Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Kandidatstudentporträtt: Fredrik Fletcher

Fotografi på Fredrik framför ett grönt landskap.

Fredrik Fletcher går sin sista termin på det systemvetenskapliga kandidatprogrammet vid Ekonomihögskolan. Vi ställde några frågor om hans erfarenheter hittills.

Vad är din bakgrund?
– Efter att ha studerat samhällsprogrammet med beteendeinriktning på ett idrottsgymnasium i Stockholm var min ursprungliga plan att utbilda mig till polis. För att få relevant erfarenhet och en väg in i yrket valde jag att genomgå en väktarutbildning – ett första steg som jag ansåg skulle ge mig en bra grund inför en framtida polisutbildning. Jag började därefter arbeta på Securitas, där jag stannade i tre år. Under denna period, som sammanföll med Covid-19-pandemin, läste jag även ett antal fristående kurser vid olika universitet, men upplevde att dessa studier inte var särskilt engagerande. Efter tre år inom väktaryrket, trött på arbetet och fortfarande sökande, insåg jag att det var dags att satsa på en utbildning som verkligen kunde bidra till min personliga utveckling. 

Varför valde du Lund? 
– Anledningen till att jag valde Lund var att jag verkligen ville uppleva studentlivet. Jag blev därför rekommenderad från både vänner och kusiner, som hade pluggat förre mig att det verkligen var en stad för någon som ville uppleva studentlivet. Lunds universitet har också ett väldigt gott rykte om att anses vara ett väldigt bra och respekterat arbete på arbetsmarknaden. Jag älskar verkligen den här lilla staden, hur nära det är till allting och hur snabbt man känner sig hemma. 

Varför valde du det Systemvetenskapliga kandidatprogrammet? 
– Min moster rekommenderade programmet för mig. Hon menade att det är en stor efterfrågan på arbetsmarknaden efter systemvetare och att många företag verkligen skriker efter människor som besitter denna kunskap. Jag har också alltid haft ett starkt intresse för teknik och datorer. 

Vad tycker du om programmet hittills? 
– Jag går nu min sista termin och hittills har jag lärt mig väldigt mycket inom systemvetenskap. En förståelse för hur teknik och verksamhet samverkar och hur man kan använda sig av IT-lösningar för att förbättra olika affärsprocesser. Detta har även bekräftats när vi har varit på praktik och även i mina egna personliga projekt. Lärarna är också väldigt duktiga och engagerade, samt att vi har fått möjlighet till att lyssna på intressanta gästföreläsare. 

Var det svårt att komma in i studierna? Hur är svårighetsgraden överlag? 
– Det tog ett tag innan jag verkligen kom in i studierna och återfick studiefokus. Det blev tydligt att man inte alltid förstår allt direkt efter att det har presenterats. Ofta krävdes det att gå tillbaka och repetera materialet flera gånger samt att tillämpa det praktiskt för att verkligen kunna ta till sig kunskaperna. 

– Svårighetsgraden på utbildningen skulle jag beskriva som utmanande, men hanterbar med rätt inställning och arbetsinsats. Vissa kurser var svårare att förstå i början, särskilt programmering och databaser, vilket kan vara utmanande om man inte har tidigare erfarenhet. Tack vare engagerade lärare och stödjande kursmaterial gick det dock bra att komma över de svårigheterna.

Hur är sammanhållningen i klassen? 
– Sammanhållningen är väldigt bra i klassen, nästan alla är väldigt öppna och härliga människor. Det är en öppen atmosfär och det är lätt att hitta någon att samarbeta med i grupparbeten eller att diskutera studierna med. Man får vänner för livet och goda kontakter inför framtiden. 

Har du några tips till dem som är intresserade av att söka till det systemvetenskapliga kandidatprogrammet? 
– Mitt tips är att förbereda sig lite innan om vad du tror att du vill göra efter programmet och hur utbildningen kommer att hjälpa dig i din karriär. Kanske finns det specifika kurser som passar extra bra med dina intressen eller framtida planer. Senare skulle jag tipsa om att förbereda mig inför programmeringen, eftersom att det är en del som många tycker är utmanande i början. 

Vad har du för framtidsplaner efter du har fått din kandidatexamen? 
– Mina framtidsplaner är att börja jobba direkt efter examen innan jag eventuellt vidareutbildar mig. Jag tror att det kan vara värdefullt att få praktisk erfarenhet och en tydligare bild av vilken inriktning jag vill specialisera mig inom innan jag satsar på ytterligare studier.