”Vårt mål var att slå hål på myten att ekonomi är svårt” – Rapport från Ekonomidagen i Lund 2022

Publicerad: 2022-05-13

Wow, en sån dag! Den 11 maj i Lund innebar inte mindre än både Ekonomidagen, Demo Day och utdelningen av årets upplaga av Familjen Jan Söderbergs pris i ekonomi. Här har vi samlat några godbitar från dagens program.

Linus Dahlander tog emot 2022 års upplaga av Familjen Jan Söderbergs pris i ekonomi, genom makarna Åsa och Jan Söderberg.

Större delen av dagen sändes också online. Det går fint att kika på även i efterhand.

Ta mig direkt till sändningen på Youtube

Axplock från dagens programpunkter

Entreprenörskap, innovation och tillväxt

Vad är entreprenörskap?

Daniel Persson, VD på inkubatorn MINC: – Som entreprenör vill du lyckas med din idé och göra uppror mot det mer vanliga företagandet. Men ju längre du håller på så dras du mot att bli mer som en ”vanlig” företagare.

Anna Brattström, docent och universitetslektor som forskar om entreprenörskap: – Entreprenörskap har blivit väldigt populärt på senare år, närmast som en del av populärkulturen. Så var det kanske inte för 15-20 år sen. På Netflix finns massor tv-serier om entreprenörskap och i sommar anordnar Helsingborgs stad en stor innovationsfestival. Vad är det som gör att entreprenören i vår tid har blivit den nya stjärnan?

Mårten Öbrink​, entreprenör och investerare: – Det är så annorlunda nu. När jag startade mitt företag så sa de: vadå, vill du inte betala skatt? Då, 1997 fanns ju knappt inte ordet entreprenör; var du entreprenör på den tiden, då var du grävare och körde lastbil.

Kan man plugga till entreprenör? Hur lyckas man som entreprenör?

Ylva Strander, enhetschef inom innovationsledning på Vinnova: – I Sverige finns en myt om att man här inte får utdelning för sitt extrema risktagande. Men Sverige är ett paradis för entreprenörer och här finns många self made-miljonärer. Så den där gamla föreställningen skulle jag vilja utmana. Fler investerare behöver lära sig att det ju är hög risk också att inte göra något, att sitta där som kolossen på lerfötter och så kommer någon och tippar omkull hela din affärsmodell. Du behöver ta risk även i redan etablerade företag och myndigheter.

Mårten Öbrink: – Entreprenörskap är inte vetenskap; det är konst. Det bästa du kan göra är att gå i lära hos en duktig entreprenör och lära dig hantverket. Du får inte böcker att läsa, men du hänger med på alla möten, gör allt från att koka kaffe till att göra en investering på 200 miljoner. Sen vet du hur man gör och vad man bör lägga tid på.

Anna Brattström: – Jag håller med om att entreprenörskap inte är som naturvetenskap, det finns inga bestämda knappar att trycka på. Men jag tror att samhällsvetenskapen och att studera de här ämnena gör att du lär dig reflektera, förstå, se normer och relationer. Det tror jag att man kan lära sig och det är en del av att vara entreprenör.

Sara Sterner, moderator för samtalet och själv entreprenör: – Så mycket som avgörs av ”sliding doors”-tillfällen, det vill säga tur. Så otroligt mycket i en entreprenörsresa som avgörs av vem som du råkar träffa. Det glömmer du kanske bort på vägen, men nånstans där i början så träffade du någon som kände nån som kände nån och så var du igång i din framgångsresa.

Vem blir entreprenör?

Olof Ejermo, professor i ekonomisk historia, berättade om ett forskningsprojekt som formellt avslutade förra året om svenskar som emirgrerade till USA och sedan återvända till Sverige. Hur gick det för dem och för deras företag?

Jo, det visade sig att de ofta avancerade och fick bättre yrken när de kom tillbaka till Sverige. De ägde också i högre utsträckning land. Återvändare är överrespresenterade bland fabriksägare, enligt den här nya forskningen. Olof Ejermo berättade även att Sveriges första cykeltillverkare var en återvändare, och hade sina lokaler precis bredvid Vinnovas kontor i Stockholm. De två första glödlampstillverkarna i Sverige var också återvändare, som rimligen tog med sig ny teknik och innovationer hem till Sverige.

Craig Mitchell är programchef för Ekonomihögskolans populära magisterprogram i entreprenörskap. Han berättade att upplägget delvis är som följer:
– We tell them to get out of the classroom and do stuff. Take action, embrace the big, bad world, be scared. and: Learn.

Under Ekonomidagen anordnades också ”Demo Day” där studenterna visade sina start up-projekt som de arbetat med under utbildningens gång.

– We like to keep it real. It is also interesting to note that our students today are proactive, not reactive, in the way that they keep sustainability in mind. When I started teaching 12 years ago, we didn’t talk about sustainability, now it is in everybody’s mindset from the beginning.

Entreprenörskap bortom myter, trender och hype​

Ulrika Wennersten, universitetslektor i handelsrätt vid Ekonomihögskolan talade om konstnärskap och immaterialrätt​:

– Det är skapandet som är i fokus och produkten kan ofta inte massproduceras. Konstnären kan vara den ”ofrivillige” småföretagaren och entreprenören och de jobbar ofta deltid, av den enkla anledningen att det inte finns så mycket heltidsjobb som konstnärer. Eller så är de mer konstnärliga och kreativa och därför skapar de företag.

Immaterialrätten är essentiell för konstnären, man kan bestämma hur och när konstverket ska visas, och avgöra hur man ska ta betalt för det. Det betyder att kreatörer behöver ha koll på immaterialrätt.

– Det är förvånande hur lite immaterialrätt man har på universitetskurser i Sverige, särskilt med tanke på att vi är ett så innovativt land. Det bör finnas på konstnärliga och tekniska utbildningar, här på Ekonomihögskolan har vi det redan. Man behöver kunskap om detta om man ska kunna kapitalisera på det, säger Ulrika Wennersten.

Martin Blom är docent i strategi vid Ekonomihögskolan och talade om ledarskapsmyter.

– Har vi inte följarskap, så har vi knappast några ledare. Skapar en ledare följare, eller skapar följare ledare? Sannolikt är det ett samspel av båda, vilket också forskning har visat. Men varför pratar vi så mycket om ledarskap och så sällan om följarskap? Ledarskap ger mer uppmärksamhet, prestige och så vidare. Dessutom är vi ofta ledare och följare samtidigt!

Årets Söderbergspristagare: Linus Dahlander

Jan Söderberg, en av initiativtagarna till priset och den populärvetenskapliga Ekonomidagen:

– Allt sedan vi 1991 flyttade till Lund har vi med glädje sett de stora målmedvetna steg som Ekonomihögskolan har tagit för att parkera sig som en av de främsta internationella affärsskolorna.

– Vårt mål med Ekonomidagen var att slå hål på myten om att ekonomi är svårt och bara handlar om intäktsanalys, redovisning eller finansanalys. Till saken hör att jag körde på alla tentor när jag tog de kurserna… (skratt från publiken) Men vi ville att det på ett enkelt sätt skulle komma fram hur viktig del ekonomin spelar i stora samhällsfrågor.

– Marianne Bertrand tog 2019 upp viktiga frågor om genusaspekter, och 2020 tog Nathan Nunn upp makroekonomiska frågor som till exempel bistånd till u-länder och deras ekonomiska utveckling. Årets tema för Ekonomidagen är entreprenörskap, vilket är extra roligt eftersom det är det som Linus Dahlander forskar om.

– Och Linus, ditt namn var uppe för diskussion redan inför 2019 års pris, så det är roligt att äntligen kunna få ge priset till dig. Din forskning ger mig en tankeställare, där du talar om innovationsprocesser och samarbeten över företagets gränser, avslutar Jan Söderberg.

Prisföreläsningen: The Future of Open innovation

Sist men inte minst: Linus Dahlander gjorde Crafoordsalen till sin scen och höll ett rafflande anförande om öppen innovation, med otaliga exempel, från bland annat pågående forskning tillsammans med företaget Lego. Inte minst nämnde han det faktum att kriser ofta ger upphov till innovationer.

– Under pandemin kan vi se att en del av de mest kreativa och oväntade lösningarna, kom från när kostymkillen samarbetar med – och high-five:ar – snickaren. Sedan återstår det att se vilka krissamarbeten som varar även när krisen är över.

Några av slutsatserna från Linus Dahlanders föreläsning var:

– Forskare bör hitta och bygga teorier på sådant som går på tvärs med nuvarande teorier, inte minst inom managementlitteraturen.

– Forskare bör också använda sina egna teorier på sig själva, det vill säga samverka och samarbeta över institutions- och universitetsgränser.

Se hela Linus Dahlanders föreläsning här (Youtube)

 

Linus Dahlander, med föräldrar.

Läraren Craig Mitchell introducerar studenterna i entreprenörskap som ska pitcha sina företagsidéer.

Samtliga foton: Louise Larsson