Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Nationalekonomisk uppsats vinner Ohlininstitutets uppsatspris!

Marcus håller upp sitt pris, står framför en bokhylla
Marcus Rundström, vinnare av Ohlininstitutets uppsatspris 2024

Vinnare av Ohlininstitutets uppsatspris 2024 är utsedd.

Marcus Rundström, har med sin uppsats Automation Risk Affect Young Adults Occupational Preferences vunnit Ohlininstitutets uppsatstävling. 

Varje år bjuder Bertil Ohlininstitutet in studenter att tävla med kandidat-, magister- och masteruppsatser som fått betyget väl godkänd (A eller B) som examinerats under året. Uppsatsens ämne ska knyta an till åtminstone två av tävlingens teman, som för år 2024 var följande; internationalisering, demokrati, teknologisk förändring och marknadsekonomi. 

Marcus Rundström utsågs till pristagare med nominering;

“Rundströms uppsats syftar till att undersöka hur minskat behov av mänsklig inblandning, automatisering, påverkar unga människors yrkesval. Mer specifikt undersöks hur risken för automatisering påverkar individens syn på olika utbildningar och sannolikheten att välja ett visst yrke. 

Rundströms uppsats är välskriven och stringent. Han har en tydlig och väl motiverad ansats och en relevant metod. Resultaten presenteras på ett trovärdigt sätt och diskuteras grundligt i relation till tidigare studier.

Nomineringen i sin helhet på Ohlininstitutets sida - ohlininstitutet.se

Det var ett nöje att handleda Marcus. Hans studie om hur automatisering och AI påverkar unga vuxnas yrkesval är mycket relevant i dagens snabbt föränderliga arbetsmarknad.

– Erik Wengström, Professor Nationalekonomiska institutionen, handledare för Marcus Rundström.

Marcus har läst masterprogrammet i nationalekonomi vid Ekonomihögskolan i Lund. Vi fick möjlighet att prata med Marcus om hans tid i Lund och vad framtiden kan erbjuda.

Vad är ditt bästa minne från studietiden i Lund?
– Under mina sex år i Lund så är mitt bästa minne tiden under masterprogrammet. Under den tiden träffade jag många nya vänner och upplevde mycket av vad studentlivet kunde erbjuda, tog många intressanta kurser, och så fick jag möjligheten att undervisa på Nationalekonomiska institutionen som amanuens, vilket jag tyckte var väldigt roligt och lärorikt. De två åren gick väldigt fort.

Var där några specifika kurser eller erfarenheter från din studietid som har varit särskilt värdefulla? 
– Eftersom jag bedriver doktorandstudier nu så har alla kurser inom nationalekonomi varit bra att ha med sig. Jag gillade kurserna om kausal inferens och applicerad mikroekonomi. Några av dessa var mikroekonometri, hälso- och arbetsmarknadsekonomi. 
Framförallt, så uppskattade jag kursstrukturen med att skriva två masteruppsatser istället för en, för att man kunde utforska flera ämnen och även se utvecklingen mellan första och andra uppsatsen. Jag lärde mig mycket under uppsatskurserna och det är något jag bär med mig i mina doktorandstudier. Som helhet, när jag ser tillbaka på tiden i Lund så tar jag med mig erfarenheterna av att knyta nya kontakter och att hantera många bollar i luften samtidigt. 

Marcus läser nu doktorandutbildningen vid Uppsala universitet och på frågan om han kommer att fortsätta att forska inom automatisering så får vi som svar att det är inte omöjligt, det får framtiden utvisa! 


Det är jätteroligt att se när studenter på vårt masterprogram i nationalekonomi gör så bra ifrån sig. Stort grattis till Marcus för den här fina utmärkelsen!

–  Maria Persson, programdirektör för masterprogrammet i nationalekonomi på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.


Automation Risk Affects Young Adults Occupational Preferences - lup.lub.lu.se