Hej Ture Eknor, ordförande i LINC! Kan du berätta om Swedish University Pitch Competition?
– Allt började egentligen med att ordföranden för några utav Sveriges mest aktiva finansföreningar hade ett möte i april 2024, där vi beslutade att tillsammans dra i gång en tävling där landets mest ambitiösa studenter skulle kunna mäta sig mot varandra och dessutom få representera sin förening och sitt universitet. Därefter har föreningarna tagit fram sina vassaste aktieanalytiker och förberett sig i flera månader, innan vi slutligen möttes under slutet av januari för att genomföra pitcharna och kora en vinnare. Vi i LINC är oerhört stolta över möjligheten att var värd för den allra första upplagan av vad som förhoppningsvis blir en årlig pitchtävling.
Vilka finansföreningar är med och tävlar?
– De finansföreningar som i nuläget är en del utav rådet som anordnar denna tävling är också de organisationer som får möjligheten att skicka lag till tävlingen. Just i år var det lag från Lunds universitet, Örebro universitet, Jönköping University, Stockholms universitet och Linköpings universitet som tävlade. Vad organisationerna från dessa universitet har gemensamt är framför allt att samtliga har utbildningsprogram riktade mot aktieanalys, och en god inställning gentemot utmaningen att tävla mot andra organisationer.
Hur gick tävlingen till?
– Varje förening fick skicka upp till tre lag, med max tre personer i varje lag. Varje lag hade sedan tio minuter på sig att, med understöd av en PowerPoint-presentation, leverera en pitch av en aktie de gillar och sedan svara på frågor i en Q&A. I en första omgång avancerade fyra lag av totalt tio tävlande till finalrundan, och vi i LINC är såklart jättestolta över att båda våra tävlande lag knep en plats i finalen.
– Därefter pitchade dessa fyra lag ytterligare en gång, i Crafoordsalen, inför snudd på 100 åskådare, samt våra domare för dagen: Danske Bank. Formatet för finalen var detsamma som i kvalificeringsrundan, och efter några ganska svettiga utfrågningar från det djupt uppskattade domarteamet stod ett av våra LINC-lag som vinnare, Axel Andersson och Marius Fischer!
Hur var det att stå värd för en ny tävling, och är ni nöjda med hur det gick?
– Det var ett av årets roligaste event! Dels så var det väldigt trevligt att få välkomna ambitiösa studenter från andra lärosäten ner till Lund och vår fina Ekonomihögskola, men det var också väldigt spännande att få möjligheten att se och höra hur de driver sina respektive organisationer, och såklart ta tempen på kvaliteten hos deras aktie-pitchar.
– Men framför allt var det roligt att i LINC få samlas bakom våra två tävlande lag, och heja på dem till vinst! Tävlingar är som roligast när det känns som att mycket står på spel, och när det var dags för Danske Bank att tillkänna göra vinnaren gick det inte att ta miste på hur mycket det skulle betyda att vinna för samtliga närvarande. Nästa år är det dags för någon annan organisation att stå som värd, men vi kommer i alla fall göra vårt yttersta för att se till att pokalen får stanna i LINC-labbet!
Axel Andersson och Marius Fischer är medlemmar i LINC och utgjorde vinnarlaget.
Stort grattis till vinsten! Hur känns det?
– Det är alltid kul att vinna och en lättnad att inte göra föreningen besviken – det vore ju tråkigt om vi inte var bäst.
Vad tror ni gjorde att ni vann?
– Vi tror att det var tre saker som framför allt spelade roll. För det första var vårt case "actionable", det vill säga en aktie-pitch snarare än en bolagspresentation. Vi presenterade något vi ansåg att man kunde tjäna pengar på här och nu. För det andra svarade vi koncist på domarnas frågor under Q&A utan att sväva i väg eller prata om annat. Och för det tredje hade vår presentation minimalt med text, vilket gjorde att domarna fokuserade mer på vad vi sa än att försöka läsa PowerPointen.
Hur förberedde ni er inför tävlingen?
– Vi gjorde mycket research, men det viktigaste var att förstå vad som faktiskt påverkar bolagets värde och fokusera på det, istället för att försöka täcka "allt". När vi förberedde presentationen handlade det om grunderna – skriva ett manus, memorera det och träna på att svara på potentiella frågor.
Har ni några tips till studenter som är intresserade av finans och aktieanalys?
– Jag skulle först och främst starkt rekommendera att gå med i LINC. Det är en grym organisation som ger förberedande kunskaper för alla som vill jobba inom finans, och kanske mer specifikt inom till exempel Investment Banking, Asset Management, Private Equity och Sales & Trading.