Tänk som en aktivist

Publicerad: 2023-02-08

Ekonomihögskolan arbetar ständigt för utveckling inom hållbarhetsområdet, inte minst genom student-riktade aktiviteter där studenter får chans att ifrågasätta gamla sanningar och tänka nytt. Som en del i masterprogrammen Management och International Strategic Management bjöd lärarna för programmen Ola Mattisson och Ulf Ramberg i samverkan med Sustainable Future Hub in till en föreläsning med tema ”Tänk som en aktivist” med Yasemin Arhan Modéer.

Ola Mattisson, Yasemin Arhan Modéer och Ulf Ramberg.

En ”glad aktivist”

Yasemin Arhan Modéer är en VD och aktivist som jobbar för en mer hållbar och demokratisk värld. Hon har också kallats ”glad aktivist”.

- Vi lever i en osäker värld där vi inte vet vad som kommer ske från vecka till vecka, det är inte bara klimatet som hotas, utan också själva demokratin. Vi ser nog alla dessa problem, men det är lätt att känna att "det här rör inte mig, det får någon annan fixa". Den tiden är förbi, vi behöver alla följa vår moraliska kompass och göra vår del för att förbättra världen, inleder Yasemin, och fortsätter.

- Vi behöver alla, varje dag, jobba för den förändring vi vill se i världen. Det är här min strategi som "glad aktivist" kommer in, jag tror vi har störst möjlighet att påverka om vi inte bara påtalar ett problem, utan att vi också erbjuder en lösning. Om du någonsin tror att du ensam inte kan göra skillnad, tänk då på hur svårt det är att sova med en enda mygga i rummet!

 

"If you think you are too small to make a difference, you haven't spent the night with a mosquito"

 

Var förändringen du vill se

Yasemins egna projekt handlar om demokrati, klimat och hållbarhet. Hennes grundtanke var att fler problem i världen skulle lösas om bara rätt personer fick prata med varandra. Yasemin använder därför sitt företag för att sprida idéer och underlätta förändringsarbete och de konferenser och möten hon har influerar hon på de vis hon kan.

– Ibland är förändring lika lätt som att bara ställa en fråga. Den som planerar konferensen kanske inte ens tänkt på enkla förändringar som att servera vegetarisk mat, men är tacksamma för förslaget. Vissa saker kompromissar jag dock inte med, jag modererar till exempel inga paneler med bara män eller bara kvinnor, och jag går inte med på att servera flaskvatten eller vara i en lokal utan återvinningsmöjligheter.

Som ledare tror inte Yasemin på att vara allt för auktoritär

– Är jag för hård i min ledarskapsstil så kommer mina kollegor inte våga framföra sina idéer, och det är viktigt att som ledare inte tro att man själv sitter på alla svaren, utan att vara ödmjuk. I slutändan handlar hela mitt tankesätt som ledare om att samla smarta personer och låta dem komma till tals!

Viktigt att visa olika typer av framgång

– Yasemins ideér och utförande känns nyskapande, vilket vi hoppas ska inspirera våra studenter, säger Ola Mattisson och Ulf Ramberg.

– När man hör Yasemin prata blir det tydligt att om man har energi och kunskap kan man göra stor skillnad. Det är precis som hon säger viktigt att vara nyfiken och ödmjuk. Det är ju grunden i Management att leda och styra en organisations tillgångar, eller enklare uttryckt: att använda rätt kompetens på rätt plats. För att göra det måste man också vara både nyfiken och ödmjuk. Jag är också glad att kunna visa mina studenter att framgång kan se ut på många olika sätt, det är ofta kostym och kapital som är tecknen på framgång, men den här typen av påverkansarbete är också en typ av framgång säger Ola och Ulf tar vid

– Jag håller med Ola att Yasemin har en intressant ledarstil, men för mina studenter är det snarare vad hon gör än hur som blir viktigt. Jag hoppas mina studenter fick med sig något de kan använda i det för läsåret nya initiativet "Living the Sustainable idea" på International Strategic Management som är vår hållbarhetssatsning. Det är viktigt för våra studenter att får höra en person som är aktiv i näringslivet prata om att följa sin starka moralisk kompass och värdet av att göra de rätta valen på lång sikt. 

 

Yasemin Arhan Modéers tre bästa tips för att driva hållbar förändring:

  1. Hitta din inre drivkraft och bli aktivist
  2. Lyssna in

  3. Var förändringen du vill se i världen

 

Kontakta masterprogrammen eller Sustainable Future Hub

International Strategic Management

Ettårigt program för studenter som är intresserade av hur man analyserar, formulerar och implementerar strategier och att bli en senior organisationsledare.

Ulf Ramberg, Docent
ulf.ramberg@fek.lu.se
Läs mer om programmet här (engelska, lusem.lu.se)

Management

Ettårigt program som syftar till att förvandla studenterna från ambitiösa akademiker till framgångsrika chefer genom att lära sig att tillämpa färdigheter inom marknadsföring, strategisk ledning, affärskonsultverksamhet och organisationsutveckling.

Ola Mattisson, Universitetslektor
ola.mattisson@fek.lu.se
Läs mer om programmet här (engelska, lusem.lu.se)

Sustainable Future Hub

Ett samarbetsnav för studenter, forskare och externa aktörer med fokus på ekonomisk och social hållbarhet.

Martina Oxling, Projektledare
martina.oxling@ehl.lu.se
Läs mer om Sustainable Future Hub här (ehl.lu.se)