Årets IT-tjej

Cecilia Lindberg, systemvetare

Cecilia Lindberg studerar systemvetenskap på Ekonomihögskolan och har tack vare sitt driv och brinnande engagemang utsetts till årets IT-tjej 2013 av Microsoft, ett av världens största mjukvaruföretag.

Efter gymnasiestudierna i Göteborg ville Cecilia uppleva studentlivet i Lund och lockades av det Systemvetenskapliga kandidatprogrammet som erbjuder en bred ingång till informationsteknik. Ett brett ämnesområde som tyvärr fortfarande dras med gamla fördomar, menar Cecilia.

– IT innebär faktiskt inte att du sitter i en källare och knackar kod. Jag vill bevisa att även tjejer kan utbilda sig inom IT, det finns inom så många områden avsett om du vill jobba med smink, bygga hus eller konstruera system. Det finns mycket mjuka värden, du kan skapa IT utifrån ditt eget intresseområde.

Själv brinner Cecilia för att hitta konkreta sätt till att förbättra studiesituationen för andra systemvetare på universitetet. Hon startade därför upp IT-projektet för att inspirera, dela kunskap och få in fler systemvetare till Lundaekonomerna.

– Vi arrangerar föreläsningar till informatikstudenter, driver programmeringsstugan som är ett tillfälle att mötas och dela kunskap över årskullarna och vi arbetar aktivt för att rekrytera fler informatikstudenter till kåren. Vi hör hemma där lika mycket som ekonomerna.

Systemvetare är nästa generations rockstjärnor

Det är tydligt att Cecilia har hittat hem i sin utbildning. Hon tror benhårt på möjligheterna som IT kan föra med sig och är inte rädd för att sticka ut som tjej i ett annars någorlunda mansdominerat yrkesområde.

– Jag är hellre en stor fisk i en liten damm, säger Cecilia med ett leende.

Utnämningen som årets IT-tjej bjuder nu på ett års ambassadörskap där Cecilia kommer att företräda Microsoft i en rad publika evenemang. Ambitionerna är många och gränserna obefintliga för Cecilia.

– Systemvetare är nästa generations rockstjärnor!

Senast uppdaterad: 2018-09-06