Webbinariet var det senaste i raden av denna typ av möten – Pop-Up Arena – där KEFU med kort varsel arrangerar lunchmöten för att ventilera aktuella ämnen av allmänt intresse. Denna gång anknöt mötet till KEFU:s fokus på demokratifrågor, och ämnet kunde knappast vara mera aktuellt.
Det blev en bred diskussion under mötet, som berörde både nomineringsprocesserna för de republikanska och demokratiska partierna samt de pågående samtalen om partiernas styrkor och svagheter i dessa processer.
Diskussionen berörde också immigrationsdebatten som alltmer kommit att handla om integrationsfrågor. Här togs också upp att det demokratiska partiet i allt högre grad har blivit villigt att inta en hårdare position mot invandring.
Under mötet togs också upp hur viktig partitillhörighet är i USA och att lojaliteten till det egna partiet är en viktig förklaring till att Donald Trump står så stark i opinionen.
Under de senaste 10-15 åren har dessutom väljarna blivit allt mer negativa till anhängare till det parti de inte själva tillhör. Ironiskt nog är väljarna ändå inte extremt polariserade när det gäller sakfrågor, där de flesta trots allt ligger i mitten, utan det är i hög grad känslor som styr, enligt forskarna.
Jonathan Polk, professor vid Statsvetenskapliga institutionen, Lunds universitet, modererade webbinariet. Hans forskning fokuserar på politiska partiers roll i samtida demokratier. Han är särskilt intresserad av hur medborgare deltar i politiken genom partier och det interna förhållandet mellan partimedlemmar och partiledning. Han är också medansvarig för den svenska partimedlemsundersökningen.
Panelen från University of Denver bestod av följande forskare:
Jesse Acevedo, som i sin forskning fokuserar på politisk ekonomi, demokratisering och internationell migration.
Phil Chen, som studerar ras, etnicitet, kön och partiskhet inom politisk psykologi, samt politisk kommunikation och hur väljare tolkar och reagerar på politiska och mediala budskap.
Seth Masket, som forskar och undervisar om politiska partier, delstatslagstiftningar och kampanjer och val.