Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Karriär och arbetsmarknad inom informatik

Vår högkvalitativa utbildning öppnar dörrar till både arbetslivet och forskarutbildning. Eftersom efterfrågan på systemvetare är hög, har de flesta av våra studenter erbjudits spännande jobb redan innan de har hunnit ta examen.

Systemvetaren är specialist på att lösa administrativa problem med hjälp av IT och datasystem. Typiska jobb inom yrkesgenren är systemerare, programmerare eller dataspecialister. En del systemvetare har övergripande ansvar för IT-frågor i en organisation och arbetar med allt från systemutveckling till säkerhetsfrågor och strategisk utveckling. Andra är specialiserade inom ett visst område. Många systemvetare arbetar som konsulter, vilket innebär att de utför uppdrag åt flera olika kunder. Andra arbetsgivare är universitet och högskolor, privata företag och inom den offentliga sektorn (Sveriges akademikers centralorganisation, 2021).

Jag skulle vilja säga att Institutionen för informatik förberedde mig extremt väl inför min karriär som konsult. [...] Det (är) viktigt att vara anpassningsbar och ha lätt för sig att lära sig nya teknologier och processer. Systemvetarprogrammet är inte direkt en utbildning som gör dig till en expert inom ett specifikt teknologiskt område, utan man lär sig grunderna i väldigt mycket kring IT och verksamhet.

– Daniel Tomic Lindvall, alumn från Systemvetenskapligt kandidatprogrammet i design av informationssystem

Karriär efter en kandidatexamen i systemvetenskap

 

När jag utvecklades professionellt märkte jag gradvis många intressanta ämnen som jag studerade under mitt magisterprogram dyka upp och jag hade stunder då jag tänkte "Ah! Detta känner jag till!". Dessa ögonblick har hjälpt mig att lösa kritiska affärsproblem och framför allt gett mig en bra bakgrund så att jag kan kommunicera dessa lösningar på ett effektivt sätt. 

– Stefany Firera Colmanares, alumn från Magisterprogrammet i informationssystem

Förbered dig på att söka många olika roller och på olika företag, vänta inte tills du är klar med dina studier, utan gör en lista över ställen du skulle vilja arbeta på och börja söka direkt. Många av mina klasskamrater, inklusive jag själv, fick jobberbjudanden innan vi ens tagit examen

– Konstantinos Mertzianis, alumn från Magisterprogrammet i informationssystem

Karriär efter en magisterexamen i informationssystem