apr
Mobila team i skånsk närsjukvård - Fortsatt positiva tongångar i Landskrona
Ett KEFU-seminarium om forskningen om mobila team i skånsk närsjukvård.
Presentationsbilder från seminariet Mobila team i skånsk närsjukvård (pdf)
En god och nära vård förutsätter samverkan och samordning av insatser i enskildas hem, såväl mellan medarbetare med olika professionell bakgrund som över organisatoriska gränssnitt. Forskningen har visat att samverkan är eftersträvansvärt och nödvändigt för en omställning mot nära vård. Samtidigt har flera studier visat att samverkan inte är enkelt. Vid ett KEFU-seminarium i oktober 2023 redovisades tidiga erfarenheter av som kan betraktas som en framgångsrik multidisciplinär teambaserad primärvårdsmodell i Skåne: Mobilt team Närsjukvård Landskrona. Teamet består av läkare, sjuksköterskor, kurator och sekreterare. Arbetet med patienter sker i nära samverkan med kommunen, ambulansverksamheten, vårdcentralerna och lasarettet i Landskrona.
Med hjälp av enkäter, intervjuer, observationer och registerdata har forskare vid Ekonomihögskolan följt teamets arbete sedan verksamheten startade den 16 januari 2023. Med utgångspunkt i detta material presenteras och diskuteras erfarenheter från det första året som teamet har verkat för patienter och samverkat med andra aktörer i vården: Vilket värde kan en multidisciplinär teambaserad primärvårdsmodell skapa för patienter och anhöriga, medarbetare i vården och huvudmän? Vilka förutsättningar behövs för en framgångsrik samverkan? Vad kan vi lära oss av erfarenheterna från Mobilt team Närsjukvård Landskrona då vårdformen rullas ut i resten av Skåne?
Medverkande vid seminariet
- Elin Funck och Anna Häger Glenngård, Forskare, Ekonomihögskolan, Lunds universitet.
- Annette E Andersson, Verksamhetschef för mobila team och specialiserad palliativ vård, Region Skåne.
- Siv O Jonsson, Enhetschef för Mobilt team Närsjukvård Landskrona.
- Jonas Tengsmar, Verksamhetschef, VO internmedicin, Lasarettet i Landskrona.
- Stefan Segerman, Hälso-och sjukvårdsstrateg, Omsorgsförvaltningen, Landskrona kommun.
Om KEFU
KEFUs syfte är att initiera relevant forskning och utbildning som ska stödja kommunernas och regionens utvecklingsarbete. Syftet är också att stimulera och stärka högre utbildnings förmåga och kapacitet att möta grundarnas behov av relevanta kunskapserbjudanden. KEFUs forskning och utbildning ska knyta an till den samhällsvetenskapliga och ekonomiska fakultetens verksamhetsområden. Grundare, finansiärer och uppdragsgivare är Lunds universitet, Region Skåne och Skånes kommuner.
Om evenemanget
Plats:
Ekonomicentrum EC3:207, Tycho Brahes väg 1, Lund
Språk:
På svenska
Kontakt:
kefu [at] kefu [dot] se