Morning talks #2: Finanskris – eller? Nationalekonomisk spaning från corona och framåt

Webbinarium

Redan före coronakrisen talade många nationalekonomer – däribland Fredrik N G Andersson – om att det finns en risk för en framtida finanskris. I coronakrisens fotspår ser vi tumult på finansmarknaderna och stora finansiella stödpaket från centralbankerna. Har corona gett oss en finanskris?

”Det går inte riktigt att kalla det som sker nu för en finanskris”, säger nationalekonomen Fredrik N G Andersson. ”Åtminstone inte en finanskris enligt ett klassiskt krismönster. Samtidigt kan vi se att centralbankerna bedriver krispolitik som om vi hade en finanskris. Så svaret på frågan får bli akademiskt: det beror på hur vi definierar en finanskris.”

Är ekonomiska kriser oundvikliga? Hur kan och bör den nuvarande situationen hanteras? Vad lärde vi oss av finanskrisen 2008? Innebär det nuvarande läget en vändpunkt som kan skapa något nytt?

Möt Fredrik N G Andersson, docent i nationalekonomi och flitigt anlitad som finansexpert av såväl media som Riksdagen. Samtalet leds av Eleni Cronström som driver kommunikationsbyrån Cronström & Co och brinner för värdeskapande samtal. I det andra avsnittet av Ekonomihögskolans nya seminarieserie på webben, Morning talks, diskuterar Fredrik, Eleni – och du!

Vad vill du fråga Fredrik om det ekonomiska läget? Skicka gärna in frågor på förhand för större chans att få svar på din fråga under sändningen.

Praktisk information

Var: Via öppet event på Ekonomihögskolans kanal på Youtube.

Till livestreamingen på Youtube-kanalen

Till Youtube-kanalen

När: Tisdag 26 maj klockan 09.00–10.00. Vi börjar samtalet 09.05.

Hur: Livesänt samtal med forskare och moderator. Du följer samtalet genom att gå in via länken till liveströmmen på Youtube. Du deltar inte själv med din egen röst eller video, men vi hoppas att du vill diskutera och ställa frågor via chatten.

Frågor: Vad vill du fråga Fredrik? Mejla gärna till event@ehl.lu.se. Du kan också ställa frågor direkt på Youtube-eventet inför och under livestreamingen, tänk då på att vara inloggad på Youtube med ditt Google-konto.

Kostnad: Gratis.

Kom-i-håg: Lägg till webbinariet i din kalender i Outlook genom att klicka här

Mer om de medverkande

Eleni Cronström

Driver och äger kommunikationsbyrån Cronström & Co och är medgrundare till Vi & Vänner – en talarförmedling med säte i Skåne. Dessutom är Eleni alumn från Lunds universitet och har själv en bakgrund inom ekonomi.

Eleni är en erfaren moderator som brinner för värdeskapande möten och smarta samtal.

 

Fredrik N G Andersson

Docent i nationalekonomi på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet. Makroekonom och ekonomhistoriker med fokus på kriser, ekonomisk politik och klimatomställning. Ofta efterfrågad expert inom press och media gällande tidigare ekonomiska kriser och svensk penning- och finanspolitik. 

 

 

 

Intervjuer och debattinlägg med Fredrik N G Andersson

Filmer med Fredrik N G Andersson

Mer om Fredriks forskning

Besök Lunds universitets forskningsportal

26 maj 2020
09:00–10:00

Lokal

This is an online meeting.

Kontakt

Alma Bergil

alma.bergil@ehl.lu.se

Telefon: +46 46 222 06 02