Susanne Arvidsson, docent på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet och centrumföreståndare för SSCEN, håller i genomförandet av kartläggningen Hållbara bolag. En rådgivande kommitté har från starten 2018 utvecklat kartläggningen och rankningen utifrån hur spelplanen för ett hållbart näringsliv förändras. Frågorna ställs till 130 noterade bolag i Sverige och svarsfrekvensen är närmare 70 procent.
Hållbara bolag 2024 ger många intressanta inblickar i hur svenska bolag arbetar med hållbarhet. I år studerades inte bara hur bolagen arbetar med klimatomställningen, utan även med biologisk mångfald. Dessutom tas pulsen på bolagen och testar hur förberedda de är för den allt tuffare hållbarhetsregleringen i form av CSRD/ESRS och EU taxonomin.
Man kan se några tydliga trender:
- CSRD/ESRS klättrar från en undanskymd plats till högt upp på bolagsagendan
- Ökat fokus på biologisk mångfald och en tillbakagång (om än liten) för klimatet
- Ännu långt från tydligt styrelse- och ledningsfokus på hållbarhet och fortsatta oklarheter kring tilldelning av resurser och mandat för genomförandet av hållbarhetsagendan
Forskningen är entydig när det gäller hur viktigt ett tydligt hållbarhetsfokus och engagemang från ledning och styrelse är för ett framgångsrikt omställningsarbete.
”I fjolårets resultat såg vi att hållbarhetsfrågorna på allvar nått in i styrelserummen. Vi noterade en stor procentuell ökning av andelen bolag där man integrerat hållbarhet löpnade i styrelsearbetet. Andelen steg från knappt 50 procent till 72 procent av samtliga bolag. Tyvärr verkar utvecklingen avstannat, vilket är förvånande med tanke på att den striktare hållbarhetsreglering som nu träder i kraft i och med CSRD/ESRS i högsta grad ställer krav på en aktiv ledning och styrelse. ”
Stora Enso, Nolato och Midsona är de enda bolagen som får maxpoängen 12 i enkätstudien. Det innebär att de bedöms ha en hög aktivitet inom samtliga årets fyra hållbarhetskategorier: Hållbarhetsarbete (en bakgrund), CSRD och EU Taxonomin, Klimat samt Biologisk mångfald. Noteras kan även att denna trio är de enda som från enkätstudien bedöms ha hög aktivitet inom kategorin Biologisk mångfald.
Fortfarande är det knappt 2 av 10 bolag som presenterar mål relaterat till sitt arbete med biologisk mångfald. Tittar man lite närmare på de olika branscherna upptäcker man att bankerna är de som är i särklass bäst på att presentera mål kopplat till biologisk mångfald. På ett år har andelen som presenterar mål ökat från 17 procent till 67 procent.
Framsteg och utmaningar för företagen i Hållbara bolag 2024 - aktuellhallbarhet.se