Hon studentjobbade på Sparbanksstiftelsen Finn: ”Hållbarhet är ett mindset”

Publicerad: 2021-08-24

Möt Elin Bergström, nyutexaminerad student från magisterprogrammet i management som fick möjlighet att omsätta sitt hållbarhetsarbete i praktiken genom ett samarbete med Sparbanksstiftelsen Finn.

Elin Bergström, nybliven alumn från magisterprogrammet i management.

Grattis till din examen! Hur känns det? 
Tack! Det känns overkligt men riktigt bra! 

Berätta om din bakgrund; vad har du studerat här på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet och vad har du studerat tidigare? 
Jag blev precis färdig med min magister i management på Ekonomihögskolan, där jag har fått chansen att utvecklas både som person och ledare. Innan dess läste jag programmet i personal- och arbetslivsfrågor, som nu har bytt namn till Human Resources – kandidatprogram, med ett års uppehåll för att jobba för studentkåren. 

Hur kom du i kontakt med Sparbanksstiftelsen Finn? 
Första gången jag hörde talas om dem var i samband med renoveringen av AF-borgen, de donerade pengar till den. Jag satt i Akademiska Föreningens Överstyrelse som kårrepresentant då. Efter att jag hade gått av min post på kåren såg jag en annons på MyCareer att de sökte en student med hållbarhetsintresse, och jag kände att annonsen och jobbet talade till mig. 

Vilken var din roll och ditt uppdrag under tiden du jobbar för Sparbanksstiftelsen Finn? 
Jag skulle väl säga att det började som ett pilotprojekt eftersom Sparbanksstiftelsen Finn ville starta upp och få en överblick över hållbarhetsmålen och redovisningen av dem. Ingen annan sparbanksstiftelse i Sverige hade gjort det då, och därför ville de sätta ribban. Sedan har det fortsatt som extrajobb, de vill alltid utvecklas på Sparbanksstiftelsen Finn i sitt hållbarhetsarbete och har därför sedan dess hela tiden haft en reflektion över hur de kan bli bättre inom hållbarhetsområdet. Till största del så har jag jobbat med hållbarhet utifrån beviljade projektbidrag. 


 

 

Jag fördjupade definitivt min kunskap om hållbarhetsmålen. Jag hade en god koll på dem innan, men det är på en helt annan nivå när man får chansen att implementera dem på riktigt. 

 

 Vad har du lärt dig under tiden på Sparbanksstiftelsen Finn? 
Jag fördjupade definitivt min kunskap om hållbarhetsmålen. Jag hade en god koll på dem innan, men det är på en helt annan nivå när man får chansen att implementera dem ”på riktigt”. Sen har jag också fått en mycket djupare förståelse för hur sparbanksstiftelser och sparbanker fungerar, vilket jag har tyckt varit jättespännande! Jag hade aldrig jobbat inom något som rörde finans innan, så det var extra kul att få använda min tidigare kunskap om hållbarhet på en för mig helt ny bransch.  

Sen har jag haft väldigt fina kollegor som har delat med sig om sin kunskap om Skåne och hur många olika projekt och organisationer som finns här, vilket öppnade mina ögon för hur mycket som händer i vårt lokalområde. 

Finns det något du är särskilt stolt över från ditt arbete på Sparbanksstiftelsen Finn? 
Så mycket! För det första så har jag fått bygga upp ett hållbarhetsarbete från grunden, med mycket frihet att tänka utanför boxen och bryta ny mark. Sen så blir jag alltid lite stolt när jag läser om projekt vid stödjer, när någon frågar vad sparbanksstiftelser gör så brukar jag säga att de hjälper fina människor att göra fina saker för andra människor. Det låter lite klyschigt, men hur kan man inte vara stolt över att vara en del av en stiftelse som gör sådant möjligt? 

Tack vare mitt hållbarhetsarbete fick jag också chansen hålla två föredrag om hur vi jobbar och våra mål. Bland annat talade jag på en erfarenhetsträff för sparbanker och sparbanksstiftelser som anordnades av Sparbankernas Riksförbund. Jag har nog aldrig känt att jag hållit ett så bra tal tidigare, och det var jätteroligt att få feedback om ett väl genomfört arbete efteråt. 

 

  Det viktigaste för mig är att hållbarhetsarbetet inte ska vara där bara för syns skull, jag ska vara där för att göra skillnad. 

 

På vilket sätt vill du jobba med hållbarhet framöver? 
Jag skulle jättegärna vilja jobba på ett företag där jag får lov att komma med nya idéer och tänka utanför boxen när det gäller hållbarhet. För mig är hållbarhet så mycket mer än policyer och beslut, det är ett mindset som man definitivt kan få in i en organisation om man vill och vågar. Därför skulle jag gärna jobba med ett företag som vill satsa på alla tre benen inom hållbarhet; ekologisk, ekonomisk och social. Jag är en generalist som har jobbat inom flera branscher tidigare, vilket också gör att jag inte är rädd för att testa ännu en ny bransch! Det viktigaste för mig är att hållbarhetsarbetet inte ska vara där bara för syns skull, jag ska vara där för att göra skillnad.  

Vad inom hållbarhetsområdet är det som engagerar dig mest? 
Oj, hur svarar man på det? Jag skulle nog säga gräsrotsnivån som är hållbarhet. Tiden är förbi när det bara är företagstoppar (men keep up the good work, sluta inte!) för de stora företagen som kan hålla på och prata om hållbarhet. 99,9% av alla företag i Sverige är små- och medelstora företag, som definitivt kan göra minst lika mycket för sitt företag inom hållbarhet som ett stort företag skulle kunna. Jag hoppas att det en dag ska vara en självklarhet i vår vardag att vara hållbara, både på och utanför arbetsplatsen. Det kommer inte att hända på en dag, men jag är säker på att om vi lägger manken till är det möjligt. Som jag sa innan: för mig är hållbarhet ett mindset. 

Har du några tips till studenter som vill arbeta med hållbarhet och just nu studerar på Ekonomihögskolan? 
Våga lita på det du kan. Hållbarhet är stort och brett och man behöver inte kunna allt. Sen finns Sustainable Future Hub’s studentnätverk också. Är ett nätverk inget för dig? Det spelar ingen roll! Det finns mycket om hållbarhet runt omkring oss både på och utanför universitetet som just du kan ta del av. Sedan när du söker jobb, våga visa de delar av hållbarhet som du kanske jobbat med i andra extrajobb eller som studentlivsaktiv. För fler företag än man tror startar hållbarhetsarbetet precis upp. Vissa har till exempel endast fokuserat på ekologisk hållbarhet tidigare. Då kan just du komma in med det nya perspektivet ur ekonomisk eller social hållbarhet. Du är en jättestor tillgång för dem, men du kommer att behöva berätta det för dem själv. You can do it! 

Har du några råd till företag som vill arbeta mer med hållbarhet men inte vet hur de ska gå vidare? 
Jag är ju alltid för att man ska ta in någon utomstående, antingen med nyanställning eller en konsult under kort tid, som kan se på företaget med nya ögon och tänka nytt. Det är också lätt att som företag tänka att nu när det finns hela universitetsutbildningar om hållbarhet så behöver man ha det. Jag skulle säga att det kan stämma till viss del, men att man också riskerar att missa guldkorn som kanske studerade något annat men hittade sitt intresse för hållbarhet när hen redan påbörjat sina studier. Sök bredare än ni tror! Många av de jag träffat som jag ser upp till inom hållbarhetsområdet studerade helt andra saker.  

 

Mer information om magisterprogrammet i management

 

Har du frågor till Elin? Kontakta henne på LinkedIn

 

Sparbanksstiftelsen Finn, ägare till Sparbanken Skåne

Idag är hållbarhetsperspektivet en integrerad del i hela Sparbanksstiftelsen Finn och Sparbanken Skånes verksamhet, där satsningarna med Ekonomihögskolan är ett exempel. 
Mer om banken och sparbanksstiftelserna här.

Nyfiken på projekten som Elin har varit involverad i?
Här hittar du några av dem.

Vill du jobba extra under studenttiden?

Karriärcenter på Ekonomihögskolan erbjuder både tips, hjälp och förmedlar kontakter mellan studenter och företag. 

Klicka här för att läsa mer om Karriärcenter.