Många länder – till exempel alla EU-länder och USA – har tidigare lovat att minska sina utsläpp av koldioxid till år 2030. Men hur räknar man egentligen ut vem som släpper ut vad och hur mycket? Ska Kina ”straffas” för att landet är ”världens verkstad” och använder kolbaserad produktion för att tillverka varor som efterfrågas i till exempel Sverige?
Möt Astrid Kander, professor i ekonomisk historia med spets inom klimat, energi och miljö, som länge arbetat med att ta fram ett nytt sätt att mäta olika länders koldioxidutsläpp.
– Vårt mått redovisar ansvar för koldioxidutsläpp på ett mer rättvist sätt genom att inte endast se till importens negativa effekter utan även exportens positiva effekter på klimatet. Men det utvecklas fortfarande och bygger inte enbart på faktisk statistik utan även på modelleringar och scenarier. Det gör att jag inte tänker mig att det är ett mått som ska ersätta dem som redan finns, utan komplettera dem.
För Sveriges del innebär Kanders mått – det teknikjusterade klimatfotavtrycket – att hänsyn tas till den positiva klimatinverkan som svensk export har. Måttet ger fullt ansvar för all konsumtion inom landets gränser, men även för vilken teknik man använt för exporten: om man använt sig av energieffektiv produktion för exporten och använt sig av energikällor med låga koldioxidutsläpp.
– Genom att svensk produktion är i det närmsta koldioxidneutral så kan vi – genom att exportera till andra länder och därmed ersätta deras kanske ”smutsigare” energiproduktion – bidra positivt till klimatet. Det blir mellan 20 och 30 miljoner ton koldioxid som svensk export sparar det globala klimatet varje år. Och då är vi ändå en liten aktör, säger Astrid Kander.
De ansåg att det kunde vara risk för grönmålning, eller greenwashing, av de svenska siffrorna. Men det är det inte.
Hon var en av experterna som kom med input till 2022 års SOU om Sveriges globala klimatavtryck. Hon har också givit input till den dåvarande miljömålsberedningen.
– De flesta ledamöterna i den tidigare miljömålsberedningen ställde sig positiva till det teknologijusterade klimatfotavtrycket och var nära att anamma mitt och mina forskarkollegors synsätt. Men det skulle vara konsensus i gruppen och miljöpartiet och vänsterpartiet vände sig emot det. De ansåg att det kunde vara risk för grönmålning, eller greenwashing, av de svenska siffrorna. Men det är det inte. Det innebär bara att vi mäter såväl importens klimatskada som exportens klimatnytta för svenskt vidkommande, säger Astrid Kander.
Hon tror att det från en del håll kan ha funnits tankar på att hellre framställa Sverige i ganska dålig dager, som det vanliga konsumtionsmåttet gör, för att skapa en opinion om ”att ta till krafttag” och då pressa ner utsläppen.
– Men det skulle lika gärna kunna leda till uppgivenhet och en känsla av maktlöshet. Vad kan vi göra åt vad som sker på andra sidan jorden? Om vi till exempel slutar importera för att importen skadar klimatet, då får vi en isolationistisk politik där vi blir mindre integrerade på världsmarknaden och det får också negativa konsekvenser, för tekniksspridning, välfärd och trygghet, säger hon.
SOU: Sveriges globala klimatavtryck – regeringen.se
SCB-rapport inkluderar det nya ”fotavtrycket”
I Ephi-rapporten ”Svensk export klimatnytta 1995–2020” som publicerades hösten 2023 skriver Astrid Kander och Viktoras Kulionis att det är viktigt ”att klimatåtgärder skapar rätt incitament för förändring och inte döljer vare sig positiva eller negativa aspekter. Om ett missvisande mått ligger till grund för klimatpolitiken kommer åtgärderna i förlängningen att bli missriktade.”.
I rapporten utvecklar Kander och Kulionis det ”teknologijusterade klimatfotavtrycket”, som Astrid Kander och Magnus Jiborn med kollegor presenterade i Nature Climate Change redan 2015. Astrid Kander har argumenterat för det nya måttet i intervjuer, debattartiklar, poddar och expertgrupper i drygt tio år. I början av 2024 deltog hon i ett fulltecknat riksdagsseminarium på temat. Astrid Kander kommenterar:
– Och i SCBs senaste delrapport om exportens klimateffekter läser jag till min glädje att de lutar sig tungt mot det teknologijusterade fotavtrycket i sitt förslag till ny statistik på området. Så det kan äntligen vara på gång att Sverige kommer låta exportens klimatnytta synas i den svenska statistiken!