Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Alumn Daniel Tomic Lindvall – idag konsult inom Management och IT

Foto på Daniel. Han tittar i kameran och har på sig en kostym. Bakgrunden är ljus och grön.
Daniel Tomic Lindvall

Våren 2023 erhöll Daniel en kandidatexamen i systemvetenskap från Institutionen för informatik vid Lunds universitet. Vi intervjuade honom om hans framgångar på arbetsmarknaden.

Berätta om vad du arbetar med idag!
– Jag jobbar på Montell & Partners, vilket är en konsultfirma som specialiserar sig inom Management och IT. Jag började arbeta här på deltid under min sista termin och gick över till heltid så fort jag var färdig med studierna. I min roll som konsult har jag befunnit mig hos Tetra Pak i Lund och hjälpt dem med diverse interna IT-projekt. Under mina hitintills 10 månader här har jag arbetat med djupgående analys av data, full-stack mjukvaruutveckling och projekthantering. I dagsläget sitter jag och integrerar/utvecklar system för simulering av fabrik och maskinlinjer!

Vad är den främsta anledningen till att du arbetar med det du gör?
– Passionen för konsultyrket härstammar ifrån hur jag är som person och den typ av miljö jag presterar bäst i. Jag tycker om att ha många bollar i luften och att kunna hoppa lite från projekt till projekt. Det händer att man slungas in i projekt och snabbt behöver anpassa och lära sig saker man aldrig tidigare stött på. Denna typ av miljö är någonting jag specifikt sökte efter när jag letade jobb – en miljö där jag får bära många hattar och ha ett brett ansvarsområde.

Hur förberedde Institutionen för informatik och Ekonomihögskolan dig för arbetslivet och en karriär inom ditt område?
– Jag skulle vilja säga att Institutionen för informatik förberedde mig extremt väl inför min karriär som konsult. Som tidigare påpekat är det viktigt att vara anpassningsbar och ha lätt för sig att lära sig nya teknologier och processer. Systemvetarprogrammet är inte direkt en utbildning som gör dig till en expert inom ett specifikt teknologiskt område, utan man lär sig grunderna i väldigt mycket kring IT och verksamhet. Denna kunskap ger en helhetsbild som gör det enkelt att identifiera och lösa problem, samtidigt som man blir väldigt duktig på att snabbt fördjupa sig. Dessa egenskaper uppskattas väldigt mycket och är högt eftertraktade i de flesta yrken, inte bara i konsultrollen.

Vilka råd skulle du ge dig själv om du började med dina studier nu?
– Engagera dig i att skapa nätverk och visa folk att du är ambitiös och kunnig. När yrkeslivet ska dra igång lönar det sig att folk ser på dig som någon de hade velat arbeta tillsammans med. Jag har flera exempel på rekommendationer som gått väldigt långt bland klasskamrater just för att de haft fina samarbeten under studierna.

Berätta om dina förväntningar på framtiden.
– Jag tror att vi är på väg in i en mycket intressant period där begrepp som “AI” och “LLM” kan komma att skaka upp tillvaron i många branscher. Institutionen för informatik har utan tvivel varit ledande när det kommer till att förbereda sina studenter för detta. Jag vill tro att jag har den bästa möjliga utbildningen för att handskas med de typer av problem och hinder som företag och organisationer kommer att möta på framöver, och jag väntar nyfiket och spänt på att få hjälpa till med att överkomma dessa.

Vad gillar du att göra utanför jobbet?
– Om jag inte jobbar hittar man förmodligen mig på gymmet eller tillsammans med sambon och vovven! 

Har du någon dold talang?
– Jag gör en väldigt bra imitation av Stitch från Lilo & Stitch!