Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Nationalekonomiska institutionen i media

Artiklar och debattinlägg från forskare vid Nationalekonomiska institutionen

Här samlas ett axplock av artiklar och debattinlägg från forskare knutna till nationalekonomiska institutionen.


Lars Jonung: Visa samtliga skatter på lönebeskeden


Riksdagen bör lagstifta om att samtliga skatter ska synas på lönebeskeden. Det skriver Lars Jonung och Erik Norrman på SvD Debatt.

Tidningen Näringslivet 2024.10.04


Fredrik NG Andersson: Hur ska man tänka inför höstens många viktiga räntebesked? 

Nationalekonomen Fredrik NG AnderssonEkonomihögskolan i Lund ger sina bästa tips. De riktar sig till både företag och hushåll.

Sveriges Radio P4 2024.09.29


Andreas Bergh: Kalle Anka ska bota ungas okunskaper i ekonomi

Kan världens mest otursförföljda anka förbättra ungas förståelse för samhällsekonomi? Med klassiska serier av Carl Barks, och en specialutvecklad lärarhandledning, vill Kalle Anka-redaktionen ta ett nytt och innovativt grepp för att öka ekonomikunskapen bland unga. Materialet har utvecklats i samarbete med pedagoger och nationalekonomen Andreas Bergh och är gratis tillgängligt för alla lärare och skolelever.
MyNewsDesk 2024.09.19


Åsa Hansson: ”Ett skattesystem som ingen begriper faller till sist ihop”

När beskattningen är oförutsägbar uppfattas systemet som godtyckligt och orättvist. Det skadar väljarförtroendet och skrämmer bort företag som väljer att investera sina pengar på annat håll.
Dagens Nyheter 2024.09.17


Fredrik NG Andersson: Sveket: När arbetslösheten stiger drar Arbetsförmedlingen ned – pengarna används inte

Svensk ekonomi har inte vuxit på tre år och arbetslösheten är nu den högsta på tio år. Ändå drar Arbetsförmedlingen ned på insatser, vilket kritiseras hårt av ekonomer. 

Tidningen Näringslivet 2024.09.11


Lina Maria Ellegård: Listning på läkare var inte tillräcklig för högre kontinuitet

Flera regioner uppmanar vårdcentraler att lista sina patienter på läkare. Listning kan främja kontinuitet genom att öka chansen att patienten bokas till samma läkare vid olika tillfällen. Patienter som är listade hos en läkare kan också be att få träffa denne vid sina kontakter.

Läkartidningen 2024.08.28


Fredrik N G Andersson: Nej, IVA har inte missat betydelsen av planerbar el

Energidebatten präglas av polarisering, men det råder inget motsatsförhållande mellan kärnkraft och vindkraft, skriver Pontus Braunerhjelm och sju IVA-ledamöter i en replik till Jan Blomgren.

Affärsvärlden 2024.08.20


Åsa Hansson: Lånesmäll väntas för tiotusentals aktieägare

Minst 70.000 personer med belånade värdepappersportföljer får mer än 40 procent dyrare lån om regeringen går vidare med stramare ränteavdrag i budgeten. Dessutom kan Kronofogden räkna med en kraftig anstormning av nödställda snabblåntagare. 

”Det känns ju helt ogenomtänkt”, säger skatteexperten Åsa Hansson.

Dagens Industri 2024.08.19


Andreas Bergh: Sverige saknar inte pengar – vi har för få människor

Om fler ska arbeta med något yrke som anses särskilt angeläget, måste färre jobba någon annanstans.

Kristianstadsbladet 2024.08.15


Jerker Holm: Högst olämpligt när Tyskland minskar sitt stöd till Ukraina

Politiska ledningar runtom i Europa måste agera bestämt när något land helt eller delvis försöker dra sig undan finansieringen av kollektiva varor, skriver Jerker Holm, professor vid ekonomihögskolan, Lunds universitet.

Sydsvenskan 2024.08.11


Åsa Hansson: Bolagstopparna visar svalt intresse för sänkt skatt på ISK

Skattesänkningar blir allt mindre viktiga för näringslivet, enligt Di-barometern. Störst är intresset för sänkt skatt på arbete, medan få näringslivstoppar ser sänkt ISK-skatt som mest prioriterat. Skatteexperten Åsa Hansson håller med. ”Populism”, säger hon om förslaget att skattebefria ISK-sparande upp till 300.000 kronor. 
Dagens Industri 2024.08.01


Åsa Hansson: Misslyckad självförsörjning är ett stort integrationsproblem

Idag finns det ett stort antal individer i arbetsför ålder som inte försörjer sig själva. Det skapar ett integrationsgap som spelar en betydande roll och varierar mellan svenska kommuner. Att det nu finns ett delmål för integrationspolitiken är därför mycket viktigt, skriver tre forskare.
Göteborgs-Posten 2024.07.25


Fredrik N G Andersson: Dyr semester för svenskar – kanske

Den svaga svenska kronan gör semestern dyr för svenskarna. Men är det verkligen så? Nationalekonomer hittar förklaringar från 2010.
Dagens PS 2024.07.04


Fredrik N G Andersson: Industrisatsningarna i norra Sverige är lovande – men utmaningarna är många

Industrisatsningarna i norra Sverige står inför betydande utmaningar vilka, givet Sveriges gynnsamma förutsättningar, dock kan klaras under förutsättning att klimatpolitiken ligger fast i EU, skriver företrädare för IVA.
Dagens Industri 2024.06.24


Åsa Hansson: För- och nackdelar med att köpa och hyra

De senaste årens inflationschock tvärbromsade den länge glödheta bostadsmarknaden i Sverige. Många bostadsrättsägare såg ränte­utgifterna mångdubblas medan hyresgäster fick tvåsiffriga hyreshöjningar. GP har tittat på hur bostadsrätten står sig jämfört med hyresalternativet i dag.
Göteborgs-Posten 2024.05.29


Martin Nordin: Undvik ”snabba lösningar” vid kompetensbrist 

Trots stor brist på arbetskraft verkar lönerna i många branscher inte stiga – fast det borde vara den naturliga effekten. Det skriver nationalekonomerna Cecilia Hammarlund och Martin Nordin på DN Debatt.

De menar bland annat att ”snabba lösningar” på kompetensbristen riskerar att förstärka ett system där de positiva aspekterna av kompetensbrist försvinner. ”Om man regelmässigt pressar ner löner inom bristyrken genom låga försörjningskrav och arbetskraftsinvandring, institutionaliserar man ett system där brist på kompetens möts med sänkta löner i stället för den naturliga mekanismen: konkurrens och ökade löner.”
OMNI 2024.05.21


Fredrik N G Andersson: Dyrare att åka till Danmark

Riksbankens besked att styrräntan sänks kan få tråkiga konsekvenser för den som ska resa till Danmark. Om styrräntan sänks i Sverige men inte i omvärlden så får vi en svagare krona.  Riksbanken meddelade under onsdagen att styrräntan sänks med 25 punkter till 3,75 procent. Orsaken är att inflationen närmar sig målet och att Sverige befinner sig i en lågkonjunktur.
Sveriges Radio 2024.05.09


Andreas Ek: Hiding the ball

A new study of migrants to Sweden found something that will surprise no one: immigrants from some countries end up making significantly more money, on average, than immigrants from others. Country of origin matters a lot, and it matters at least into the second generation.
City Journal 2024.05.06


Andreas Bergh: Regionala högskolor har fått fler att läsa vidare

Valet mellan att koncentrera eller sprida resurserna för forskning och högre utbildning är lika aktuellt i dag som det var på 1970-talet, skriver forskarna bakom en ny SNS-rapport. 
Dagens Samhälle 2024.04.24


Fredrik N G Andersson: Ska man köpa nyproducerat 2024?

Nyproducerade bostäder är oftast energieffektiva och har lösningar som ger dig lägre driftskostnader. Nyproduktionen ger flera fina fördelar och du kan vanligtvis välja färger på inredning. Det blir ofta en trygg affär som åtföljs av olika garantier, men trots detta frågar man sig om man ska köpa nyproducerat eller en äldre bostad. Valet är viktigt eftersom det påverkar familjens ekonomi under lång tid framöver.
Ekonomifokus 2024.04.16


Fredrik N G Andersson: Sänkta ambitioner i klimatpolitiken fördröjer svenskt näringslivs omställning

Sverige behöver tydligare åtgärder och mål för att klara den gröna omställningen. Ryckig och motsägelsefull klimatpolitik riskerar att bromsa processen, skriver tre forskare i en ny SNS-rapport.
Dagens Industri 2024.04.16


Andreas Ek: Arbetsam eller arbetsskygg – ursprungslandets kultur avgör

I det allmänna folkmedvetandet har det länge varit allmänt känt att invandrare från vissa länder är flitiga och arbetsamma medan de från andra länder är mer arbetsskygga. Nu kommer en studie som vetenskapligt belägger detta och påvisar att kulturella skillnader är den främsta orsaken. Studien har dock måste delvis censureras då fakta av det här slaget anses politiskt känsliga.
Samnytt 2024.04.04
Fokus 2024.04.02


Martin Nordin: Bättre betyg på sämre skolor kan vara rättvist

Betyg är inte endast ett mått på elevens prestationer, utan också ett mått på skolans kvalitet. Att enbart reglera betygsinflationen löser inte denna orättvisa, vilket sannolikt är ett större problem än orättvisa betyg, skriver Martin Nordin. 
Expressen 2024.04.04


 

illustrative bild tidningar