okt
Forskning till frukost med Ekonomihögskolan och LTH: Framtidens mat
Nyfiken på aktuell forskning från Ekonomihögskolan och LTH? Intresserad av möjligheten att nätverka med alumner från båda fakulteter? Då är "Forskning till frukost" något för dig! Höstens första alumnfrukost har temat Framtidens mat och där vi kommer att utforska framtidens livsmedelssystem utifrån aktuell forskning från Ekonomihögskolan och LTH.
Hösten 2024 startar en ny föredragsserie för Ekonomihögskolans och LTH:s alumner där vi gör intressanta nedslag i aktuell forskning från båda fakulteterna. Det första frukostföredraget hålls den 8 oktober kl 07.45-09.00 på Ekonomihögskolan på temat Framtidens mat där vi kommer att utforska framtidens livsmedelssystem. Vi kommer att diskutera hur vi kan omvandla sidoströmmar från jordbruket till värdefulla växtproteiner och hur alternativa proteinkällor samt innovativa affärsmodeller kan lösa livsmedelsbranschens största utmaningar.
Markera datum och tid i din kalender! Inbjudan skickas ut till medlemmar i Alumnnätverket i mitten av september.
Bli medlem i Alumnnätverket
Om talarna
Karolina Östbring
Lektor vid Inst. Processteknik och tillämpad biovetenskap (fd Livsmedelsteknik), LTH
Livsmedelssystemet har stor klimatpåverkan och dessutom används traditionellt inte hela grödan i livsmedelsbranschen, utan olika sidoströmmar med bildas. Dessa sidoströmmar har ofta lågt värde och används i bästa fall till djurfoder och i sämsta fall som jordförbättringsmedel. Östbrings forskning handlar om att ta fram process-strategier för att extrahera och koncentrera växtprotein i dessa sidoströmmar från jordbruket. Kort sagt – möjliggöra att delar av växter som traditionellt använts som djurfoder kan användas till livsmedelsingredienser istället. Hur långt har vi kommit? Var ligger svårigheterna? Vilken sorts livsmedelsprodukter passar dessa ingredienser till? Detta och mycket mer kommer Östbrings presentation att handla om.
Thomas Kalling
Professor i Strategi, Företagsekonomiska institutionen, Ekonomihögskolan
Thomas Kalling kommer att tala om aktuell forskning på strategi och innovation inom livsmedelssektorn när det gäller alternativa proteinkällor. Livsmedelsbranschen står inför ett flertal utmaningar globalt, inklusive nutrition, djurvälfärd, resursförbrukning, CO2, prisöverkomlighet och proteinunderskott, vilka samtliga potentiellt kan adresseras av införandet av icke animaliska protein såsom plantbaserat, fermentering och cellkultivering. Huruvida dessa alternativ verkligen kan lösa de aktuella utmaningarna beror inte endast på forskning och produktutveckling utan även på framgångsrika strategier för investering och kommersialisering. Förmågan att sätta nya affärsmodeller bland stora och etablerade likväl som mindre startups kommer vara avgörande för både investeringsvilja, kommersiell framgång och huruvida de stora utmaningarna kan lösas. Thomas Kalling kommer berätta om hans och hans grupps forskning på just de här frågorna.
Om evenemanget
Plats:
Ekonomihögskolan, EC3:210
Kontakt:
alumni [at] ehl [dot] lu [dot] se