Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Kerstin Enflo om sitt första år som en del av Ekonomipriskommittén

En kvinna i vit skjorta står framför en bokhylla med gamla böcker. Foto.
Kerstin Enflo är professor i ekonomisk historia på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet och sedan ett år tillbaka ledamot av Kommittén för priset i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne. Foto: Johan Persson

Kerstin Enflo är professor i ekonomisk historia på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet och sedan ett år tillbaka ledamot av Kommittén för priset i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne. Vi nådde henne precis efter att årets pristagare, Claudia Goldin, professor i ekonomisk historia vid Harvard University hade offentliggjorts.

Hej Kerstin Enflo! Du är ekonomisk historiker och nu under ditt första år som ledamot i Kommittén för priset i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne utser ni en ekonomisk historiker som pristagare. Är det verkligen bara en slump? 

– Ja, jag tror faktiskt det är en slump, säger Kerstin Enflo över telefon och skrattar till. Vi arbetar ju brett när vi jobbar i kommittén. Vi ser till viktiga förändringar, går in på djupet och utreder alla aktuella forskare. Så det är inte så enkelt som att detta skulle vara kopplat till mig, pristagaren är väl utredd och allt har diskuterats ordentligt.

Hur har det första året i kommittén varit för din del?

– Verkligen jätteroligt! Jag hade inte en aning om att det skulle vara just så roligt. Det är stimulerande och jag har lärt mig jättemycket samtidigt som jag är glad att kunna vara med och bidra med mina egna kunskaper. Det är också mycket mer jobb än man kan tro. Känns lite märkligt nu när resultatet ute ur garderoben, så att säga, men också jätteroligt. Samtidigt är detta en liten del av allt vi gör. Det är precis ett år sedan jag började och det här blir min första utdelning.

Årets pristagare Claudia Goldin är hedersdoktor vid Ekonomihögskolan här i Lund sedan 2011. Har du träffat henne?

– Jag minns att hon besökte Lund för några år sen. Men jag har bara vimlat förbi henne som hastigast på någon konferens. Men visst är det här roliga nyheter också för Lund. Min kollega på Ekonomisk-historia institutionen vid Lunds universitet, Maria Stanfors känner henne bättre. De arbetar verkligen inom samma fält. Hon kan nog ge mer personliga reflektioner om Claudia Goldin.

Hur skulle du själv sammanfatta Goldins forskargärning?

– Det jag tycker är häftigast med Claudia Goldin är att hon är en sådan otroligt noggrann och duktig ekonomisk historiker. Hon går djupt ner i källorna och hittar nya sätt att mäta på, säger Kerstin Enflo och fortsätter:

– Dessutom är hon en jättemodern arbetsmarknadsekonom, som arbetar med metoder som verkligen är avancerade ekonometriskt. Andra forskare inom både arbetsmarknadsekonomi och ekonomisk historia har det allra största förtroende för henne. Det är mycket imponerade och gör också att hennes forskning får ett brett genomslag. Just den här tvärvetenskapen och nytänket kring metod och förklaringar, kring könsskillnader och genus – det blir en triangel av sprängstoff. Personligen är det verkligen det som jag imponeras av, avslutar Kerstin Enflo.

Läs mer om Claudia Goldin och Ekonomipriset