Ekonomihögskolans egen studiestuga – för dig som student
Publicerad: 2021-12-03
Behöver du ett lugnt ställe att studera på? Någon att bolla problem eller tankar med? Har du svårt för det där med studieteknik och behöver lite tips om hur man ska tänka? Vill du träffa andra studenter och bredda ditt perspektiv? Då är Studiestugan något för dig!

Det första man möts av när man kliver in i Studiestugans lokal är tre glada och taggade studenter, kanske för att de precis avslutat sitt torsdagspass; kanske för att de är oerhört sugna på att berätta för alla andra studenter om vilken fantastisk möjlighet som gömmer sig här inne.
– Vår uppgift är mest att finnas tillgängliga för studenterna. Det här är en plats där man kan sitta och plugga i lugn och ro, samtidigt som det också finns rum för att bolla idéer eller få hjälp med sin studieteknik, förklarar Sofia Berg som är mastersstudent i Economics vid Ekonomihögskolan.
Efter 1,5 år av digitalt arbete har Studiestugan äntligen öppet i sin fysiska lokal. Tiderna och dagarna är detsamma, tisdagar och torsdagar mellan 13:00–15:00. Istället för att logga in på Zoom kan du leta dig ner till EC3:107 – som ligger i närheten av gamla Café Holger. På plats har du chans att träffa studiementorerna Emma Lundblad (Master Accounting and Finance), Lisa Haraldsson (fristående kurser i Handelsrätt) och Sofia Berg (Master i Economics).
Tjejerna förklarar att man kan se på Studiestugan mer som ett häng. Där det förutom frågor om studier är minst lika okej att diskutera och prata om specifika kurser, föreläsare, utbyte eller generella frågor om studentlivet och allt vad det kan innebära.
– Om du har någon fråga om praktikterminen, hur man kan tänka med fristående kurser eller liknande så är det också perfekt att komma hit för att ta del av våra erfarenheter, säger Lisa som läser fristående kurser i Handelsrätt för att bygga sin filosofiekandidat.
Alla är överens om att det är mycket roligare att få träffas fysiskt, även om den digitala varianten fungerat bra. De tycker också att fysiska träffar gör det lättare att även kunna prata om allt som finns runtomkring studierna. Sofia fortsätter:
– Det är lite som att ha ett äldre syskon! Ofta är det ju äldre syskon som ger tips på vad man ska eller inte ska göra och jag tycker att detta är liknande. Vi delar med oss av våra erfarenheter och vilka möjligheter som du som student kan ta del av. Till exempel så var det en student idag som hade frågor om praktikterminen, hur man ansöker och vad det innebär. Det kan vara skönt att höra hur studenter som varit i samma sits som en själv har tänkt och gått tillväga.
Lisa är väldigt glad att hon är en del av Studiestugan och framförallt uppskattar hon den härliga stämningen och att det är en avslappnad miljö utan prestationskrav. Det räcker med att komma dit, sätta sig ner och lägga upp tiden precis som man själv vill och känner för. Det kan handla om att bara få sitta och studera bland folk, lyssna på andra studenters frågor eller delta i mindre diskussioner.
– Jag tycker att man som student faktiskt ska nyttja de resurser som man har rätt till under sin studietid. Mycket på grund av att det kan vara en anledning till varför man väljer ett universitet som Lund, just för att det finns så mycket att ta del av. Studiestugan är en del av allt bra som erbjuds. Det är ett trevligt ställe att vara på och det krävs inte mycket för att ta del av den hjälpen som vi erbjuder, inte mer än att du kommer förbi och slår dig ner, säger Sofia.
Visste du att Studiestugan har en Facebooksida? Där har studenter har chans att ställa frågor, chatta och följa uppdateringar om vad som händer. Klicka här för att komma till Studiestugans Facebooksida.