Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Vinnare av KEFUs uppsatstävling 2024

Två män, varav en håller en stor check
Årets uppsatsvinnare Arian Mosaddegh tillsammans med KEFUs forskningsledare Ulf Rmberg

Årets pris för bästa uppsats inom kommunal och regional ledning, organisation och ekonomi på totalt 20 000 kronor går till nationalekonomen Arian Mosaddegh för en uppsats som visar på lyckosamma insatser för kompetensförsörjning av undersköterskor.

Priset går till uppsatsen: From Classroom to Clinic – The Impact of Employer Influenced Vocational Education on Youth Unemployment and Labor Supply of Assistant Nurses?, författad av Arian Mosaddegh, Nationalekonomiska institutionen vid Lunds universitet.

Uppsatsen undersöker hur en mer näringslivsorienterad yrkesutbildning inom vård och omsorg kan påverka kompetensförsörjningen på kommunal nivå. Detta har gjorts genom att studera Vård- och omsorgscollege  (VOC), en policy som syftar till att stärka samarbetet mellan lokala vårdaktörer och den kommunala yrkesutbildningen. 

Arian Mosaddegh arbetar idag som kvantitativ analytiker på Svenskt Näringsliv i Stockholm, där han just nu färdigställer en rapport om kommunal effektivitet.

Styrelsens motivering till priset:

"I denna uppsats analyserar författaren Vård- och omsorgscollege (VOC), en satsning mellan 2008-2022 som syftar till att minska ungdomsarbetslösheten och öka arbetskraftsutbudet av undersköterskor. Programsatsningen tillåter lokala och regionala vårdgivare att forma läroplanen för t.ex. kommunala yrkesinriktade gymnasieprogram genom att anpassa utbildningsprogrammen till hälso- och sjukvårdssektorns specifika kompetenskrav. Ambitionen med satsningen är att åtgärda strukturella missmatchningar på den lokala arbetsmarknaden och säkerställa en pålitlig arbetskraftsförsörjning inom vården. 

Studiens empiriska material tar sin utgångspunkt i 423 VOC certifierade utbildningsinstitutioner, spridda i 232 kommuner mellan åren 2008-2021. Effektfokuset riktas mot den regionala arbetsmarknaden för åldersgruppen mellan 20-24 år. Genom att tillämpa en kvantitativ metod, huvudsakligen baserad på att studera variationen i en fördröjd difference-in-differences-modell med en binär behandling kan författaren bland annat konstatera satsningen har medfört en markant minskad ungdomsarbetslöshet och ett utökat utbud av undersköterskor, utan att lönerna sänks. Härmed ger studien bland annat bidrag till litteraturen som fokuserar på hur lönedynamiken påverkas av arbetskraftbrist inom specifika sektorer. Sammantaget förefaller en inriktning mot att påverka gymnasiala yrkesutbildningars innehåll, och på så sätt tidigt nå unga, vara en framgångsrik väg att gå för att stärka matchningen mellan arbetsmarknadens utbud och efterfråga. 

Givet den ihållande bristen på arbetskraft inom hälso- och sjukvården samtidigt som arbetslösheten är hög bland unga, tar uppsatsen upp en synnerligen relevant frågeställning av hög aktualitet. Uppsatsen präglas av gedigna metodval, bra språk och goda teoretiska ställningstaganden som tillämpas vid analys av det empiriska materialet. Detta har resulterat i en mycket välgjord uppsats med tydliga teoretiska och policy orienterade implikationer."

För den som vill läsa uppsatsen i sin helhet finns den tillgänglig via Lund University Publications Student Papers. Länk till uppsats: https://lnkd.in/dExJb9Qq