Forskning och samverkan vid Institutionen för handelsrätt
Forskningen inom handelsrätt bidrar till den teoretiska ramen för och förståelsen av juridiska frågor inom områden och marknader som är särskilt viktiga för samhällets välfärd, till exempel näringsliv, innovation, företagande, arbetsrätt, skatter och avtal.
Ett vanligt tema i vår forskning är att analysera och kritiskt granska hur rättsregler påverkar företag och den ekonomiska utvecklingen i samhället. Den ökade internationaliseringen gör att i princip samtliga studieområden har en internationell dimension. EU-rätten och internationell rätt i allmänhet utgör därför ofta centrala inslag i vår forskning. För närvarande står samhället inför stora utmaningar på grund av klimatomställningen, den digitala omvandlingen av ekonomin och ökad användning av artificiell intelligens. Det juridiska perspektivet, det vill säga hur rättsreglerna ska förstås och reformeras mot bakgrund av denna nya verklighet, är av stor betydelse för företag, offentlig förvaltning och beslutsfattare på olika nivåer.
Den gemensamma nämnaren i den handelsrättsliga forskningen är anknytningen till en hållbar och rättssäker ekonomisk utveckling i Sverige, Europa och världen i övrigt. Särskild fokus ligger på rättsliga frågor av omedelbar relevans för företag och andra aktörer inom såväl privat som offentlig sektor.
Den handelsrättsliga forskningens praktiska relevans för affärslivet i bred mening skapar ypperliga förutsättningar för samverkan i olika former med det omgivande samhället. Institutionen för handelsrätt eftersträvar därför i sin forskning omfattande samverkan med företag och andra aktörer inom såväl privat som offentlig sektor.
Forskning och forskningsagenda inom handelsrätt
Institutionen för handelsrätt i nätverk för samverkan
- Affärsrättsligt centrum vid Lunds universitet (ACLU)
- Lunds skatteakademi
- Lund University Intellectual Property Network (Lund IP) – portal.research.lu.se
Forskare vid Institutionen för handelsrätt
Lunds universitets forskningsportal