Studenter med idéer av stål prisas med 100 000 kronor

Publicerad: 2018-11-19

Lundastudenterna Erik Månsson, Samuel Spjuth, Emelie Adenlöf och Caroline Geelmuyden kom tillsammans med Londonstudenten Eliel Stenström på en hedrande andraplats i casetävlingen CRE8 the Future. För sin insats får de 100 000 kronor från Framtidsstipendiet, vilket delas ut under Ståldagen den 5 december i Stockholm.

Laget: Eliel Stenström, Emelie Adenlöf, Caroline Geelmuyden, Samuel Spjuth och Erik Månsson.

Emelie Adenlöf var en drivande kraft bakom att laget bildades. Hon hör till vardags hemma på University of Glasgow, men är på utbyte i Lund under ett års tid.

– Jag visste att tävlingen fanns och drog i trådar för att skapa ett lag. Erik och Samuel kände jag via grupparbeten från mina första kurser på Ekonomihögskolan. Eliel känner jag från gymnasiet, och han studerar nu på London School of Economics. Vi saknade en ingenjör till vårt lag, och Samuel och Erik föreslog därför Caroline, som de kände via studentkonsultbolaget Lunicore. Hela laget träffades för första gången på tåget upp till Stockholm, och vi utnyttjade tiden till att diskutera möjliga case och frågeställningar, uppger Emelie.

Tävlingens syfte är att attrahera innovativa medarbetare till stålindustrin och uppmuntra kreativitet som främjar den svenska stålindustrin. Ingen av dom hade erfarenhet av stålindustrin sedan tidigare, så de förberedde sig genom att göra mycket generell research, men även specifikt inom industrins utmaningar, möjligheter, styrkor och svagheter.

Laget bestod av både ingenjörer och ekonomer, och studenternas olika kompetenser kompletterade varandra väl.

– Caroline läser industriell ekonomi på LTH och har kunskap kring processer och material, medan vi som ekonomer tänker koncept och produktivitet. Samtidigt har vi mer gemensamt än man ibland kan tro, och den här typen av utmaning kräver framförallt att man jobbar tillsammans som ett lag, säger Emelie.

Caset presenterades av stålföretagen Uddeholm och Outokumpu Stainless, och handlade om hur man kan påverka beslutsfattare att investera i mer hållbart stål. Alla studenterna har tävlat inom case förut, och under tävlingen drog de nytta av den erfarenheten.

– Vi gjorde en individuell brainstorming-runda först så alla kunde få ner sina idéer på papper utan att bli störda. Sedan fick vi ta en runda och stryka, stryka, stryka för att sedan utveckla de bästa idéerna tillsammans. Vi fick flera gånger gå tillbaka till frågeställningen för att se till att vi inte hamnade på något sidospår. Vi stannade upp för att stämma av läget flera gånger. Det var en nyckel i vår strategi för att hålla oss på banan, avslutar Emelie.

Bakgrund

Tävlingen CRE8 the Future arrangerades av Jernkontoret i Stockholm den 16 november, och lagen skulle bestå av minst en ingenjörsstudent och en ekonomistudent. CRE8 the Future är en kreativitetstävling där ett antal studentlag får ett verkligt företagscase och får komma på en lösning de sedan pitchar för en jury. De tre mest kreativa lagen tar sedan hem Framtidsstipendiet, där en prissumma på 400 000 kronor fördelas.

Läs mer på Jernkontorets hemsida