Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Nationalekonomiska institutionen i media

Artiklar och debattinlägg från forskare vid Nationalekonomiska institutionen

Här samlas ett axplock av artiklar och debattinlägg från forskare knutna till nationalekonomiska institutionen.


Andreas Ek: Arbetsam eller arbetsskygg – ursprungslandets kultur avgör

I det allmänna folkmedvetandet har det länge varit allmänt känt att invandrare från vissa länder är flitiga och arbetsamma medan de från andra länder är mer arbetsskygga. Nu kommer en studie som vetenskapligt belägger detta och påvisar att kulturella skillnader är den främsta orsaken. Studien har dock måste delvis censureras då fakta av det här slaget anses politiskt känsliga.

Samnytt 2024.04.04

Fokus 2024.04.02


Martin Nordin: Bättre betyg på sämre skolor kan vara rättvist

Betyg är inte endast ett mått på elevens prestationer, utan också ett mått på skolans kvalitet. Att enbart reglera betygsinflationen löser inte denna orättvisa, vilket sannolikt är ett större problem än orättvisa betyg, skriver Martin Nordin. 

Expressen 2024.04.04


Fredrik NG Andersson: Sverige måste blicka mer västerut

”Än så länge finns inga tecken på att globaliseringen börjar gå baklänges. Den expanderar inte längre, men jag kan inte säga att vi är inne i en period av stark återgång ännu”, säger Fredrik N G Andersson.

Dagens Industri 2024.03.25


Andreas Bergh: Därför vet ingen hur många myndigheter som finns

Att staten nyligen upptäckte 25 nya myndigheter är inte särskilt förvånande, menar välfärdsforskaren Andreas Bergh. "Små myndigheter har kunnat tuffa på i det tysta så pass länge att de glömts bort", säger han till TN. Nu höjs fler röster om en vårstädning i hela den offentliga ekonomin.

Tidningen Näringslivet 2024.03.21


Fredrik NG Andersson: Sänk inte räntan för snabbt

Fredrik N G Andersson är docent i nationalekonomi på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet och han säger att man för att förstå inflationen måste ha koll på de tre ”p:na”: Putin, pandemin och penningpolitiken. Nu menar han att effekterna av de två första p:na bedarrat men att den förda penningpolitiken fortfarande påverkar.

EFN Ekonomikanalen 2024.03.14


Fredrik NG Andersson: EFN direkt - Inflationen bromsar in

De senaste inflationssiffrorna avhandlas tillsammans med Länsförsäkringars Alexandra Stråberg som säger att det visar att prisutvecklingen håller på att normaliseras. "Det här utfallet krattar rätt väl för Riksbanken om de skulle vilja sänka i maj, vilket många tror."

EFN Ekonomikanalen 2024.03.14


Andreas Bergh: Chef undersökning: 8 av 10 chefer positiva till kortare arbetstid

Andreas Bergh är välfärdsforskare och docent i nationalekonomi och debatterar ofta arbetstidsförkortning. Han menar att Chefs undersökning bekräftar hans två tidigare teser. Den första är att fyradagarsveckan är populärare än sex timmars arbetsdag.

Chef 2024.03.07


Andreas Bergh: Informationsbrus försvårar granskning av korruption

Medvetenheten om Sveriges korruptionsproblem har blivit större de senaste tio åren, men trenden går åt fel håll och debatten är begränsad. Det som behövs är att olika delar inom offentlig sektor granskar varandra, och bättre möjligheter för medborgare och journalister att följa vägen från beslut till faktura, skriver välfärdsforskaren Andreas Bergh. 

Dagens Nyheter 2024.03.02


Fredrik NG Andersson, Lars Jonung: How Sweden proved the world wrong about lockdown

Did lockdown restrictions do more harm than good? Did they even work at all? We tried to answer these questions in a recent paper for the journal Economic Affairs. We looked at how different OECD countries in Europe, including the UK, fared during the pandemic – both in terms of the economy and excess deaths.

Spiked 2024.02.29


Fredrik NG Andersson: Ekonomens lugna besked om inflationen: Betyder ingenting

Det flaggas för högre inflation. Men det är ingen anledning till oro, menar nationalekonomen Fredrik NG Andersson.
Sveriges Radio 2024.02.19


Fredrik NG Andersson, Lars Jonung: Did lockdowns cause more harm than good?

The question of whether lockdowns caused more problems than they solved will be picked over for years to come, even if the official Covid-19 inquiry shows little interest in peering into the matter. The latest contribution, a paper from Lund University in Sweden, provides further evidence that this really is something that a UK inquiry needs to investigate.

The Spectator 2024.02.18

The Covid-19 lesson from Sweden: Don't lock down


Andreas Bergh: Fuskskandalen kastar ett avslöjande ljus på oss alla

Anklagelser om forskningsfusk – i en studie av metoder för att främja ärlighet – har lett till en hätsk dispyt vid Harvard Business School. Händelsen väcker samtidigt grundläggande frågor om den i dag så omhuldade beteendeekonomins trovärdighet.
Svenska Dagbladet 2024.02.11


Fredrik NG Andersson: Så påverkas din ränta av dyrare mat

Om matpriserna fortsätter att stiga kan det påverka kommande räntesänkningar från Riksbanken. Det tror Fredrik NG Andersson, nationalekonom vid Lunds universitet.
Sveriges Radio 2024.02.11


Fredrik NG Andersson: Trots minskad inflationsökning – matpriserna fortsätter upp

Sveriges Radio 2024.02.05


Fredrik NG Andersson, Lars Jonung: Ramverket har gjort underverk

Det finansiella ramverket är inte källan till eventuella brister i den offentliga välfärden eller infrastrukturen. Tvärtom har det bidragit till ekonomisk stabilitet och hög tillväxt, skriver Fredrik N G Andersson och Lars Jonung.
Svenska Dagbladet 2024.02.01


Fredrik NG Andersson, Åsa Hansson: Avgiftsfria år

SVT Nyheter Skane - 2024.02.01


Åsa Hansson: Skatteforskaren Åsa Hansson till Ratio

Hur påverkar skatter företag och individer? Och hur kan skattesystem utformas för att inte hämma konkurrenskraft i en internationell och digital värld?

Det är några av Åsa Hanssons främsta forskningsintressen. Nu knyts hon till forskningsinstitutet Ratio för att där förlägga en del av sin forskningstid.

Ratio 2024.01.18


Lars Jonung: Måste överskottsmålet skrotas för att finansiera nödvändiga samhällssatsningar?

För första gången sedan 1990-talet är en majoritet i riksdagen överens om att slopa överskottsmålet till förmån för satsningar på bland annat försvar och infrastruktur.

Men alla är inte överens om att det är rätt läge för förändring.

Hör diskussion mellan Annika Alexius, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet, och Lars Jonung, professor emeritus i nationalekonomi vid Lunds universitet.

P1 Morgon 2024.01.16


Fredrik NG Andersson: Bra och dåligt att inflationen sjunker

Inflationen i Sverige sjunker, enligt siffror från SCB. Det är både goda och dåliga nyheter, enligt nationalekonomen Fredrik NG Andersson. Han förklarar hur det nya beskedet påverkar ekonomin.

SverigesRadio 2023.01.15


Fredrik NG Andersson: Hon har sämst odds på arbetsmarknaden

Låg utbildningsnivå i bagaget, ursprung i ett land utanför Europa och dåliga kunskaper i det svenska språket. Det är det huvudsakliga problemet bakom den sedan länge höga arbetslösheten i Sverige.

– Om man inte behärskar grunderna i det svenska språket och de kulturella koderna blir det självklart svårt att få arbete, säger Fredrik NG Andersson, docent i nationalekonomi på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.

Sydsvenskan 2023.01.07


Åsa Hansson: Tillväxt i fokus när Almega anordnade hearing i riks­dagen

Almega anordnade i samarbete med Centerpartiet en hearing i riksdagens förstakammarsal med fokus på Sveriges tillväxt. 

Almega 2023.12.15


Andreas Bergh: Det är dags att testa S & M i svensk politik

Tidöavtalet har stora problem. Januariavtalet var inte mycket bättre. I samarbete med Liberal Debatt skriver nationalekonomen Andreas Bergh om varför det är dags för en blåröd regering.

Liberal Debatt 2023.12.07


IVA förstärker med 40 nya ledamöter – här är listan : Andreas Bergh

40 framstående forskare och experter från företag och offentlig sektor valdes idag in som nya ledamöter i Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA). De besitter alla viktig kompetens inom tekniska-, ekonomiska vetenskaper och om näringslivet.

IVA 2023.12.07


Fredrik NG Andersson: Lågkonjunktur inget dåligt

Fredrik N G Andersson, docent i nationalekonomi vid Lunds universitet anser att räntan ska lämnas oförändrad. Han är mest kritisk till vad som hände åren innan. Lågräntepolitiken var ett experiment som slog fel, menar han. Från 2014 till 2022 var styrräntan i Sverige 0 procent eller lägre.

Dagens Arena 2023.11.22


Åsa Hansson: AI och distansarbetande tvingar fram skattereform 

Gamla brister i skattesystemet kombineras nu med nya. Digitalisering bryter bandet mellan person och geografisk plats, och undergräver förmågan att finansiera en redan ansträngd välfärd. Vi har fem förslag på hur skatterna kan anpassas till den nya ekonomin, skriver Åsa Hansson och Joakim Wernberg i en rapport för Entreprenörskapsforum.

Dagens Nyheter 2023.11.06

Tidningen Näringalivet 2023.11.07

Entreprenörskapsforum 2023.11.07