Forskning vid Ekonomisk-historiska institutionen
Institutionens övergripande forskningsstrategi är att vara öppen och inkluderande, den är förankrad i tre nyckelkoncept: relevans, internationalisering samt att bygga forskningsdatabaser. Institutionen vill få tusen blommor att blomma, vilket har resulterat i en produktiv, kreativ och mångsidig forskningsmiljö
Ekonomisk-historiska institutionen har ett välgrundat rykte för sina omfattande forskningsprogram med tonvikt på långsiktiga processer, baserad på ekonomisk teori och med kvantitativa metoder som viktiga verktyg. Forskningsämnena är inriktade på frågor av hög relevans för samhället. Institutionens forskare genererar årligen en imponerande mängd internationell publicering och är mycket framgångsrika i att dra till sig extern forskningsfinansiering. Mer än 80 procent av institutionens totala budget går nu till forskning.
Flertalet unika databaser har under åren byggts upp inom institutionens verksamhet. Vissa av dessa kan du få åtkomst till via vår engelska webbplats och även använda data från dem.
Institutionen är ung och internationell, med cirka 30 länder representerade. Dess forskare deltar i omfattande internationella nätverk och är väl representerade vid internationella forskningskonferenser. Institutionen vinnlägger sig om kopplingen mellan sina starka forskningsområden och utveckling av dess undervisning.
Större forskningsområden inom ekonomisk historia
- Tillväxt, teknologisk förändring och ojämlikhet
- Ekonomisk demografi
- Ekonomisk utveckling i det globala Syd
- Hållbara omställningar över tid och rum
- Historiska arbetsmarknader
- Finanshistoria, banker och försäkringar
Ekonomisk-historiska institutionens forskning och forskningsområden
Forskare vid Ekonomisk-historiska institutionen
Lunds universitets forskningsportal
Kommande och senaste publikationer i Forskningsportalen
Samtliga forskningsoutput i Forskningsportalen – portal.research.lu.se