apr
Offentlig upphandling och välfärdsrelaterad brottslighet
KEFU-seminarium om korruption inom offentlig upphandling i Sverige.
Den offentliga upphandlingen i Sverige omsätter varje år närmare 900 miljarder kronor. Beloppet motsvarar närmare en sjättedel av Sveriges BNP. Därtill tillkommer direktupphandlingar och tilldelningar av uppdrag inom ramen för valfrihetssystem som faller utanför regelverket kring offentlig upphandling. Världsbanken uppskattar globalt sett att mellan tio och 25 procent av omsättningen vid offentlig upphandling försvinner genom korruption. Sverige har samtidigt under lång tid ansetts vara ett av världens minst korrupta länder.
De senaste siffrorna från Transparency International visar emellertid att korruptionen i landet ökar. Sveriges ranking har stadigt sjunkit i de senaste mätningarna och Sverige ligger nu på en sjätteplats. De frågor som berörs vid seminariet är hur korruptionen inom offentlig upphandling i Sverige kan se ut, vilka tecken man bör titta efter för att upptäcka korruption och vad som eventuellt kan göras för att motverka den.
Medverkande: Tom Madell, docent, Institutionen för handelsrätt vid Ekonomihögskolan, tidigare hovrättsråd vid hovrätten för Övre Norrland
Anmälan
Mer information och anmälan (öppnas i nytt fönster, extern webbplats)
Om KEFU
KEFUs syfte är att initiera relevant forskning och utbildning som ska stödja kommunernas och regionens utvecklingsarbete. Syftet är också att stimulera och stärka högre utbildnings förmåga och kapacitet att möta grundarnas behov av relevanta kunskapserbjudanden. KEFUs forskning och utbildning ska knyta an till den samhällsvetenskapliga och ekonomiska fakultetens verksamhetsområden. Grundare, finansiärer och uppdragsgivare är Lunds universitet, Region Skåne och Skånes kommuner.
Om evenemanget
Plats:
Ekonomicentrum EC3:207, Tycho Brahes väg 1, Lund
Kontakt:
kefu [at] kefu [dot] se