lu.se

Ekonomihögskolan

Lunds universitet

SEB

Anna lär sig mer om kundtjänst, privatrådgivning och företagsrådgivning på SEB i Lund

Många tankar snurrar runt i huvudet när det börjar närma sig examen – vad är det jag verkligen vill jobba med? För att försöka klura ut det började jag kolla runt på olika tänkbara praktikplatser och i samband med detta såg jag att Karriärscenter annonserade ut internships – däribland ett från SEB i Lund. Jag bestämde mig för att söka det och jag fick det!

Den 5 september var min första dag på kontoret och tillsammans med min chef kom vi överens om ett upplägg för de kommande veckorna. De första fem veckorna var jag i kundtjänsten där det kommer alla möjliga sorters ärenden, eftersom det är en bra grund att stå på samt att man får en bra överblick över hur de olika systemen fungerar. I kundtjänst gör man allt ifrån att öppna konton, sälja/köpa fonder och aktier, öppna depåer, göra utlandsbetalningar till att göra vanliga överföringar mellan konton.

Efter dessa fem veckor är det nu dags för mig att gå vidare till andra avdelningar. Denna vecka ska jag vara hos privatrådgivarna där jag ska få vara med på förarbeten inför möten, sitta med på själva mötena samt vara med på efterarbetena. Dessa möten kan exempelvis vara bolånerådgivning, sparrådgivning, pensionsrådgivning och tillträden. I och med att jag nu har en god överblick över hur systemen fungerar, hur man bemöter kunder samt hur man gör enkla ärenden har jag en förhoppning om att jag kommer få ut mer av denna veckan hos privatrådgivarna än om jag inte hade haft denna förkunskap! Veckan efter det ska jag vara hos kapitalförvaltarna, även kallade förmögenhetsrådgivarna, och det är medarbetare som har hand om kunder innehavande ett större kapital i banken. 

Resterande veckor ska jag bland annat vara hos företagsrådgivarna och det är jag enormt nyfiken på! Att jobba med företag är ju lite annorlunda, i alla fall vad jag fått uppfattning om, och jag ser fram emot att se hur man arbetar med detta och hur det skiljer sig från privatrådgivning.

Under tiden internshipet löper på ska man skriva en reflektionsrapport som ska lämnas in i samband med att man slutar och där ska man skriva om ett valfritt ämne. I min reflektionsrapport ska jag skriva om bankens arbete för hållbar utveckling – detta eftersom det är ett oerhört viktigt ämne men också för att det är intressant att skriva om.

Jag skulle rekommendera alla studenter som studerar ekonomi att prova på praktik, då det både är otroligt lärorikt men också väldigt kul! Jag tror att det är nyttigt att komma ut och testa på hur det faktiskt är att arbeta med det man studerar till, och det är även viktigt att knyta kontakter med människor som sysslar med samma saker som en själv. Jag har fått en helt annan bild av banken, och det är enbart positivt. Jag beundrar människorna jag har träffat här då de är otroligt kompetenta, service-minded och ärliga mot såväl kunder som kollegor. Min tid här på SEB i Lund har fått mig att inse att jag har gått helt rätt väg i mina studier – det är verkligen inom finansbranschen jag vill arbeta i!

– Anna Landhager