Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Digital societies – forskningsgrupp vid Institutionen för informatik

Forskningsgruppen Digital societies fokuserar på att öka vår förståelse för hur digitaliseringen formar samhällen, verksamheter och utbildning.

Vår forskning undersöker effekterna av teknikanvändning i olika sammanhang med varierande nivåer av digital mognad, från datadrivna organisationer som använder avancerade digitala plattformar och AI-teknik till resurssvaga samhällen med begränsad tillgång till teknik, där grundläggande digitala verktyg fungerar som ett medel för daglig överlevnad.

Vår vision är därför att utveckla inkluderande och avgörande kunskap som tar upp värdesystem, oavsett om de är sociala eller organisatoriska, och deras inverkan på användningen av informationssystem, ur ett globalt perspektiv. Vi använder en kombination av teorier, metoder och tillvägagångssätt för att uppnå denna vision, inklusive integration av informationssystem och datavetenskap, interaktionsdesign, digital innovation och andra tillvägagångssätt som syftar till att skapa en mer holistisk syn som blandar tekniska och människocentrerade perspektiv för framtiden av digital transformation.

Forskningsområden

  • Digital ojämlikhet: Undersöka skillnaderna i tillgång, kompetens och möjligheter i samband med digital teknik, med fokus på hur marginaliserade grupper påverkas av (t.ex. förflyttning av arbetskraft) och kan dra nytta av digitala förändringsinsatser.
  • Ansvarsfulla informationssystem: Undersöka etiska frågor, säkerhet, integritet och ansvarsfull innovation vid utveckling och användning av informationssystem.
  • Socialt inbäddad teknologi: Undersöka hur teknik integreras i vardagslivet, med hänsyn till lokala sociala normer, kulturella sedvänjor och de bredare samhälleliga effekterna av digitala verktyg och plattformar.
  • Digital transformation av samhället: Analysera de bredare effekterna av digitalisering på samhällsstrukturer, samhällsstyrning och offentliga tjänster, med fokus på att skapa en rättvis och inkluderande digital framtid.
  • Digital transformation av arbetsplatsen: Förstå hur digitala verktyg och plattformar omformar arbetsmiljöer, organisatoriska metoder och medarbetarnas upplevelser, särskilt i hybridarbetsmodeller och arbetsplatsstrukturer under utveckling.
  • Sociala konsekvenser av AI: Studera effekterna av AI-verktyg i samhället, inklusive digital kompetens och rättvis tillgång.