lu.se

Ekonomihögskolan

Lunds universitet

Anton var i Australien

Anton Nizov, som läser Ekonomie kandidatprogrammet, pluggade en termin i Australien. Han bodde centralt i Melbourne med tre andra Melbournebor, och hade en intensiv termin med mycket plugg, resor och nya vänner från hela världen.

Ett urval av Antons egna bilder.

Hur gick det till att söka om utbytestermin?

Hösten 2014 åkte jag iväg på min utbytestermin i Australien. Det hela började hösten året innan då jag, liksom alla andra utresande studenter från Ekonomihögskolan, ansökte om att få åka på utbyte.

Ansökan består av att man ska skriva ett personligt brev, ett CV och en studieplan för universiteten man söker. I mitt fall gjordes allting klart sista dagen innan deadline, inget att rekommendera!  Efter en nervös väntan får man slutligen svar på vilket universitet man blivit nominerad till. Det betyder att man i princip har sin plats säkrad. Det som återstår när man tackar ja är då bara att skicka in sin ansökan till värduniversitetet, så är allt klart!

Var pluggade du?

Jag pluggade på Monash University i Melbourne, Australien.

Hur var det att plugga i ett annat land? 

Det var väldigt spännande att få plugga i ett annat land. I början kändes det lite konstigt att ha diskussionerna på engelska, men efter ett tag kändes det helt naturligt. Föreläsningarna var rätt lika dem jag haft i Sverige. Förutom föreläsningar hade man även seminarier eller labbar, där man förväntades delta aktivt. Det var även en hel del inlämningsuppgifter och muntliga presentationer. Just detta gjorde att det kändes som att man hela tiden hade saker att göra i skolan.

Det var viktigt att ligga i fas med pluggandet genom terminens gång, och inte enbart hårdplugga veckan innan tentan. En viktig skillnad jämfört med Lund var att man läste alla sina kurser parallellt, varpå terminen avslutades med en gemensam tentaperiod de sista veckorna.

Vad gjorde du på din fritid?

På helgerna blev det många roliga utekvällar. Utbytesföreningen MOVE anordnade många roliga events under terminen, speciellt i början. Det var så jag lärde känna de andra utbytesstudenterna på skolan. Annars passade jag på att utforska stan när jag var ledig, och då jag bodde väldigt centralt var det inga problem att promenera överallt. Jag hann även göra en del resor i Australien, något jag är väldigt glad över!

Hur bodde du? Och hur fick du det boendet?

Jag bodde i en lägenhet i stan med tre andra Melbournebor. Det var ett så kallat "flatshare" - en lägenhet man delar med andra. Rummet fick jag tag på via Gumtree, en slags motsvarighet till blocket där folk lägger upp annonser. Att hitta boende var förmodligen den största utmaningen när jag först kom till Melbourne. Just i Melbourne gällde det att vara väldigt aktiv med sitt letande, och när man väl hittar det man är ute efter, ska man agera snabbt. Det brukar i alla fall lösa sig. De första två veckorna bodde jag på hostel innan jag fick tag på boende, något de flesta gjorde i början.

Vad är ditt bästa minne från din utbytestermin?

Det bästa minnet från min utbytestermin var när vi gjorde en roadtrip längs Great Ocean Road. Det är en känd kuststräcka nära Melbourne som många turister besöker. Vi samlade ihop ett stort gäng utbytesstudenter från skolan och åkte iväg en helg. Omgivningen var helt fantastisk, och så hade vi det sjukt kul! Speciellt med alla nya människor jag lärt känna som var med.