lu.se

Ekonomihögskolan

Lunds universitet

Mot ett längre och bättre liv? Befolkning och levnadsstandard under 1000 år

Seminarium

Under vetenskapsveckan Blir världen bättre? ger Centrum för ekonomisk demografi ett halvdagsseminarium på temat befolkning och levnadsstandard under 1000 år.

Vi lever allt längre och ägnar mindre tid åt barnafödande och barnuppfostran. Allt färre ser sina barn dö. Vi har blivit mycket rikare globalt men ojämlikheten har också ökat. Hur påverkar detta samhället och människorna?

I tre föreläsningar berättar vi om den långsiktiga utvecklingen av världens befolkning och levnadsstandard, om förändrade familjemönster och genusrelationer, samt om hur befolkningen i många länder i Västvärlden inklusive Sverige håller på att förändras till följd av åldrade och invandring.

Program

Från kort och fattigt till långt och rikt. Livet som människa igår och idag
Martin Dribe, professor i ekonomisk historia med inriktning på demografi och föreståndare för Centrum för ekonomisk demografi

Se skogen trots alla träd! Kön, arbete och familj i industrisamhället
Maria Stanfors, professor i ekonomisk historia

Du gamla, du fria. Vägen mot ett äldre och multikulturellt Sverige
Kirk Scott, professor i ekonomisk historia

Observera att seminariet börjar 9:00 (pp). Öppet seminarium utan föranmälan men med begränsat antal platser (max. 80 åhörare). Seminariet ges på svenska.

Frågor kan ställas till Madeleine Jarl

Läs mer om denna vetenskapsvecka 


Under universitetets 350-årsjubileum presenterar Ekonomihögskolan stolt ett program inom ramen för universitetets jubileumsfirande med såväl sedvanliga aktiviteter som speciella jubileumsproduktioner. Våra evenemang inkluderar både festligheter och uppvisande av den bredd och akademisk expertis som finns vid Ekonomihögskolan.  

Har du frågor om Ekonomihögskolans jubileumsaktiviteter är du välkommen att kontakta Anna Löthman.

Läs mer om Ekonomihögskolans jubileumsprogram

OM HäNDELSEN

Tid: 6 mars 2017 kl. 09.00-12.00

Plats: Holger Crafoords Ekonomicentrum, sal EC3:210