Anslagstavlan - nationalekonomi
Nedan anslås sådant som är eller som kan vara av specifikt eller allmänt intresse för dig som student i nationalekonomi såsom informationsmöten, praktikutlysningar, jobbannonser, föreläsningar, seminarier, studentjobb och liknande.
- Introduktions- och informationsmöten
- Praktikutlysningar
- Studentjobb/jobbannonser/stipendier
- Föreläsningar/seminarier
- Studenthälsan och Studieverkstaden vid LU - föreläsningar och aktiviteter
- Övrigt
Introduktions- och informationsmöten
Praktikutlysningar
Schuman Traineeship – paid traineeships at the European parliament
As an applicant for a Schuman traineeships, I must:
- be aged 18+;
- fulfil the language requirement;
- provide a university level diploma(s);
- provide an eligible criminal record;
- not have worked for more than two consecutive months within an EU institution or body;
- not have carried out a Study Visit in the Secretariat of the European Parliament six months prior to the beginning of the traineeship.
See Traineeships EU.
Application deadline: 31st of May.
Praktik HT24 - Eolus (praktik inom analys)
Som praktikant hos oss på Eolus blir du en viktig del av vår kommunikationsavdelning. Ditt arbete kommer bland annat att innefatta att ta fram bakgrundsstatistik, skriva rapporter, göra nyttokalkyler, delta vid samrådsutställningar samt följa och analysera politiska beslut som påverkar vår bransch.
Du kommer även att få möjlighet att samarbeta med flera andra avdelningar inom företaget – till exempel affärsutveckling, juridik, hållbarhet och ekonomi – vilket ger dig en bred inblick i hur vi arbetar med förnybar energi från flera perspektiv.
För mer information Eolus.
Sista ansökningsdag: löpande urval.
Studentjobb, jobbannonser och stipendier
Lunds kommun söker studentmedarbetare inför HT25
Som studentmedarbetare får du inte bara insyn i kommunens olika verksamheter, utan också ett relevant extrajobb på schyssta villkor under din studietid.
En studentmedarbetare är någon som studerar på universitet, högskola eller yrkeshögskola och som samtidigt utför ett kvalificerat arbete parallellt med – och kopplat till – sina heltidsstudier. Du ska ha läst minst 60 högskolepoäng eller 200 yrkeshögskolepoäng när du påbörjar ditt uppdrag.
Arbetstiden är flexibel så att arbetet inte inkräktar på studierna. Det ska gå att kombinera en tjänst som studentmedarbetare med heltidsstudier. Arbetstiden uppgår till åtta timmar per vecka i genomsnitt under en termin.
Exempel på uppdrag kan vara att göra omvärldsspaningar, utredningar, utvärderingar eller analyser inom områden som HR, samhällsplanering, ekonomi, kultur, miljö, kommunikation med mera.
Studentmedarbetare hållbart beteende kopplat till matsvinn
Studentmedarbetare inom energigemenskaper
Studentmedarbetare inom medborgardialog
Studentmedarbetare utveckling av anhörigcenters digitala plattform
Studentmedarbetare inom kommunikation och fotografi
Studentmedarbetare Landskapsarkitekt
Studentmedarbetare - grön omställning, VA-ledningar i GIS
Studentmedarbetare 3d-modellering
Studentmedarbetare inom kommunövergripande styrning
Studentmedarbetare energirådgivning till företag
Studentmedarbetare Fairtrade City Lund
Studentmedarbetare energi- och klimatplanering
Studentmedarbetare - Klimatberäkningar i planer
Studentmedarbetare - juridik för den gröna omställningen
Studentmedarbetare inom kommunikation till Europa Direkt Lund
Studentmedarbetare till arbetsmarknads- och socialförvaltningen
Se även Lunds kommun.
Sista ansökningsdag 21 maj 2025.
Årets studentuppsats i hälsoekonomi
Institutet för Hälso- och Sjukvårdsekonomi (IHE) tillsammans med Bengt Jönssons Stiftelse för Hälsoekonomisk Forskning utlyser härmed ett stipendium på 50 000 kronor för årets kandidat- eller masteruppsats i hälsoekonomi. Arbetet ska vara skrivet under läsåret 2024/2025.
Hälsoekonomi ger oss verktyg för att bättre förstå den problembild vi står inför, för att utvärdera möjliga lösningar och för att bidra med kunskap för nödvändiga prioriteringar. För att lyfta intresset för detta viktiga fält belönar IHE och Bengt Jönssons Stiftelse för Hälsoekonomisk Forskning en framstående uppsats inom området hälsoekonomi. Den forskningsfråga som adresseras ska ha bäring på de utmaningar vi som samhälle står inför idag. Hälsoekonomi har sitt ursprung som en gren av nationalekonomi, men vi välkomnar även stipendiater med hälsoekonomisk inriktning från andra akademiska områden.
Se IHE 2025
Sista ansökningsdag 30 jun 2025.
Outdoor-stipendium 2025
Inriktning: kandidat- eller magister-/masteruppsats som berör turism på ett bredare plan, ex. inom ekonomi eller handel med fokus på Sverige eller internationellt.
Stipendiesumma: 10 000 SEK.
För mer information se Outdoor 2025.
Sista ansökningsdag 31 oktober 2025.
Föreläsningar och seminarier
Studenthälsan och Studieverkstaden vid LU
Studieverkstadens föreläsningar och aktiviteter VT25
Välkommen till Studieverkstaden! Hos oss får du tips och råd om hur du kan förbättra din studieteknik och ditt akademiska skrivande eller läsande.
Studenthälsans föreläsningar och gruppaktiviteter VT25
På Studenthälsan erbjuder vi kurser, grupper och individuella insatser för dig som student. Alla aktiviteter är gratis och framtagna för att ge stöd till studenter som har studierelaterade svårigheter.
Övrigt
Bli medlem i Nationalekonomiska föreningen
Studerar du nationalekonomi, har du studerat nationalekonomi eller vill du helt enkelt lära dig mer om nationalekonomi? Bli medlem i Nationalekonomiska Föreningen! Föreningen (NEF) grundades 1877 och har både en akademisk tyngd och en självklarhet i den akademiska och politiska debatten genom sin möjlighet att bidra till ett allmänt kunskapshöjande.
Nationalekonomiska föreningen (NEF)
Nationalekonomiska Föreningen
Nationalekonomiska Föreningen bildades 1877 och främjar studier inom nationalekonomi samt bidrar till att utreda nationalekonomiska frågor genom föredrag, diskussioner och utgivande av tidskriften Ekonomisk Debatt (sedan 1973)
Centrum för Europaforskning vid LU
Centrum för Europaforskning (CFE) är en organisation för samverkan mellan institutioner och enskilda forskare som är engagerade i forskning om Europa.
Debatt i Lund
Debatt i Lund vill dra in fler forskare i samtidsdebatten och samtidigt göra universitetet lite angelägnare, vassare, varmare och roligare. Under en intensiv timme diskuterar forskare, opinionsbildare, studenter och allmänhet aktuella samhällsfrågor.