Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Låna och lämna böcker på Ekonomihögskolans bibliotek

Biblioteken vid Lunds universitet har gemensamma lånevillkor och lånekort. I vår bibliotekskatalog LUBcat kan du söka efter litteratur och hantera dina lån.

Skaffa lånekort

Student eller anställd vid Lunds universitet

 1. Skaffa ett LU-kort på någon av kortstationerna.
 2. Registrera ett nytt lånekonto i vår bibliotekskatalog LUBcat.
 3. Aktivera kontot när du har loggat in, genom att välja studentkategori och hemmabibliotek. Är du forskare eller anställd aktiverar du kontot på biblioteket. 

Ej ansluten till Lunds universitet

Alla som har svenskt personnummer, är bosatta i Sverige och har fyllt 18 år kan få ett lånekort vid ett personligt besök på något av biblioteken vid Lunds universitet. Ta med dig legitimation. 

Övriga måste även ta med sig en ifylld borgensförbindelse samt en borgensman, som i sin tur måste kunna legitimera sig. Borgensmannen måste ha fyllt 18 år och vara bosatt i Sverige, och får inte vara anställd vid något av biblioteken vid Lunds universitet.

Borgensförbindelse (pdf)

Lånevillkoren i korthet

 • Lånekort/lånehandling ska uppvisas vid varje lånetillfälle.
 • Giltig id-handling kan i undantagsfall användas som lånehandling vid de bibliotek som har utrustning för att läsa av dessa kort.
 • Du är skyldig att notera lånetidens längd och lämna tillbaka ditt lån inom utsatt tid. Du kan inte förlita dig på påminnelser och dylikt utan ansvarar oberoende av yttre omständigheter för att lånat material återlämnas i tid.
 • Förseningsavgiften för kurslitteratur är tio kronor per bok och dag. Har du en skuld på 100 kronor eller mer spärras ditt lånekort vid samtliga bibliotek vid Lunds universitet, tills dess att du har betalat din skuld.
 • Du är ansvarig för de lån som görs med ditt lånekonto. Om du förlorar ditt kort ska du anmäla det till biblioteket så att lånekontot kan spärras. 

Bibliotekens gemensamma lånevillkor (pdf)

Så lånar du på Ekonomihögskolans bibliotek

Använd vår bibliotekskatalog LUBcat för att söka efter material, både tryckt och elektroniskt, och se var det är placerat. Om det du vill låna redan är utlånat kan du ställa dig i kö. Du får besked via e-post när du kan hämta materialet. Du väljer själv vid vilket universitetsbibliotek du vill hämta det som du beställer eller ställer dig i kö på. I LUBcat kan du även se vad du har lånat och när det ska återlämnas.

Lämna tillbaka till Ekonomihögskolans bibliotek

Du kan lämna tillbaka det du lånat på valfritt bibliotek inom Lunds universitet. Om du lämnar materialet i en återlämningslåda eller i ett bokinkast kan det avregistreras först följande arbetsdag. Kursböcker som då är försenade genererar en förseningsavgift (10 kronor per dag).

Ekonomihögskolans bibliotek har en återlämningslåda utanför bibliotekets dörr. Är du student eller anställd vid Ekonomihögskolan kommer du åt den dygnet runt, via Scheelevägen 15H med ditt LU-kort. Universitetsbiblioteket (UB) har en återlämningslåda utomhus på byggnadens västra sida.

Det är din skyldighet att notera återlämningsdatumet och att lämna tillbaka det du lånat i tid. Som en extra service skickas automatiska påminnelser ut via e-post, men om dessa, oavsett anledning, inte når fram, är det ändå ditt ansvar att återlämna i tid.

Vad händer om boken lämnas försent?

Det är du som är låntagare som är ansvarig för att det lånade materialet återlämnas i tid. Om du reser bort eller blir sjuk får du ordna så att någon annan kan lämna tillbaka det åt dig. Du kan också skicka det med post till oss - här hittar du Ekonomihögskolans biblioteks adress.

Kursböcker som inte lämnas tillbaka i tid genererar en förseningsavgift på 10 kronor per bok och dag. Du kan betala förseningsavgiften online genom att logga in på ditt konto i LUBcat. Du kan även betala med kort på det bibliotek som äger boken. 

Har du inte möjlighet att återlämna boken måste du ersätta den. Det gör du lättast genom att köpa ett nytt exemplar som du lämnar till Ekonomihögskolans bibliotek. Om varken bok eller ersättningsexemplar har återlämnats inom cirka en månad får du en faktura för att ersätta boken.

 

En student använder låneautomaten för att låna en bok. Foto.
Foto på ett lånekort och ett LU-kort.

Lånetider

 • Kursböcker - 14 dagar
 • Övriga böcker - 28 dagar
 • Tidskrifter - 14 dagar
 • Årsredovisningar - 14 dagar

Om ingen står i kö förlängs materialet automatiskt:

 • Kursböcker har 5 automatiska omlån
 • Övriga böcker har 5 automatiska omlån för studenter och 12 automatiska omlån för forskare

Kontrollera ditt återlämningsdatum i LUBcat

OBS! Förseningsavgift på kursböcker: 10 kronor per bok och dag.

Har vi inte det du behöver?

Hittar du inte det du behöver i LUBcat eller LUBsearch kan vi beställa det åt dig från andra bibliotek genom ett fjärrlån.

Du kan även lämna ett inköpsförslag via bibliotekets kontaktformulär om vi inte har det du letar efter.