Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Statistikprofessor från Lund får prestigefyllda utnämningen ”IMS Fellow”

Malgorzata Bogdan och ett träd. Kollage.

Małgorzata Bogdan är professor i statistik på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet och University of Wrocław. Hon har nu blivit utsedd till en av 2024 års ”Institute of Mathematical Statistics Fellows”.

I motiveringen för utnämningen skriver Institute of Mathematical Statistics (IMS): ”for innovative contributions to high-dimensional statistics, particularly in multiple testing and variable selection, insightful connections between Bayesian and frequentist approaches, for successfully integrating methodological work with applications in genetics, and leadership in fostering scientific collaborations.”

– Det här ett viktigt och oväntat erkännande för mig, eftersom mitt arbete i hög grad är kollaborativt och tvärvetenskapligt. Jag är glad över att min forskning, som främst drivs av tillämpningar, har uppmärksammats av IMS. Att förstå de statistiska och beräkningsmässiga egenskaperna hos verktyg för maskininlärning är avgörande för att kunna konstruera effektiva lösningar. Det är en del av min forskning som jag värdesätter högt, kommenterar Małgorzata Bogdan och fortsätter:

– Det gör mig också glad att se att IMS uppmärksammar att mitt arbete bygger på samarbete. Att utveckla effektiva beräkningsverktyg kräver samarbete mellan specialister inom olika områden av statistik, datavetenskap och experter inom tillämpningsområden som genetik eller finans. Därför vill jag uttrycka min tacksamhet till mina många kollegor och studenter som jag har haft nöjet och glädjen att arbeta med.

”Bidrar till ett gott rykte”

Krzysztof Podgorski är även han professor i statistik och prefekt för Statistiska institutionen på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet. Han kallar Małgorzata Bogdan ”en briljant forskare”. Han är stolt över det erkännande som utnämningen innebär också för institutionen i Lund.

Det kanske inte är allmänt känt, men vår egen institution är en av de äldsta statistikinstitutionerna i världen – vi har nu funnits i snart hundra år! IMS är världens största internationella organisation för matematiskt inriktade statistiker. Utmärkelsen bidrar också till vårt eget anseende och goda rykte, säger Krzysztof Podgorski.

Inte minst ser han hur utmärkelsen kan ge positiva ringar på vattnet när det kommer till att anställa nya forskare och doktorander. Bland årets övriga nya ”fellows” finns anknytningar till välkända organisationer som MIT, Caltech, Cornell, Yale, Stanford, Duke, McGill, USC och Columbia bland andra.

Läs en längre intervju på vår engelska webbplats

IMS Fellows 2024 – imstat.org