Karriär efter kandidatexamen i systemvetenskap
Karriär och arbetsmarknad
Det finns mycket du kan jobba med när du är färdig med din utbildning beroende på dina intressen, kunskaper och erfarenheter. Vi utbildar och förbereder dig för flera yrkesroller.
Systemvetare är efterfrågade och har hela världen som arbetsfält. Som systemvetare arbetar du med bland annat analys, design och systemintegration – oftast som projektledare.
Alumner – Systemvetenskapligt kandidatprogram
Läs mer om vad våra tidigare studenter från det systemvetenskapliga kandidatprogrammet i design av informationssystem arbetar med idag.
Våren 2023 erhöll Daniel en kandidatexamen i systemvetenskap från Institutionen för informatik vid Lunds universitet.
Berätta om vad du arbetar med idag!
– Jag jobbar på Montell & Partners, vilket är en konsultfirma som specialiserar sig inom Management och IT. Jag började arbeta här på deltid under min sista termin och gick över till heltid så fort jag var färdig med studierna. I min roll som konsult har jag befunnit mig hos Tetra Pak i Lund och hjälpt dem med diverse interna IT-projekt. Under mina hitintills 10 månader här har jag arbetat med djupgående analys av data, full-stack mjukvaruutveckling och projekthantering. I dagsläget sitter jag och integrerar/utvecklar system för simulering av fabrik och maskinlinjer!
Vad är den främsta anledningen till att du arbetar med det du gör?
– Passionen för konsultyrket härstammar ifrån hur jag är som person och den typ av miljö jag presterar bäst i. Jag tycker om att ha många bollar i luften och att kunna hoppa lite från projekt till projekt. Det händer att man slungas in i projekt och snabbt behöver anpassa och lära sig saker man aldrig tidigare stött på. Denna typ av miljö är någonting jag specifikt sökte efter när jag letade jobb – en miljö där jag får bära många hattar och ha ett brett ansvarsområde.
Hur förberedde Institutionen för informatik och Ekonomihögskolan dig för arbetslivet och en karriär inom ditt område?
– Jag skulle vilja säga att Institutionen för informatik förberedde mig extremt väl inför min karriär som konsult. Som tidigare påpekat är det viktigt att vara anpassningsbar och ha lätt för sig att lära sig nya teknologier och processer. Systemvetarprogrammet är inte direkt en utbildning som gör dig till en expert inom ett specifikt teknologiskt område, utan man lär sig grunderna i väldigt mycket kring IT och verksamhet. Denna kunskap ger en helhetsbild som gör det enkelt att identifiera och lösa problem, samtidigt som man blir väldigt duktig på att snabbt fördjupa sig. Dessa egenskaper uppskattas väldigt mycket och är högt eftertraktade i de flesta yrken, inte bara i konsultrollen.
Vilka råd skulle du ge dig själv om du började med dina studier nu?
– Engagera dig i att skapa nätverk och visa folk att du är ambitiös och kunnig. När yrkeslivet ska dra igång lönar det sig att folk ser på dig som någon de hade velat arbeta tillsammans med. Jag har flera exempel på rekommendationer som gått väldigt långt bland klasskamrater just för att de haft fina samarbeten under studierna.
Berätta om dina förväntningar på framtiden.
– Jag tror att vi är på väg in i en mycket intressant period där begrepp som “AI” och “LLM” kan komma att skaka upp tillvaron i många branscher. Institutionen för informatik har utan tvivel varit ledande när det kommer till att förbereda sina studenter för detta. Jag vill tro att jag har den bästa möjliga utbildningen för att handskas med de typer av problem och hinder som företag och organisationer kommer att möta på framöver, och jag väntar nyfiket och spänt på att få hjälpa till med att överkomma dessa.
Vad gillar du att göra utanför jobbet?
– Om jag inte jobbar hittar man förmodligen mig på gymmet eller tillsammans med sambon och vovven!
Har du någon dold talang?
– Jag gör en väldigt bra imitation av Stitch från Lilo & Stitch!
Ellinor Wihlborg tog sin kandidatexamen i systemvetenskap och jobbar i dag som Business Intelligence Analyst på Arriva i Köpenhamn.
– Det slog mig att vi faktiskt har Köpenhamn som ligger nära, så jag började söka jobb där. I de flesta annonserna stod det att du skulle kunna flytande danska och det kan inte jag men jag ville ändå försöka. Efter bara en och en halv vecka började det första företaget ringa mig. Veckan efter kom första intervjun, veckan därpå andra intervjun och tre dagar senare hade jag jobb!
Företaget Arriva ansvarar för den största delen av all kollektivtrafik i Danmark. Där arbetar Ellinor bland annat med deras beslutssystem.
– Framförallt arbetar jag med våra beslutssystem genom att ta fram analyser som används till olika rapporter, men jag hjälper också till att vidareutveckla våra program. Jag underhåller våra databaser och data warehouse och ser till att rätt data kommer in. Det ska finnas ett korrekt underlag som sedan används till rapporterna, som till exempel hur mycket diesel det har gått åt den här månaden eller hur många chaufförer vi behöver nästa år. Det blir ett underlag som jag hjälper till att ta fram till beslutsfattarna.
– Det är viktigt att knyta kontakter redan under utbildningen och att våga. Våga ta kontakt. Våga fråga. Våga nätverka. Lämna visitkort, fråga om det finns något projekt du kan vara med i eller jobba extra med, tipsar Ellinor.
– Språket är såklart lite tufft nu i början men mina kollegor är väldigt förstående och nu läser jag danska två kvällar i veckan, så det har löst sig bra. Jag fick jobb inom det område som jag tycker är intressant och trivs jättebra!