Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Förebygga ojämlikheter i hälsa

Att förebygga ojämlikheter i hälsa genom bättre beslut av förebyggande och hälsofrämjande insatser

Det övergripande målet med detta program är att utveckla, designa och implementera en förbättrad beslutsprocess för förebyggande och hälsofrämjande åtgärder.

Vid utformningen av förebyggande och hälsofrämjande åtgärder måste svåra beslut fattas om vilka strategier som ska genomföras. Ekonomisk utvärdering spelar en avgörande roll i att fastställa kostnadseffektiviteten hos dessa insatser.

Men utöver att bara bedöma kostnader finns en stor utmaning i att utveckla metoder som också tar upp hälsojämlikhet. Att förstå effekterna av förebyggande åtgärder är avgörande. Att stärka institutionella strukturer för att säkerställa att både kostnadseffektivitet och jämlikhet integreras i verkliga beslutsprocesser är en annan viktig prioritet.

Detta program fokuserar på att skapa, förfina och implementera en mer robust beslutsram för hälsopolitik i Sverige. Målet är att säkerställa att inte bara prioritera kostnadseffektivitet, utan också systematiskt adresserar och främjar jämlikhet i hälsa över hela befolkningen.

Mer specifikt fokuserar vi på:

  • Hur kan effekten av förebyggande och hälsofrämjande insatser på hälsojämlikhet mätas och analyseras?
  • Hur kan ojämlikheter i hälsa integreras i kostnadseffektivitetsanalyser (Distributional CEA, DCEA)?
  • Hur kan DCEA användas för att förbättra befintliga förebyggande och hälsofrämjande insatser?
  • Hur kan politiska beslutsfattande institutioner möjliggöras och stödjas för att systematiskt använda DCEA i praktiska beslutsprocesser?


Projektet är baserat vid Nationalekonomiska institutionen, Företagsekonomiska institutionen och Medicinska fakulteten vid Lunds universitet.


Finansiering

Projektet är finansierat av Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd (Forte)

Forte.se 


 

Hand som hanterar blodprov

Mer om projektet

Projektet finansieras av Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd (FORTE) med 23 780 000 SEK mellan den 1 oktober 2023 och den 30 september 2029.

Projektledare är Ulf Gerdtham. Projektmedlemmar: Anders Anell, Margareta Dackehag, Lina Maria Ellegård, Gawain Heckley, Johan Jarl, Hugo Norinder, Dennis Petrie, Sanjib Saha och Erik Wengström.

Projektet i Lunds universitets forskningsportal: Att förebygga ojämlikheter i hälsa genom bättre beslut av förebyggande och hälsofrämjande insatser

Kontakt

Ulf Gerdtham
Professor

E-post: ulf [dot] gerdtham [at] med [dot] lu [dot] se (ulf[dot]gerdtham[at]med[dot]lu[dot]se)

Ulf Gerdthams profil i Lunds universitets forskningsportal