Anslagstavlan - nationalekonomi
Nedan anslås sådant som är eller som kan vara av specifikt eller allmänt intresse för dig som student i nationalekonomi såsom informationsmöten, praktikutlysningar, jobbannonser, föreläsningar, seminarier, studentjobb och liknande.
- Introduktions- och informationsmöten
- Praktikutlysningar
- Studentjobb/jobbannonser/stipendier
- Föreläsningar/seminarier
- Studenthälsan och Studieverkstaden vid LU - föreläsningar och aktiviteter
- Övrigt
Introduktions- och informationsmöten
Praktikutlysningar
Studentjobb, jobbannonser och stipendier
Ekonomifakta söker studentföreläsare inför HT25
Med föreläsningsturnén ”Det har blivit bättre” har Ekonomifakta, en del av Svenskt Näringsliv, besökt mer än 500 skolor och träffat över 100 000 elever sedan starten för 13 år sedan. Vi vill berätta för gymnasieungdomar om hur Sverige gick från att vara ett fattigt samhälle till att bli det land det är idag. Vi vill förklara hur sambanden mellan samhällets olika aktörer ser ut, hur dessa påverkar varandra och de ungas vardag. Vi vill helt enkelt prata nationalekonomi på ett språk som unga förstår och inspireras av!
Som föreläsare är du ute på skolor en till två dagar i veckan vilket innebär en del resor, men arbetet kan utan problem kombineras med universitetsstudier. Du utgår från din hemort.
Sista ansökningsdag 12 maj 2025.
Årets studentuppsats i hälsoekonomi
Institutet för Hälso- och Sjukvårdsekonomi (IHE) tillsammans med Bengt Jönssons Stiftelse för Hälsoekonomisk Forskning utlyser härmed ett stipendium på 50 000 kronor för årets kandidat- eller masteruppsats i hälsoekonomi. Arbetet ska vara skrivet under läsåret 2024/2025.
Hälsoekonomi ger oss verktyg för att bättre förstå den problembild vi står inför, för att utvärdera möjliga lösningar och för att bidra med kunskap för nödvändiga prioriteringar. För att lyfta intresset för detta viktiga fält belönar IHE och Bengt Jönssons Stiftelse för Hälsoekonomisk Forskning en framstående uppsats inom området hälsoekonomi. Den forskningsfråga som adresseras ska ha bäring på de utmaningar vi som samhälle står inför idag. Hälsoekonomi har sitt ursprung som en gren av nationalekonomi, men vi välkomnar även stipendiater med hälsoekonomisk inriktning från andra akademiska områden.
Se IHE 2025
Sista ansökningsdag 30 jun 2025.
Outdoor-stipendium 2025
Inriktning: kandidat- eller magister-/masteruppsats som berör turism på ett bredare plan, ex. inom ekonomi eller handel med fokus på Sverige eller internationellt.
Stipendiesumma: 10 000 SEK.
För mer information se Outdoor 2025.
Sista ansökningsdag 31 oktober 2025.
Föreläsningar och seminarier
Studenthälsan och Studieverkstaden vid LU
Studieverkstadens föreläsningar och aktiviteter VT25
Välkommen till Studieverkstaden! Hos oss får du tips och råd om hur du kan förbättra din studieteknik och ditt akademiska skrivande eller läsande.
Studenthälsans föreläsningar och gruppaktiviteter VT25
På Studenthälsan erbjuder vi kurser, grupper och individuella insatser för dig som student. Alla aktiviteter är gratis och framtagna för att ge stöd till studenter som har studierelaterade svårigheter.
Övrigt
Bli medlem i Nationalekonomiska föreningen
Studerar du nationalekonomi, har du studerat nationalekonomi eller vill du helt enkelt lära dig mer om nationalekonomi? Bli medlem i Nationalekonomiska Föreningen! Föreningen (NEF) grundades 1877 och har både en akademisk tyngd och en självklarhet i den akademiska och politiska debatten genom sin möjlighet att bidra till ett allmänt kunskapshöjande.
Nationalekonomiska föreningen (NEF)
Nationalekonomiska Föreningen
Nationalekonomiska Föreningen bildades 1877 och främjar studier inom nationalekonomi samt bidrar till att utreda nationalekonomiska frågor genom föredrag, diskussioner och utgivande av tidskriften Ekonomisk Debatt (sedan 1973)
Centrum för Europaforskning vid LU
Centrum för Europaforskning (CFE) är en organisation för samverkan mellan institutioner och enskilda forskare som är engagerade i forskning om Europa.
Debatt i Lund
Debatt i Lund vill dra in fler forskare i samtidsdebatten och samtidigt göra universitetet lite angelägnare, vassare, varmare och roligare. Under en intensiv timme diskuterar forskare, opinionsbildare, studenter och allmänhet aktuella samhällsfrågor.