Praktik och internships

SKAFFA PROFESSIONELLA MERITER UNDER DIN STUDIETID

Studenter på Ekonomihögskolan kan göra en del av sin utbildning på ett företag, organisation, ambassad eller liknande. Detta kallas verksamhetsförlagd utbildning (VFU) eller i mer dagligt tal, praktik. En variant på detta är Ekonomihögskolans internships.

Att göra praktik eller internship innebär att du utför ett arbete på ett företag eller i en organisation och integrerar kunskap och teori från din utbildning med praktisk tillämpning och kompetensutveckling i en professionell miljö. Det innebär förstås en mycket bra erfarenhet på ditt CV, men även en mängd andra och kanske viktigare fördelar:

  • Upptäck och utveckla ett eller flera av dina karriärintressen i en professionell miljö.
  • Få kännedom om särskilda branscher, företag och organisationer.
  • Testa om en viss karriärinriktning eller bransch passar just dig.
  • Utveckla nya färdigheter och förbättra de kunskaper du redan har.
  • Applicera det du lärt dig under din utbildning i en praktisk miljö.
  • Skaffa kompetens inför framtida jobbansökningar och anställningsintervjuer.
  • Bygg professionella nätverk med människor inom ditt framtida karriärområde.

Att söka internships – såhär går det till 

  1. Kolla upp så att du är behörig att söka en av våra praktikkurser
  2. Hitta rätt praktikplats
  3. Sök poänggivande praktikurs 

1. Kolla upp så att du är behörig att söka en av våra praktikkurser

Det är viktigt att de praktiska moment som ingår i din praktik håller hög kvalitet. Det är en del av din utbildning även om du genomför den på ett företag eller i en annan verksamhet, därav namnet verksamhetsförlagd utbildning.

Du kan få högskolepoäng (och därmed även studiemedel från CSN) för både praktik/VFU och internships och räkna in i din examen, under förutsättning att du är behörig, söker och antas till en praktikkurs.

2. Hitta rätt praktikplats

Du kan hitta din egna praktikplats eller söka till "Ekonomihögskolans internship". Ordnar du din egen praktikplats är det ditt ansvar att se till så att den är kvalificerad. Tänker du däremot söka ett av skolans internship bör du gå in och läsa rekommenderade förkunskapskrav under respektive praktikannons, samt se till at du är behörig till rätt praktikkurs.

Läs mer om hur du hittar en praktikplats

3. Sök poänggivande praktikurs

Du har praktikplatsen, du är behörig för praktikkursen – glöm nu inte att söka den! Då får du både högskolepoäng och rätt till att söka bidrag och lån från CSN. 

Information om våra praktikkurser

Att göra ett internship utomlands gav mig möjlighet att kombinera arbetslivserfarenhet med fantastiska resor. Det bästa med min termin i New York var att jag fick chansen att utmana mig själv. Jag fick ta del av nya kulturer, träffa människor med andra erfarenheter än mig själv och vara en del av en internationell arbetsmiljö.

Thea Andersson, student

Studenter på Ekonomihögskolan kan göra en del av sin utbildning på ett företag, organisation, ambassad eller liknande. Detta kallas verksamhetsförlagd utbildning (VFU) eller i mer dagligt tal, praktik. En variant på detta är Ekonomihögskolans internships, där Ekonomihögskolans Karriärcenter tar fram attraktiva praktikplatser i samarbete med skolans partners. Thea Andersson (citerad ovan) och Kim Blomster Esbrink läser Ekonomie kandidatprogrammet. De sökte till Hungerprojektets praktikplats i New York – och fick den!  

Visa mer 
Visa mindre 

Kontakt


För frågor som rör praktikkurser

Företagsekonomiska institutionen
Tomas Nilsson, utbildningsadministratör

tomas.nilsson@fek.lu.se

Nationalekonomiska institutionen
Mårten Wallette, studievägledare

studievagledare@nek.lu.se


För frågor som rör praktikplatser samt Ekonomihögskolans internships

Karriärcenter

Telefon: 046-222 78 09
career@ehl.lu.se


Om du har frågor och funderingar kring karriärval, meriter, din internshipansökan eller liknande, är du välkommen att kontakta Karriärcenter.

Läs mer om Karriärcenter

Har du redan hittat en praktikplats i USA?

Svensk-amerikanska handelskammaren, SACC-USA, är J-1 visumsponsor och hjälper dig genom hela processen. Läs mer här eller kontakta vera.edwall@sacc-usa.org vid eventuella frågor.