Praktik som en del av din utbildning
Skaffa professionella meriter under din studietid.
Studenter på Ekonomihögskolan kan göra en del av sin utbildning på ett företag, organisation, ambassad eller liknande. Detta kallas verksamhetsförlagd utbildning (VFU) eller i mer dagligt tal, praktik. Man kan söka praktik på egen hand, eller på förhand godkända praktikplatser hos våra partnerföretag.
Att göra praktik innebär att du utför ett arbete på ett företag eller i en organisation och integrerar kunskap och teori från din utbildning med praktisk tillämpning och kompetensutveckling i en professionell miljö. Det innebär förstås en mycket bra erfarenhet på ditt CV, men även en chans att testa och utveckla dina kunskaper, bygga ett professionellt nätverk och få prova på arbetslivet.
Att söka praktik - så här går det till
1. Kolla upp så att du är behörig att söka en av våra praktikkurser
Det är viktigt att de praktiska moment som ingår i din praktik håller hög kvalitet. Det är en del av din utbildning, även om du genomför den på ett företag eller i en annan verksamhet, därav namnet verksamhetsförlagd utbildning. Du kan få högskolepoäng (och därmed även studiemedel från CSN) för praktik och räkna in i din examen, under förutsättning att du är behörig, söker och blir antagen till en praktikkurs.
2. Hitta rätt praktikplats
Du kan hitta din egna praktikplats eller söka till Ekonomihögskolans praktikplatser. Ordnar du din egen praktikplats är det ditt ansvar att se till så att den är kvalificerad. Tänker du däremot söka ett av skolans praktikplatser bör du gå in och läsa rekommenderade förkunskapskrav under respektive praktikannons, samt se till att du är behörig till rätt praktikkurs.
- Praktiken ska vara en förlängning av utbildningen, en lärande upplevelse som ger dig möjlighet att tillämpa dina teoretiska kunskaper från universitetsutbildningen.
- Praktiken ska ha en definierad början och slut, samt en arbetsbeskrivning med önskade kvalifikationer.
- Det ska finnas tydligt definierade lärandemål/mål för praktiken som är kopplade till din utbildning.
- Det ska också finnas en handledare tillgänglig på arbetsplatsen under hela perioden du gör ditt praktik.
- För att kunna göra poänggivande praktik, behöver du både en praktikplats och plats på en praktikkurs. För att kunna ansöka och bli antagen till en praktikkurs, behöver du först ha en praktikplats.
- Du letar själv upp en kvalificerad och för ditt huvudämne relevant praktikplats och ansöker till den.
- När du sedan får en praktikplats, ansök till praktikkursen.
- Efter praktiken lämnar du in den rapport som krävs för att du ska få dina högskolepoäng. Anvisningarna om detta finns i informationen om praktikkursen.
- Ekonomihögskolans partnerföretag erbjuder praktikplatser som förmedlas via Karriärcenter.
- För att kunna göra poänggivande praktik, behöver du både en praktikplats och plats på en praktikkurs.
- Praktikannonserna för Ekonomihögskolans praktikplatser är endast för studenter på Ekonomihögskolan. Annonserna läggs upp i Canvas (LUSEM Career Services på Canvas) och du ansöker enligt anvisningarna i annonsen.
- Karriärcenter hjälper dig med administrationen och ansökan till berörd praktikkurs.
- Efter praktiken lämnar du in den rapport som krävs för att du ska få dina högskolepoäng. Anvisningarna om detta finns i informationen om praktikkursen.
Tidslinje - Praktik höstterminen 2025
Annonspublicering: 24 Februari
Sista dag för ansökan: 14 Mars
Behörighetskoll och grovurval: 14 - 26 mars
Intervjuer: 27 mars – 28 april
Praktikant vald: 29 april
Sista dag för studenterna att söka praktikkursen på Ekonomihögskolan: 15 maj
Praktikstart HT25: 1 september, praktiken pågår 10 veckor (tom. 31 Oktober) eller 20 veckor (tom.18 januari)
3. Sök poänggivande praktikkurs
Du har praktikplatsen, du är behörig för praktikkursen – glöm nu inte att söka den! Då får du både högskolepoäng och rätt till att söka medel från CSN.