabil grund för framtiden - särskilt eftersom jag drömmer om att arbeta med marknadsföring i en internationell miljö.
Jag upplevde att utbildningen erbjöd en bra balans mellan teori och praktik, vilket gav mig en djupare förståelse för hur företag fungerar globalt. En bonus var såklart studentlivet i Lund, där jag fick möjlighet att engagera mig i olika kommittéer och nationer.
Vilka erfarenheter från utbildningen och studentlivet har du tagit med dig in i arbetslivet? Finns det någon specifik del av utbildningen som du funnit särskilt värdefull?
Min utbildning gav mig starka analytiska färdigheter och en förmåga att snabbt sätta mig in i nya branscher och marknader, något som har varit oerhört värdefullt i min nuvarande roll. Tack vare utbildningen känner jag mig även trygg med "företagslingo" och att förstå de globala sammanhangen, både på svenska och engelska. Under utbildningen var kurserna International Marketing och Intercultural Competence särskilt värdefulla. De gav mig insikter i hur man anpassar kommunikation och strategi för olika kulturer och målgrupper, vilket jag har nytta av dagligen i mitt arbete.
Tack vare utbildningen känner jag mig även trygg med "företagslingo" och att förstå de globala sammanhangen, både på svenska och engelska.
En av de mest minnesvärda upplevelserna var mitt utbyte till Paris. Där fick jag möjlighet att se hur teorierna från klassrummet kom till liv i praktiken. Att möta studenter från hela världen och ta del av deras olika perspektiv var oerhört inspirerande. Under utbytet fick jag dessutom chansen att fördjupa mig inom Global Brand Management, Social Media Management och Digital Marketing - tre områden som är direkt kopplade till det jag arbetar med idag.
Utöver studierna var jag aktiv i The Marketing Group inom LundaEkonomerna och hade rollen som Art Director för LINC. Dessa engagemang gav mig praktisk erfarenhet av Adobe-programmen och hjälpte mig att utveckla viktiga färdigheter inom teamwork och projektledning.
Jag är verkligen tacksam för allt jag fick med mig från både utbildningen och studentlivet. De erfarenheterna har inte bara bidragit till min personliga utveckling utan har också blivit ovärderliga i min yrkesroll.
Vilket är ditt favoritminne från studietiden?
Oh! Det är absolut svårt att välja ett favoritminne, eftersom min studietid i Lund var som en resa, både akademiskt och personligt. Jag tänker ofta tillbaka på novischveckan, när allt var nytt och förvirrande, men där jag också träffade en av mina närmsta vänner idag. Eller de kvällarna när vi klädde upp oss och gick på sittning i AF-borgen, där man fick ta del av tradition och gemenskap.
Jag tänker ofta tillbaka på novischveckan, när allt var nytt och förvirrande, men där jag också träffade en av mina närmsta vänner idag.
Jag får inte glömma alla de stunder när ett gäng från klassen samlades för att plugga inför tentaperioder, där man starkt kände den där känslan av att alla sitter i samma båt. De tre åren var fyllda med nya möten, lärdomar och gemenskap!
Hur ser du på framtiden inom ditt arbetsområde och vilka utmaningar tror du branschen står inför?
PR- och kommunikationsbranschen rör sig snabbt, och nya plattformar och trender dyker ständigt upp. En av de största utmaningarna är att snabbt kunna fånga upp vad som är relevant och agera i rätt tid. Det gäller att ha koll på målgruppens beteenden och våga testa nya kanaler och format.
Med fler plattformar ökar också kraven på innehållet. Det räcker inte att bara synas, budskapet måste engagera på riktigt. Här är det viktigare än någonsin att förstå sin målgrupp på djupet. Vad drivs de av? Vad fångar deras intresse? Att skapa äkta kopplingar skapar inte bara engagemang, utan även lojalitet.
Hållbarhet och transparens är två områden som fortsätter att växa i betydelse. Konsumenter vill se att företag tar ansvar och att de gör det på riktigt. Här gäller det att vara ärlig och våga visa både framsteg och utmaningar. De varumärken som lyckas med detta bygger ett starkare förtroende och en trovärdig position på marknaden.
Vilka råd skulle du ge till nuvarande studenter som vill följa dina fotspår?
Mitt största råd är att vara nyfikna och öppen för nya möjligheter. Tveka inte att engagera dig i kommittéer, gå på lunchseminarier eller delta i evenemang – även om ämnet känns obekant. Du kan bli överraskad av vad du lär dig, och om inte just ämnet känns relevant, använd istället tillfället att analysera hur talaren presenterar sitt ämne eller material. Det finns alltid något att ta med sig!
Tveka inte att engagera dig i kommittéer, gå på lunchseminarier eller delta i evenemang – även om ämnet känns obekant.
Om du stöter på något som känns utmanande eller oklart, var inte rädd för att be om hjälp. Och om ett ämne verkligen fångar ditt intresse, fördjupa dig i det! Engagera dig i en kommitté, eller skriv din C-uppsats om det. Den erfarenheten kan ge både insikter och en tydligare riktning för framtiden. För mig var till exempel min tid i The Marketing Group i Lundaekonomerna och som Art Director i LINC så bra erfarenhet – mycket av det jag lärde mig där använder jag fortfarande i mitt jobb idag.
Och viktigast av allt: Det är helt okej att inte veta exakt vad du vill göra direkt efter examen och nej, du behöver inte göra exakt samma sak som alla andra. Ge dig själv utrymme att utforska och var inte rädd för att ta chanser när de dyker upp. Det kan vara det som leder dig till din nästa stora möjlighet.