Publicering och Open access
Open access-publicering innebär att forskningsresultat publiceras fritt tillgängligt online. Forskningsfinansiärer ställer allt oftare krav på öppen publicering. För att öka forskningens synlighet och genomslag har Lunds universitet en policy, där forskare uppmuntras att så långt möjligt publicera open access.
Navigera på sidan
- Stöd för publiceringsavgifter och förlagsavtal
- Parallellpublicering
- Innan du skickar in din artikel för publicering
Stöd för publiceringsavgifter och förlagsavtal
Universitetet har avtal med flera stora förlag som ger ut akademiska tidskrifter. Dessa avtal täcker hela eller delar av författaravgifterna i hybridtidskrifter och rena open access-tidskrifter. Vissa krav måste dock uppfyllas. Vid Ekonomihögskolan täcker fakulteten kostnaden för din publicering, och du som forskare kommer inte att faktureras för publiceringar i tidskrifter som omfattas av avtalen.
När en tidskrift inte omfattas av förlagsavtalen
Du som forskare vid Lunds universitet kan ansöka om finansiering för publiceringskostnaden (APC) i rena open access-tidskrifter. Universitetsbiblioteket och Ekonomihögskolan betalar då hela beloppet. Open access-avgifter för böcker och bokkapitel kan finansieras genom Lunds universitets bokfond.
Parallellpublicering
Parallellpublicering innebär att en kopia av ett publicerat verk laddas upp i fulltext i ett öppet arkiv, till exempel LUCRIS. I regel är det den granskade, accepterade versionen av en artikel som får laddas upp (post-print/accepted manuscript). Kontrollera förlagets villkor, då vissa förlag kan kräva en tidsfördröjning (embargo) innan en version får göras tillgänglig.
Du kan söka efter en tidskrift i databasen Sherpa Romeo för att se vad som gäller för din artikel. Denna databas innehåller många av förlagens villkor för parellellpublicering. Oftast finns informationen även på förlagets webbplats.
Som forskare vid Lunds universitet kan du använda LUCRIS för att parallellpublicera. När du registrerar en publikation i LUCRIS laddar du upp den version som är tillåten enligt förlagets villkor som en PDF-fil under "Electronic version(s) of this work". Ange vilken artikelversion under "Document Version".
Sök efter tidskrifters och förlags open access- policy i Sherpa Romeo
Sök efter forskningsfinansiärers riktlinjer kring open access i Sherpa Juliet
Innan du skickar in din artikel för publicering
Innan du skickar in din artikel är det alltid bra att kontrollera tidskriftens kvalitet.
De flesta förlag håller en god standard, men det finns undantag. Om du är osäker finns olika sätt att göra en kvalitetskontroll.
Webbplatsen "Think Check Submit" ger en bra genomgång av vad man bör tänka på innan man skickar in en artikel, bok eller ett bokkapitel. Webbplatsen hjälper forskare att identifiera seriösa tidskrifter och förlag.
Om du har frågor är du välkommen att kontakta oss på Ekonomihögskolans biblioteket eller avdelningen för vetenskaplig kommunikation på universitetsbiblioteket publicera [at] lub [dot] lu [dot] se (publicera[at]lub[dot]lu[dot]se)