Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Han blir ny Wallenberg Scholar

Martin Dribe. Porträtt.
Martin Dribe. Arkivfoto.

Martin Dribe, professor i ekonomisk historia vid Ekonomihögskolan, blir en av tolv forskare vid Lunds universitets som nu utses till ”Wallenberg Scholars”.

Martin Dribe är professor i ekonomisk historia vid Ekonomihögskolan och föreståndare för Centrum för ekonomisk demografi vid Lunds universitet. Som Wallenberg Scholar ska han ägna sig åt den långsiktiga utvecklingen av demografiska ojämlikheter och vilka faktorer som bidrar till ojämlikhet i människors liv. Från ekonomi till familj, barn, hälsa, livslängd och grannskap. 

Ekonomisk ojämlikhet har ökat under senare decennier och det gäller också ojämlikheten i hälsa och livslängd. Bättre kunskap om de historiska orsakerna till detta kan hjälpa oss att möta dagens utmaningar. Forskningen omfattar det förindustriella samhället vid 1800-talets början fram till det tidiga 2000-talets välfärdsstat. Den baseras omfattande empiriska studier av individers livsförlopp. 

Wallenberg Scholars 

Wallenberg Scholars är ett program finansierat av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse som stödjer excellent grundforskning inom främst medicin, teknik och naturvetenskap. Total finansiering är 239 miljoner kronor.

Anslaget är femårigt och uppgår till 18 miljoner kronor vardera för forskare i teoretiska ämnen och upp till 20 miljoner kronor vardera för forskare i experimentella ämnen. Anne L’Huillier får som Nobelpristagare ett anslag om 40 miljoner kronor.

Erik Renström, rektor vid Lunds universitet, kommenterar:

– Fantastiskt, det är första ordet som kommer till mig. Lunds universitet har aldrig beviljats så många Wallenberg Scholars på en gång. Det är speciellt glädjande, för det kommer i en tid då Wallenbergsstiftelsernas syfte med anslaget ”internationellt genomslag för sin forskning, samt ges en möjlighet att satsa på djärvare och mer långsiktiga projekt” på pricken sammanfattar det som är Lunds universitets högsta prioritet just nu. Värdet av att få dessa medel som riktas rätt in mot en stor del av den allra mest framstående grundforskning som bedrivs här ger en kraftfull hävstång för våra ambitioner. 

Mats Alvesson, professor i företagsekonomi vid Ekonomihögskolan, hör till de Lundaforskare som tidigare år utsetts till Wallenberg Scholars för sin excellenta forskning.

Mer information