Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Alumn Konstantinos Mertzianis – idag Customer First- och Product Success Leader

Konstantinos ler mot kameran.
Konstantinos Mertzianis

År 2009 erhöll Konstantinos en magisterexamen i informationssystem från Institutionen för informatik vid Lunds universitet. Vi intervjuade honom om hans framgångar på arbetsmarknaden.

(Intervjun nedan har översatts från engelska)

Berätta om vad du arbetar med idag!
– Jag arbetar på Qlik, som är ett mjukvaruföretag som specialiserar sig på produkter för affärsanalys. Min resa med Qlik började redan 2011 när jag fick en roll som apputvecklare. Den resan har tagit mig genom olika roller och har lett mig till min nuvarande - Customer First och Product Success Leader (EMEA). Att vara Customer First Leader innebär olika ansvarsområden relaterade till produktexpertis. Ett av de viktigaste ansvarsområdena är att jag får leda tekniska expeditioner för att lösa mysterier kring produktrelaterade ärenden. Sådana fall kräver en ledande attityd i samarbetet och därmed kommunikationen med Qlik FoU (Forskning & Utveckling), Product Management, Product Support och framför allt kunderna. Om jag skulle välja ett par nyckelord/fraser som skulle sammanfatta vad jag gör idag, skulle de vara ledarskap, kommunikation, produktexpertis och framför allt en nyfiken inställning med en "doer approach".

Vad är den främsta anledningen till att du arbetar med det du gör?
– Mitt ständiga behov av att tillfredsställa min nyfikenhet i kombination med att lära mig nya saker, saker som ligger långt utanför min komfortzon, drev mig att acceptera den roll jag har idag och ge allt jag har. Utöver det är ett starkt skäl att jag får vara en drivande person i frågor som kopplar samman omvärlden (kunder, försäljning, partners etc.) med en FoU-avdelning på ett mjukvaruföretag samtidigt som jag själv tillhör FoU.

Hur förberedde Institutionen för informatik och Ekonomihögskolan dig för arbetslivet och en karriär inom ditt område? 
– Min magisterexamen i informationssystem och LUSEM var det som gav mig en praktisk kontakt med Business Intelligence via Qlik workshops. Det var en viktig lärdom, men det fanns mer att ta med sig. När jag utvecklades professionellt märkte jag gradvis många intressanta ämnen som jag studerade under mitt magisterprogram dyka upp och jag hade stunder då jag tänkte "Ah! Detta känner jag till!". Dessa ögonblick har hjälpt mig att lösa kritiska affärsproblem och framför allt gett mig en bra bakgrund så att jag kan kommunicera dessa lösningar på ett effektivt sätt.

Vilka råd skulle du ge dig själv om du började med dina studier nu?
– Jag skulle definitivt utmana mina lärare mer när det gäller de aktuella ämnen som för närvarande präglar informationssystemsbranschen. Ett annat råd jag skulle ge är att använda ditt examensarbete (främst intervjudelen) som en möjlighet att visa upp dig för potentiella arbetsgivare. Slutligen ett allmänt råd: samarbeta mer och kommunicera mer.

Berätta om dina förväntningar på framtiden.
– Oavsett vad framtiden i vår bransch kan erbjuda är det viktigt att ha en grundläggande kunskap om hur information produceras, uppfattas och därmed utnyttjas. Oavsett om jag förväntar mig en framtid fylld av AI, molnteknik eller vad det nu kan vara, är min slutsats att man aldrig får sluta lära sig - om man gör det kommer man att bli uttråkad. Var flexibel och utmana alltid dig själv att lära dig saker utanför din bekvämlighetssfär.

Vad gillar du att göra utanför jobbet?
– Tillbringa tid med min familj och min 6-åriga son. När jag har tid över tycker jag om att baka, spela basket, simma, rita, leta efter sällsynta lambicflaskor och dricka god öl med vänner.

Har du någon dold talang?
– Jag skulle säga att tecknande är en av dem.