Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Studentröster handelsrätt

Josefin berättar om sitt jobb inom Compliance

Tack var min utbildning kan jag snabbt sätta mig in i saker, skapa en snabb förståelse för olika uppdrag samt samarbeta med andra

– Kristina Christensen, filosofie kandidatexamen i handelsrätt

Kristina, berätta för oss vad du har läst och vad du tyckte om det!
Jag byggde min egen kandidat inom handelsrätt på Ekonomihögskolan och fortsatte sedan på Juridicum i Lund inom European Business Law. Det jag tyckte vad mest intressant var de affärsjuridiska aspekterna, man fokuserade på lagen men även på hur företag fungerar inom ramen för det i verkligheten. Mitt bästa minne var när vi till exempel besökte Court of Justice of the European Union (CJEU) i Luxemburg, vi fick se alla domare komma ut, träffa generaladvokaten och följa ett riktigt fall, det var lärorikt, kraftfullt och magiskt.

Vad var din största utmaning?
Den största utmaningen var att förstå hur man skulle tillämpa juridiken i praktiken och förstå de ekonomiska aspekterna, samt lära sig formulera text på ett professionellt sätt, skriva korta men effektiva texter och inget onödigt.

Vad jobbar du med idag och hur tog du dig dit?
Idag jobbar jag som Risk & Compliance konsult på KPMG. Det är en mycket spännande och lärorik arbetsplats, där en dagen är inte den andra lik. Jag får delta i olika projekt tillsammans med mina kollegor och testa mina kunskaper samtidigt som jag har förvärvat under min studietid. Utöver det är kollegorna en viktig aspekt, eftersom jag tar till mig av deras kunskap vilket bidrar till min vidareutveckling inom olika affärsområden. Jag trivs otroligt bra, jobbet är som gjort för mig!  

Vilka förmågor har du förvärvat under utbildningen som varit särskilt värdefulla i ditt arbete?
Tack var min utbildning kan jag snabbt sätta mig in i saker, skapa en snabb förståelse för olika uppdrag samt samarbeta med andra. Under utbildningen fick jag utmana mig själv mycket och ta egna initiativ samt utveckla mitt analytiska skrivande och producera begripliga texter, något som jag har nytta av på min nuvarande arbetsplats. Jag fick även lära mig förstå hur företag fungerar och stå inför en stor grupp människor och våga ta plats, en ovärderlig erfarenhet som fortfarande kommer till nytta.

Vilka råd skulle du ge dig själv om du hade påbörjat dina studier nu?
Att inte läsa allt i böcker, utan lär dig att göra urval när du ska läsa in och förstå ett ämne. Man kan lägga så mycket tid på onödig information, och börja studera i tid!

Vilka förväntningar har du på framtiden?
Jag vill utvecklas som konsult och bli den bästa versionen av mig själv.

Att få jobba med gruppdynamik och ledarskap och få teamet att sträva mot gemensamma mål är oerhört stimulerande

Oscar Lewin, filosofie kandidatexamen i handelsrätt

Oscar, berätta för oss vad du har läst och vad du tyckte om det!
Jag började som många andra studenter med att läsa den juridiska översiktskursen, ”Jöken”, och tyckte om kombinationen med affärsjuridik och de ekonomiska aspekterna. Därefter valde jag att fortsätta studera handelsrätt och sätta ihop min egen examen, vilket var intressant men samtidigt lite ovisst vad en sådan examen skulle leda till då många intressanta tjänster erfordrar en juristexamen.

Vad jobbar du med idag och hur tog du dig dit?
Idag jobbar jag på Nordea i Malmö som kontorschef med ett team på 13 personer. Jag började på Nordea under studietiden och jobbade därefter som rådgivare i två år innan jag fick chansen att prova rollen som kontorschef, en roll som jag trivs oerhört bra i. Att få jobba med gruppdynamik och ledarskap och få teamet att sträva mot gemensamma mål är oerhört stimulerande. Att ledarskapsfrågor har varit något som intresserar mig har stått klart sedan jag i ung ålder var lagkapten i mina respektive idrottslag. Det är även fantastiskt att jobba på ett stort företag som Nordea med alla utvecklingsmöjligheter det innebär. Jag har fått mycket förtroende, vilket får mig att vilja växa ännu mer och ge tillbaka.

Vilka förmågor har du förvärvat under utbildningen som varit särskilt värdefulla i ditt arbete?
Det jag har förvärvat genom mina studier som har visat sig vara värdefullt i arbetsmarknaden, är förmågan att ta till sig texter, hålla föredrag, problemlösning och lära sig sålla det som är relevant på ett snabbt och effektivt sätt. Det allra viktigaste måste ändå vara att jag vässade till min studieteknik, något man har med sig resten av livet.

Vilka råd skulle du ge dig själv om du hade påbörjat dina studier nu?
Att inte oroa sig så mycket, jag själv oroade mig mycket över den framtida karriären. Allt löser sig till slut. Ha kul och balansera studierna med allt roligt som hör studentlivet till. Det finns alltid omtentor, men det inga omfester.

Vilka förväntningar har du på framtiden?
Yrkesmässigt är det viktigt för mig att hela tiden utvecklas och lära mig nya saker, antingen är man under utveckling eller avveckling fick jag höra under en föreläsning med Christer Olsson en gång. Det har jag tagit till mig. Jag tycker att man ska våga kliva utanför sin comfort zone då och då. Detta är förväntningar jag har på mig själv att jag kommer fortsätta med även framöver.