Anslagstavlan - nationalekonomi
Nedan anslås sådant som är eller som kan vara av specifikt eller allmänt intresse för dig som student i nationalekonomi såsom informationsmöten, praktikutlysningar, jobbannonser, föreläsningar, seminarier, studentjobb och liknande.
- Introduktions- och informationsmöten
- Praktikutlysningar
- Studentjobb/jobbannonser/stipendier
- Föreläsningar/seminarier
- Studenthälsan och Studieverkstaden vid LU - föreläsningar och aktiviteter
- Övrigt
Introduktions- och informationsmöten
Introduktionsmöten VT25
Introduktionsmöten som hålls i Nationalekonomiska institutionens regi är inte obligatoriska. Om du väljer att inte närvara på dessa möten förväntas du på egen hand inhämta den information som meddelas.
Nationalekonomi, grundkurs, NEKA12, 1-30 hp
- Ekonomie kandidatprogrammet.
Måndagen den 20 januari, kl. 09:15-10:00, Crafoordsalen.
- Politices kandidatprogrammet, PPE-programmet samt fristående studenter.
Måndagen den 20 januari, kl. 10:15-11:00, Crafoordsalen.
Nationalekonomi, fördjupningskurser, 31-90 hp
(NEKGxx, NEKHxx)
Måndagen den 20 januari, kl. 14:15-16:00, EC3:210.
Se även Introduktionsmöten.
Praktikutlysningar
Studentjobb, jobbannonser och stipendier
Ratio söker sommarassistenter
Under sex veckor i perioden juni till augusti får du möjlighet att arbeta tillsammans med seniora forskare i något av Ratios forskningsprojekt. Det är en kreativ och kvalificerad miljö, med stora möjligheter att utvecklas och lära sig mer om forskning. Perioden inleds den 9:e juni, de två veckorna därefter är obligatoriska, avslutningskonferens hålls i slutet av augusti, med obligatorisk närvaro veckan innan. Utöver det är de resterande tre veckorna flexibla.
För mer information se Ratio.
Sista ansökningsdag 16 februari 2025.
Riksskogstaxeringen söker sommarjobbare
Sedan år 1923 utför vi en årlig rikstäckande skogsinventering som är underlag för Sveriges officiella statistik om skogarnas tillstånd och förändring. Vi letar personer som vill ha ett aktivt och varierande jobb utomhus.
Vi söker personer med genuint intresse för skog och natur. Biologisk eller skoglig utbildning är meriterande, liksom erfarenhet av skoglig/biologisk inventering och god kunskap om svenska arter (mossor, lavar och kärlväxter). Det är viktigt att du är motiverad, lösningsorienterad, lojal och uppskattar friheten i att vara på resande fot samt tillsammans med ditt lag planera för era arbetsperioder. Eftersom bilkörning ingår i arbetsuppgifterna är det viktigt att du kan framföra en bil på ett säkert sätt och att din körförmåga inte påverkas av till exempel medicinering eller sjukdom. För att arbeta som forskningsbiträde vid Riksskogstaxeringen måste du ha god fysik och klara av att arbeta långa arbetsdagar på minst 10 timmar. Utöver det ska du kunna gå en mil om dagen i obanad terräng med ryggsäck som väger ca 15 kg samt trivas med att arbeta utomhus i alla väder. För att kunna erbjudas anställning behöver du:
- ha B-körkort
- ha vana av att arbeta eller vistas i skogen
- ha möjlighet att bo och arbeta lång tid på annan ort, ibland 8 dagar i sträck
- ha god samarbetsförmåga
- ha god förmåga att tolka text samt uttrycka sig väl i tal och skrift på svenska (instruktionstexter och internutbildning ges på svenska)
För mer information see Riksskogstaxeringen
Sista ansökningsdag 20 februari 2025.
Resestipendier - uppsatser på Europatema.
The Centre for European Studies regularly awards smaller travel grants to students who would benefit from carrying out fields studies in connection with their Bachelor’s or Master’s thesis.
Students enrolled at Lund University, who are planning to write their Bachelor’s or Master’s theses during the spring semester 2025, are eligible to apply for grants. The thesis must deal with the EU or Europe, European conditions, and/or questions of clear European relevance.
För mer information se Centrum för europaforskning
Sista ansökningsdag 31 januari 2025.
Outdoor-stipendium 2025
Inriktning: kandidat- eller magister-/masteruppsats som berör turism på ett bredare plan, ex. inom ekonomi eller handel med fokus på Sverige eller internationellt.
Stipendiesumma: 10 000 SEK.
Sista ansökningsdag: 31 oktober 2025.
För mer information se Outdoor 2025.
Föreläsningar och seminarier
Studenthälsan och Studieverkstaden vid LU
Studieverkstadens föreläsningar och aktiviteter VT25
Välkommen till Studieverkstaden! Hos oss får du tips och råd om hur du kan förbättra din studieteknik och ditt akademiska skrivande eller läsande.
Studenthälsans föreläsningar och gruppaktiviteter VT25
På Studenthälsan erbjuder vi kurser, grupper och individuella insatser för dig som student. Alla aktiviteter är gratis och framtagna för att ge stöd till studenter som har studierelaterade svårigheter.
Övrigt
Bli medlem i Nationalekonomiska föreningen
Studerar du nationalekonomi, har du studerat nationalekonomi eller vill du helt enkelt lära dig mer om nationalekonomi? Bli medlem i Nationalekonomiska Föreningen! Föreningen (NEF) grundades 1877 och har både en akademisk tyngd och en självklarhet i den akademiska och politiska debatten genom sin möjlighet att bidra till ett allmänt kunskapshöjande.
Nationalekonomiska Föreningen (NEF)
Nationalekonomiska Föreningen
Nationalekonomiska Föreningen bildades 1877 och främjar studier inom nationalekonomi samt bidrar till att utreda nationalekonomiska frågor genom föredrag, diskussioner och utgivande av tidskriften Ekonomisk Debatt (sedan 1973)
Centrum för Europaforskning vid LU
Centrum för Europaforskning (CFE) är en organisation för samverkan mellan institutioner och enskilda forskare som är engagerade i forskning om Europa.
Debatt i Lund
Debatt i Lund vill dra in fler forskare i samtidsdebatten och samtidigt göra universitetet lite angelägnare, vassare, varmare och roligare. Under en intensiv timme diskuterar forskare, opinionsbildare, studenter och allmänhet aktuella samhällsfrågor.