Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Om Statistiska institutionen

Sign which says Department of Statistics

Välkommen till Statistiska institution vid Lunds universitet – home to the art and science of learning from data.

Vi räknar våra anor från 1902 då Pontus Fahlbeck utsågs till professor i statskunskap och statistik och den undervisning i statistik som han bedrev. Vi är stolta över att därmed vara en av världens äldsta statistiska institutioner. Statistik blev ett eget huvudämne 1918, och 1929 skapades formellt Statistiska institutionen, vilket innebar en viktig milstolpe på vår resa. 

Genom åren har vi utvecklats till en knutpunkt där de klassiska principerna för statistik sömlöst blandas med de senaste metoderna inom modern data science.  

På Statistiska institutionen har vi ett trefaldigt uppdrag: att förmedla kunskap i statistik och dataanalys på alla akademiska nivåer, att bedriva forskning inom det vidsträckta fält som utgörs av statistik och data science, samt att verka för att våra kunskaper och kompetenser inom statistik kommer samhället till gagn genom samverkan. Vår energiska och entusiastiska personal utgörs av ett tjugotal engagerade medarbetare, inklusive administratörer, postdoktorer och doktorander. Alla är besjälade av att tillämpa statistik och data science inom olika områden, från medicin och livsvetenskap, till ingenjörskonst, artificiell intelligens, ekonomi, finans och humaniora. 

Vi erbjuder ett omfattande utbildningsutbud på såväl grund- som avancerad nivå. Vår utbildning inom data science är framstående och ger studenter möjlighet till både magister- och masterexamina, vilket säkerställer att våra studenter är väl rustade för utmaningarna i det föränderliga datalandskapet. Vår forskarutbildning är utformad för att fostra nästa generation av statistiska ledare. 

Följ med oss på denna spännande resa där tradition möter innovation och statistiskt skarpsinne formar framtiden.