Apropå corona: Vad kostar krisen?
Webbinarium
Det har gått ett år sedan det nya coronaviruset började spridas på allvar i Europa och i Sverige. Med restriktioner, lockdowns och olika åtgärder runtom i världen har stater och medborgare sökt rädda liv. Men en av följderna blev en rädsla för en ekonomisk kris.

Men hur gick det egentligen? Vad är det Sverige och andra stater runtom i världen har gjort? Var kommer pengarna till stödåtgärder ifrån? Vart tar de vägen? Hur har stater råd att stötta företag och medborgare? Har de råd? Och hur påverkar det mig?
Det är frågor som vi tar upp under vårens första ”Apropå corona” – en livesänd frågestund från oss på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet, med dina bästa frågor som underlag.
Vad vill du fråga nationalekonomerna om virusets ekonomi? Om coronan, ekonomin och framtiden? Du kan redan nu ställa dina frågor via eventet på Facebook. Det går också fint att fråga direkt i eventet under livesändningen den 10 mars klockan 13.00.
Samtalet sänds via Lunds universitets Facebook-sida. En textad version av samtalet kommer att publiceras någon dag efter sändning, både på Facebook och Youtube.
Gå till livesändningens eventsida på Facebook
Om deltagarna
Åsa Hansson
Docent i nationalekonomi på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet. Även verksam vid Fastighetsvetenskap på LTH, Lunds tekniska högskola. Ledamot i Finanspolitiska rådet och en av forskarna som deltog i 2020 års Omstartskommission.
I våras kommenterade Åsa Hansson regeringens krispaket: ”Försiktig, vet att det kan behövas mer längre fram”.
Mer om Åsa Hanssons forskning i Lunds universitets forskningsportal
Andreas Bergh
Docent i nationalekonomi på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet. Har profilerat sig som liberal debattör och skriver regelbundet i Dagens Nyheter, bloggar, twittrar och driver podd.
Aktuell med ”Hjälpas åt”, en seriebok om marknadsekonomin samt med en kommande uppdatering av boken ”Den kapitalistiska välfärdsstaten”, som handlar om just den svenska välfärdsstatens utveckling.
Tidigare i år kommenterade Andreas Bergh en eventuell ”kickstart” av ekonomin, med att ett långsamt experimenterande hade varit att föredra: Men att en obligatorisk a-kassa då hade varit en bra grundsäkerhet.
Mer om Andreas Berghs forskning i Lunds universitets forskningsportal
Samtalet modereras av Louise Larsson, kommunikatör på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.