Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Forskarfrågan: Varför forska på framtidens mat?

foto av en person, grönsaker
Senaste forskningen om framtidens mat är i fokus då alumner träffas på Ekonomihögskolan. Foto: iStock

Vid höstens första alumnfrukost den 8 oktober står både frukost och den senaste forskningen om framtidens mat på programmet. Det är Thomas Kalling, professor i Strategic management på Ekonomihögskolan och Karolina Östbring, lektor vid Institutionen för Processteknik och tillämpad biovetenskap på LTH som föreläser. Vi passade på att fråga Thomas Kalling varför den aktuella forskningen är viktig.

Hallå Thomas Kalling, professor i Strategic management på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet och som ska prata om Framtidens mat på ett fullbokat alumnevent den 8 oktober!

Varför är det viktigt att forska på strategier kring investering och kommersialisering av alternativa proteinkällor?

–Ska vi kunna ta tag i globala utmaningar som CO2-frågan, hälsa, nutrition, proteinunderskott, ”animal welfare” mm på ett sätt som därtill är ekonomiskt hållbart, dvs att så många som möjligt ska ha råd med dessa produkter, måste vi förstå hur företag och andra instanser finansierar och organiserar sin verksamhet. Vi kommer inte lösa de här utmaningarna utan skarpa verksamhets- och affärsmodeller som kan attrahera och investera kapital på rätt sätt. Sen krävs det även aktiv samverkan mellan privat och offentligt, mellan politik, juridik och näringsliv samt mellan stora och små, för att lyckas.

Vilka globala utmaningar och störst och därmed viktigast att adressera just nu?

–Utöver de konkreta utmaningarna ovan anser jag att en stor utmaning är på det politiska planet: hur kommer stater och federationer förhålla sig till alternativa proteinkällor när det gäller industrireformer, subventioner, taxering och regelverk mm. Livsmedel som bygger på alternativa proteinkällor kringgärdas inte sällan av okunskap vilket gör att marknaden, konsumenterna, också är något av en faktor i det hela. Den här frågan bygger i slutändan på att vi konsumenter är villiga att betala och ändra vår konsumtion.

Tack, Thomas. Lycka till på alumnträffen!


Alumnfrukosten arrangeras av Ekonomihögskolans och LTH:s alumniverksamheter.

Forskning till frukost med Ekonomihögskolan och LTH: Framtidens mat – ehl.lu.se