Ekonomihögskolans nya podcast guidar studenter till olika karriärvägar

Publicerad: 2021-06-15

Vägen från studentliv till arbetsliv kan kännas lång och krånglig. Samtidigt kan det från utsidan se ut som att andra människors väg till drömjobbet har varit spikrak. Men stämmer verkligen det? Ekonomihögskolans nya podcast heter ”The Next Step” och är av och för studenter som funderar på olika karriärvägar.

Bakom podcasten står kompisarna Sebastian, Johan, Mårten och Oskar – alla studenter i Lund. Under varje avsnitt träffar vi en spännande gäst, som ofta själv har läst på Ekonomihögskolan, som under 25 minuter bjuder studenterna på sina erfarenheter och bästa tips.

Vi ställde några frågor till poddgänget över mejl:

Vad kan ni berätta om podden ”The Next Step”?

"Kort och gott är det en karriärpodcast av studenter för studenter. Podden berör olika karriärvägar och är till både för att vägleda studenter som har ungefärlig koll på vad de vill göra, men också för att inspirera studenter som inte har hundraprocentig koll. Våra gäster har framgångsrika karriärer och hörs och syns oftast i en väldigt professionell kontext, så det är väldigt uppfriskande att ha ett vanligt, avslappnat samtal med dem.

Det bästa rådet vi fått är att inte oroa sig eller stressa för mycket kring framtiden under studietiden – våra gäster bjuder på sina erfarenheter och deras väg till drömjobbet har kanske inte varit så spikrak som man kan tro."

Hur kom ni på idén?

"Idén grundas egentligen i våra egna funderingar och nyfikenhet kring våra framtida karriärer. En podcast kändes som ett lämpligt sätt att få svar på våra frågor från andra som gått igenom samma resa som oss, samtidigt som andra studenter kan ta del av intervjuerna när det passar dem."

Berätta om de tre första avsnitten!

"I de tre första avsnitten har vi haft gäster från olika områden. I vårt första avsnitt intervjuar vi Maria Leissner som är Sveriges nuvarande ambassadör till sju länder i Afrika och har lång erfarenhet med att jobba inom IGOs/NGOs, och vi diskuterar även ekonomers möjligheter att bli diplomater.

I de två andra avsnitten pratar vi med två nyblivna alumner från Ekonomihögskolan, Anna Dahlqvist Thuresson och Johan Eriksson som båda arbetar i London. Anna berättar om sin tid i Lund och delar med sig av lärdomar från sitt internship i New York, sitt stipendium hos Svenska Handelskammaren i London och sin nuvarande position på Alphasights. Johan riktar sig mer mot den finansintresserade ekonomistudenten och berättar sin inspirerande resa från ordförande i finansföreningen Linc i Lund till sitt nuvarande jobb som Private Equity Analyst på Goldman Sachs i London. Johan ger värdefulla tips till den som är intresserad av att kickstarta en finanskarriär efter examen och berättar vad som krävs för att nå den absoluta toppen."

Vilka mer branscher och spännande karriärer hoppas ni möta framöver?

"Vi alla har nog olika intresseområden och drömgäster, men intressant vore enligt oss entreprenörskap och någon som jobbar på de stora företagen inom techbranschen. Vi tar gärna emot förslag på gäster från skolans studenter, så att vi även kan lyfta upp deras frågor i podden."

Lyssna på första avsnittet med Maria Leissner:

Podcasten ”The Next Step” är skapad av:

Det första avsnittet "Life as a diplomat – the road to IGOs and NGOs" med Maria Leissner som gäst finns nu ute på följande kanaler:

Acast

Apple Podcasts

Spotify

Kommande avsnitt släpps löpande under höstterminen 2021.

Kontakt

Har du frågor? Eller kanske tips på samtalsämnen och framtida drömgäster? Kontakta oss på info@ehl.lu.se så vidarebefordrar vi ditt meddelande till poddgänget.