Praktisk studieinformation, regler och riktlinjer
Nationalekonomiska institutionen
För studenter som är antagna och registrerade på kurser vid Nationalekonomiska institutionen gäller att all kursspecifik information finns att tillgå via relevant kurssida på studentportalen Canvas.
Nedan finns viktig praktisk studieinformation samt regler och riktlinjer av olika slag - för nuvarande såväl som för potentiella studenter.
Inför terminsstart och kontaktinformation
Om du har frågor om kursregistrering, resultatrapportering eller tentamina vänder du dig till en utbildningsadministratör enligt nedan. För frågor om hur du kan lägga upp din utbildning, om kurser, problem med studierna eller liknande kontaktar du institutionens studievägledare. För frågor av annan karaktär såsom övergripande kursutbud, dispenser eller liknande vänder du dig till studierektorn för grundutbildningen.
För kursspecifika frågor rörande pågående kurser vänder du dig i första hand till undervisande lärare.
Utbildningsadministration
Kan svara på frågor som rör sådant som kursregistreringar, resultatrapportering, tentamina, reservantagning.
Azra Padjan (grund- och fortsättningsnivå)
Peter Schüller (distanskurser och uppsatser)
Programkoordinator (masterprogram)
Kan svara på allmänna frågor om institutionens masterprogram och masterkurser
Ulf Persson
Studievägledning
För vägledning och rådgivning rörande studier i nationalekonomi, behörighetsfrågor, tillgodoräknanden och liknande. Kontaktperson för studenter med funktionsnedsättning.
Mårten Wallette
Ledning för grundutbildningen
Övergripande ansvarig för grundutbildningen, kursutbud, lärare, dispensärenden et cetera.
Pontus Hansson (studierektor)
Karin Bergman (utbildningsledare)
I samband med varje terminstart hålls introduktionsmöten för studenter som är antagna till grundkursen och våra fördjupningskurser. Information om dessa samt annat matnyttigt inför terminsstart såsom obligatorisk webbregistrering hittar du på sidan för introduktionsmöten.
Litteratur och kursplaner, tentamen och schema
Litteraturlistor
Litteraturlistor höstterminen 2025.
Grundkurs NEKA12, nationalekonomi, 30 hp.
Grundkurs, distans, nationalekonomi, 30 hp.
Fördjupningskurser, nationalekonomi, 31-90 hp.
Avancerad nivå, nationalekonomi.
Magisterprogrammet i finans.
Magisterprogrammet i dataanalys och ekonomi.
Kurser för livslångt lärande, nationalekonomi.
Litteraturlistor vårterminen 2025.
Grundkurs NEKA12, nationalekonomi, 30 hp.
Grundkurs, distans, nationalekonomi, 30 hp.
Fördjupningskurser, nationalekonomi, 31-90 hp.
Avancerad nivå, nationalekonomi.
Magisterprogrammet i finans.
Magisterprogrammet i dataanalys och ekonomi.
Kurser för livslångt lärande, nationalekonomi.
Om du söker äldre litteraturlistor, kontakta institutionens studievägledare och meddela vilken kurs, kurskod, och år/termin det gäller. Notera att äldre litteraturlistor finns i universitetets arkiv och det kan ta ganska lång tid att hitta dessa.
Kursplaner
Är du i dagsläget registrerad på kurser vid Nationalekonomiska institutionen så hittar du kursplanen för en specifik kurs via kurssidan på Canvas, både på svenska och på engelska.
Aktuella och i viss mån lite äldre kursplaner finns även att tillgå via universitetets system för kursplaner.
Kursplaner på svenska (ange ex. sökordet NEK eller specifik kurskod)
Kursplaner på engelska (ange ex. sökordet NEK eller specifik kurskod)
- Om det gäller en gammal kurs och du inte hittar kursplanen via länken ovan, kontakta institutionens studievägledare och meddela vilken kurs, kurskod, och vilket år det gäller. Notera att väldigt gamla kursplaner finns i universitetets arkiv och det kan ta ganska lång tid att hitta dessa.
- Har du inte tidigare läst vid Nationalekonomiska institutionen, men vill veta mer om innehållet i olika kurser så hittar du aktuella kursplaner via vår sida för utbildning: Studera nationalekonomi
Tentamensanmälan
Du måste anmäla dig till alla tentamenstillfällen. Tentamensanmälan sker via studentportalen Student.lu.se.
Anmälan öppnar tre veckor före tentamen och stänger en vecka före angivet tentamensdatum. Notera att du måste vara (om)registrerad på en kurs för att kunna anmäla dig till tentamen.
Tentamensdatum hittar du i aktuellt schema för den specifika kursen.
Augustitentamen
Datum för omtentor och uppsamlingstentor som ges i augusti anges i aktuellt schema och i Canvas för respektive kurs. Vi använder vanligtvis de två sista veckorna i augusti för omtentor och uppsamlingstentor.
Exempel på tidigare tentamen
På kurssidorna i Canvas finns en länk till exempel på tidigare tentor för alla kurser. Databasen innehåller ett urval av tentor från ca två år tillbaka. Notera att dessa tentor inte är del av kurslitteraturen och att de inte är kursmaterial. Syftet med att de hålls tillgängliga är att ge exempel på hur en viss tentamen kan vara utformad.
Tentamensregler
För regler vid salstentamina se tentamensregler.
Efter tentamensgenomgången (om sådan ges) kan du, mot uppvisande av legitimation, under terminstid hämta din skrivning på tentamensexpeditionen som ligger i rum EC1:237 (på "hyllan" ovanför Ljusgården).
För tentamensexpeditions öppettider se TimeEdit.
För frågor kan du kontakta tentamensexpeditionen via epost: examoffice [at] nek [dot] lu [dot] se
Om du efter att ha tittat igenom din tentamen vill lämna in en begäran om ändring av betyg skall nedanstående blankett lämna in. Innan du lämnar in blanketten bör du läsa igenom vad som gäller angående ändring av betyg. Blanketten skall skickas in till Li Larsson på Nationalekonomiska institutionen för diarieföring och vidarebefordran till relevant lärare.
Scheman för de kurser som du är antagen till hittar du via studentportalen Canvas. Scheman för alla institutionens kurser kan du med hjälp av relevanta kurskoder söka fram via schemaprogrammet TimeEdit
Ansökan till kurser, avbrott, omregistrering och tillgodoräknande
Ansökan till kurser
Ansökan till kurser sker i normalfallet (det finns vissa undantag) via Sveriges nationella ansökningsportal antagning.se – oavsett om du läser fristående kurser eller inom ett utbildningsprogram. Det är ditt ansvar som student att se till så att du söker dina kurser inom föreskriven tid och på rätt sätt. Om du läser inom ett kandidatprogram publicerar LU anmälningsanvisningar inför varje ansökningsperiod.
Anmälningsanvisningar - anmälan steg för steg
Anmälningsanvisningar – utbildningsprogram
Svarskrav efter första urvalet.
Efter första urvalet får du epost från antagning.se med information om att ditt antagningsbesked finns tillgängligt samt att du aktivt måste tacka ja till erbjuden plats/reservplats senast ett visst datum. Det är ditt ansvar som student att säkerställa att du tackar ja till din plats inom föreskriven tid annars förlorar du din plats på kursen/kurserna.
Antagningsbesked och svarskrav
Om du har blivit antagen till en kurs vid Nationalekonomiska institutionen och vill avbryta kursen finns det olika varianter av avbrott. Notera att det ligger på den enskilda studentens ansvar att meddela avbrott enligt någon av formerna nedan.
Återbud
Om du är antagen till en kurs men ännu inte har registrerat dig i Ladok, så tackar du helt enkelt nej till kursen genom att lämna återbud via studentportalen Student.lu.se. I och med att du då inte blir registrerad på kursen kan du sedan söka om kursen via antagning.se.
Tidigt avbrott
Om du har blivit registrerad i Ladok på en kurs du vill avbryta så kan du inom tre veckor efter kursens start göra ett tidigt avbrott på kursen. Om du gör ett tidigt avbrott på kursen kan du inte senare omregistrera dig på kursen. Däremot kan du senare söka om kursen via antagning.se. Ett tidigt avbrott gör du via studentportalen Student.lu.se.
Avbrott
Om du vill avbryta en kurs du är registrerad på i Ladok när det har gått mer än tre veckor efter kursens start så kan du göra ett avbrott på kursen. Om du gör ett avbrott på en kurs kan du inte söka om kursen kommande terminer. Däremot kan du senare omregistrera dig på kursen (se ovan för vad som gäller för omregistrerade studenter).
Om du har för avsikt att tentera en kurs som du har varit registrerad på under en tidigare termin bör du först omregistrera dig på kursen - för att få tillgång till aktuell kurssida i Canvas och därmed få information om kursen, kursanvisningar och eventuella obligatoriska eller frivilliga examinerande moment.
Omregistrering sker via ladok på studentportalen Student.lu.se, se instruktioner.
Du kan omregistrera dig under de tider som gäller för vanlig kursregistrering, dvs en vecka innan terminsstart (för kurser som börjar då) och en vecka i mitten av terminen (för kurser som börjar då). För omregistrering utanför dessa tider kontaktar du någon av institutionens utbildningsadministratörer - se "Vem kan jag fråga om vad?"
Som omregistrerad student kan du följa föreläsningar i mån av plats (vilket vanligtvis inte brukar vara ett problem).
Det åligger dig som student att ansöka om omregistrering samt att senast vid kursstart kontrollera, via kurssidan i Canvas eller med undervisande lärare, om det finns några särskilda instruktioner som gäller för omregistrerade studenter, samt att ta till dig den övriga kursinformation som gäller den aktuella terminen. Du måste vara omregistrerad på relevant kurs för att få tillgång till den aktuella terminens kurssida i Canvas.
Att tillgodoräkna en kurs till Lund och att använda en kurs i en examen är inte samma sak. En avslutad kurs från annat lärosäte kan vanligtvis användas i en examen från Lund och för sådana kurser görs inget tillgodoräknande.
För information om tillgodoräknande av kurser i nationalekonomi, se studievägledning.
Akademisk hederlighet och referenshantering
Plagiat, källhänvisningar och citeringsregler
I Nationalencyklopedin definieras plagiat som "konstnärlig imitation eller stöld, i fråga om litteratur ofta direkt avskrivning, gjord av någon som ger sig ut för att vara upphovsmannen.”
Detta innebär att om du använder texter, textfragment, figurer, tabeller eller liknande från böcker, tidskrifter, forskningsrapporter, tidningar eller annat publicerat material i något som du själv skriver (t.ex. uppsats, kortare essäer eller liknande) och utger detta för att vara ditt eget verk och dina egna tankar så gör du dig skyldig till plagiat.
Alla former av plagiat eller försök till plagiat är naturligtvis förbjudna, och kommer utan dröjsmål att rapporteras till institutionens studierektor i ett första steg och i ett andra steg till Lunds universitets disciplinnämnd. En typisk konsekvens om plagiat anses vara ett faktum är avstängning från vidare studier under en bestämd period.
Generellt gäller att det alltid måste gå att avgöra vad som är författarens eget bidrag och vad som är hämtat från andra källor (vetenskaplig noggrannhet – akribi). Tydliga källhänvisningar skall ange var material som inte är eget kommer ifrån. Källhänvisningen ska fungera som en hjälp till framtida läsare som vill kontrollera källan och finna mer material. Källhänvisningar ska också säga något om källans karaktär, d.v.s. om uppgiften som hämtas bara finns hos den författare som hänvisas till eller om uppgiften är att betrakta som allmängods.
Uppsatser och andra skriftliga uppgifter måste följa allmänna citeringsregler. Ett citat måste vara ordagrant återgivet och tydligt avskilt från övrig text, antingen med citattecken eller som ett eget indraget stycke. Källan för citatet ska alltid anges med sidhänvisning. Om inte dessa principer följs betraktas texten som plagiat. Omarbetningar av andras texter räknas också som plagiat. För att uppsatsen ska kunna värderas som ett självständigt arbete måste all text, utom citat, bestå av skribentens egna formuleringar.
Vid Nationalekonomiska institutionen kontrolleras uppsatser och andra skriftliga inlämningar med hjälp av ett plagiatkontrolleringsverktyg.
Ekonomihögskolan vid Lunds universitet rekommenderar att du använder Harvardsystemet när du refererar till olika källor i dina skrivna alster. Det finns inget standardiserat Harvardsystem utan en mängd olika varianter, och därför finns det inte heller någon standardmanual. Därför har vi skapat vår egen version av Harvardsystemet, och guiden nedan presenterar ett antal riktlinjer för hur du bör referera enligt LUSEMs Harvardsystem.
The LUSEM Harvard Referencing Style Guide (pdf, på engelska, version 3)
Om du har funderingar eller frågor om akademiskt skrivande, eller om du vill utveckla och fördjupa dina kunskaper i ämnet så finns Enheten för akademiskt skrivande och studieteknik (ASKS) som erbjuder alla studenter på Ekonomihögskolan hjälp att utveckla sitt skrivande och sin studieteknik.
Enheten för akademiskt skrivande och studieteknik (ASKS)
Studieverkstaden vid Lunds universitet ger tips och råd om hur du kan förbättra din studieteknik och ditt akademiska skrivande eller läsande. Studieverkstaden kan stötta dig som studerar på grundnivå eller avancerad nivå när det kommer till studieteknik och akademiskt skrivande. Du kan exempelvis vända dig till Studiestugan för att få hjälp att hitta effektiva arbetssätt med uppgifter, uppsatser och hemtentor.
Studiestugan vid EHL bemannas av studentmentorer som kan ge tips och råd kring studieteknik
Konsten att tala och skriva. En guide för att hjälpa dig att skriva vetenskapliga uppsatser samt att hålla publika presentationer.
Nationalekonomiska institutionen har i dagsläget inga specificerade riktlinjer om användandet av generativa AI-verktyg och liknande som gäller för alla kurser och på samma sätt. Det är läraren på en specifik kurs som avgör, och informerar studenterna om, vad som gäller för användandet av generativa AI-verktyg på just den kursen. De specifika riktlinjerna kan alltså till viss del skilja sig åt mellan olika kurser och du som student måste vara uppmärksam på detta. Nedan listas dock allmänna förhållningssätt till användningen av generativa AI-verktyg som gäller alla studenter och alla kurser
Du ansvarar för inlämnat arbete
Du är alltid ansvarig för alla inlämningsuppgifter, uppsatser eller liknande examinerande moment som du lämnar in samt allt arbete som genomförs under arbetet med dessa uppgifter. Du ansvarar för hela uppgiften och allt som används och ingår i den (t.ex. text, ritningar, diagram, illustrationer, programkod, analys och resonemang). Ditt ansvar gäller oavsett om innehållet är skapat av dig själv, av en annan student i ett grupparbete eller om du har tagit hjälp av AI-baserade verktyg eller andra verktyg i arbetet. Du förväntas kunna redogöra för, försvara och förklara det inlämnade innehållet vid förfrågan.
Olaglig användning av generativa AI-verktyg
Lämna inte ut konfidentiell information, såsom lösenord, forskningsdata eller liknande information som inte är avsedd för spridning till generativa AI-tjänster. Lämna inte heller ut upphovsrättsskyddat material till generativa AI-tjänster utan författarens medgivande. Om du inte följer dessa regler bryter du mot lagen. All text, dokument, bilder och annat innehåll som du matar in i generativa AI-verktyg kommer att skickas till tjänsteleverantörens servrar (oavsett sekretessinställningar).
Generell riktlinje för användning av generativa AI-verktyg
Generativa AI-verktyg kan användas som stöd i det praktiska arbetet med olika uppgifter, men du ska själv genomföra och svara för alla beslut och överväganden som görs under arbetet som val av ansats, analys, resultat, tolkningar och författandet av texten. Du måste alltid förhålla dig till och ta ansvar för all information som kommer från AI eller liknande verktyg. Information från sådana verktyg kan vara felaktig eller missvisande.
Övrigt - praktik, studentkonto, et cetera
LUSEM Data Science Network lanserades våren 2023 med målet att koppla samman EHL-studenter som är intresserade av datavetenskap och för att ge stöd i kvantitativa applikationer och mjukvara.
Data Science Lab
Data Science Lab finns i EHL:s bibliotek, rum B:307. Varje vecka finns en grupp doktorander med expertis inom kvantitativa applikationer och statistisk programvara på plats. Labbet är öppet för alla studenter vid EHL. Vi har expertis inom ett brett utbud av kvantitativa applikationer och mjukvara, inklusive matematik, statistik, ekonometri, kvantitativa forskningsmetoder, Python, R, Excel, Java, Stata, MATLAB, Eviews och Gretl.
Vi finns tillgängliga på Data Science Lab i EHLs biblioteksrum B:307 varje torsdag kl. 14-16, under terminstid, för att hjälpa dig med dina frågor gällande forskningsdesign och dataanalys, till exempel för din kandidat- eller masteruppsats.
Om du har mycket specifika frågor, vänligen maila oss först på supportdatalab [at] nek [dot] lu [dot] se (supportdatalab[at]nek[dot]lu[dot]se). Då kan vi koppla dig till en kollega som besitter den kompetens, som bäst passar just dina behov och arrangera ett möte.
Boka EIKON dator i biblioteket genom att logga in i TimeEdit:
EHL:s bibliotek, rum B:307
Lambda Data Society
Lambda är en organisationen för studenter vid Lunds universitet inom datavetenskap. Gruppmedlemmarna är intresserade av att utnyttja kraften i data för att driva innovation och genomslag. Gruppen samarbetar i projekt och anordnar workshops och events. Lambda är öppet för alla studenter på EHL, och välkomnar alltid nya medlemmar.
Canvas-sida: Dataanalys och matematik – hjälpcenter
Här kan studenterna hitta ett brett utbud av stödmaterial och föreläsningar relaterade till matematik och dataanalys.
Inom ramen för Politices kandidatprogrammet och Ekonomie kandidatprogrammet kan praktik ingå som del av studierna, och därmed ge akademiska poäng samt inkluderas i en examen från Lunds universitet. Det understryks i kursplanen att praktiken ska utgöras av kvalificerat arbete inom ramen för huvudämnet nationalekonomi. Praktiken ska vara oavlönad
För mer information om detta se akademisk praktik under grundutbildning.
Som student vid Lunds universitet tilldelas du ett så kallat studentkonto som består av användarnamn och lösenord. Studentkontot ger dig tillgång till bland annat e-post, fillager, passerkort, flera datasalar och bibliotekens nättjänster. Har du frågor eller funderingar om ditt studentkonto, kontakta LU:s Servicedesk.
På vår student-anslagstavla anslås sådant som är eller som kan vara av specifikt eller allmänt intresse för dig som student såsom praktikutlysningar, jobbannonser, informationsmöten, föreläsningar, seminarier, studentjobb och liknande.
Kontakt
Utbildningsadministratör
Grund- och fortsättningsnivå
Azra Padjan
Utbildningsadministratör
Distanskurser och uppsatser
Peter Schüller
Utbildningskoordinator
Masterprogram
Ulf Persson
Studievägledare
Mårten Wallette
Utbildningsledare
Karin Bergman
Studierektor
Pontus Hansson
CANVAS
För studenter som är antagna och registrerade på kurser vid Nationalekonomiska institutionen gäller att all kurs- och programrelaterad information såsom kursplan, schema, litteratur och annat finns att tillgå via studentportalen Canvas.