Morning talks: Smarta val och beslut – hur algoritmerna kan göra jobbet bättre än oss

Webbinarium

Kan väldesignade beslutsalgoritmer bidra till att skapa ett bättre samhälle? Möt nationalekonomen Tommy Andersson som visar hur vi kan fatta mer välgrundade beslut — utifrån dagens mängder av data. I det livesända seminariet möter du också Jonas Eriksson och Åsa Melvanius som jobbar med att digitalisera och effektivisera Lunds kommun.

– Det tar väl en timme att fixa det. Eller kanske två – jag är inte så bra på att programmera, sa Tommy Andersson i tidningen Sydsvenskan för fyra år sedan.

Lunds kommuns process för skolval hade då fått kritik för att vara rättsosäker. Vi spolar fram bandet några år. Nu är kommunens skolvalsprocess digitialiserad, med hjälp av målmedvetet arbete inom organisationen och smarta algoritmer från bland annat Ekonomihögskolan.

Beslutsalgoritmer kan användas för att ge svar på ett antal av samtidens mest angelägna frågor: Hur kan flyktingar integreras bättre? Hur kan organbristen lösas? Hur kan skolan göras mer likvärdig?

I höstens andra avsnitt av seminarieserien Morning talks möter du Tommy Andersson, professor i nationalekonomi och aktuell med boken ”Algoritmmakaren” i ett samtal om smarta val och beslut. Deltar gör också Jonas Eriksson, digitaliseringsstrateg på barn- och skolförvalningen på Lunds kommun och Åsa Melvanius, digitaliseringschef på Lunds kommun. Samtalet leds av kommunikatören Louise Larsson från Ekonomihögskolan.

Vilka fler delar av samhället kan förbättras med smarta algoritmer? Kan de hjälpa oss att fatta rätt beslut? Vad gör ett beslut ”rätt”? Vilka fallgropar finns? Vi pratar smarta beslut i allmänhet och fokuserar lite extra på just skolval.

Vad vill du fråga Tommy, Åsa och Jonas? Skicka gärna in dina frågor på förhand för att öka chansen att hinna få svar under sändningen.

Snabbfakta

Var: Via öppet event på Youtube. Anmäl dig om du vill få ett påminnelsemejl någon dag innan sändning. Länken till sändningen kommer att publiceras på den här sidan i god tid innan vi går live.

Gå direkt till Youtube-kanalen

När: Tisdag 27 oktober klockan 09.00–10.00. Vi börjar samtalet 09.05.

Hur: Livesänt samtal med forskare och moderator. Du följer samtalet genom att gå in via länken till liveströmmen på Youtube. Du deltar inte själv med din egen röst eller video.

Frågor: Mejla gärna till event@ehl.lu.se. Du kan också ställa frågor direkt på Youtube-eventet inför och under livestreamingen, men då måste du vara inloggad på Youtube med ditt Google-konto.

Kostnad: Gratis.

Med reservation för eventuella ändringar.

Mer om de medverkande

Tommy Andersson

Professor i nationalekonomi och aktuell med boken Algoritmmakaren som ges ut i oktober på förlaget Fri tanke. Brinner för rättvisa och algoritmiskt beslutsfattande.

Boken Algoritmmakaren på förlaget Fri tanke
Intervju: Tommy om algoritmer och smarta beslut

Sydsvenskan: Han kan lösa Lunds skolplaceringar
Tommy Anderssons i Lunds universitets forskningsportal

Åsa Melvanius

Digitaliseringschef på Lunds kommun sedan 2018. Har tidigare arbetat på it-företaget Capgemini, bland annat som chef för företagets digitala enhet med över 800 konsulter runt om i Sverige. Har en examen i systemvetenskap från Ekonomihögskolan vid Lunds universitet med sig i bagaget.

Hon blir Lunds första digitaliseringschef
SVT: Robotar tar över arbete i Lunds kommun

Åsa Melvanius på Linkedin

Jonas Eriksson

Digitaliseringsstrateg på barn- och skolförvaltningen inom Lunds kommun. Arbetar med att digitalisera förvaltningens olika processer. I det ingår t.ex. att driva och leda olika utvecklings- och förändringssprojekt kopplat till de skoladministrativa systemen.

Digitaliserad skolprocess sparar 600 arbetstimmar
Jonas Eriksson på Linkedin

Louise Larsson

Kommunikatör på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet. Utbildad i journalistik, litterär gestaltning och statsvetenskap vid Lunds universitet. Ser fram emot att – tillsammans med gästerna och tittarna – tänka och lära nytt under höstens Morning talks.

Louise Larsson på Linkedin

Mer om Morning talks

Morning talks är Ekonomihögskolans nya seminarieserie på webben. Grab a coffee and join the conversation! Ta del av de senaste spaningarna av och med kunniga företagsledare och våra forskare från Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.

Hela höstens program hittar du i vårt kalendarium

Tidigare sändningar:

Finanskris – eller?

Utmaningar för handeln

27 oktober 2020

Lokal

This is an online meeting.

Louise Larsson

louise.larsson@ehl.lu.se