Anslagstavlan - nationalekonomi
Nedan anslås sådant som är eller som kan vara av specifikt eller allmänt intresse för dig som student i nationalekonomi såsom informationsmöten, praktikutlysningar, jobbannonser, föreläsningar, seminarier, studentjobb och liknande.
- Introduktions- och informationsmöten
- Praktikutlysningar
- Studentjobb/jobbannonser
- Föreläsningar/seminarier
- Studenthälsan och Studieverkstaden vid LU - föreläsningar och aktiviteter
- Övrigt
Introduktions- och informationsmöten
Informationsmöte Pol. kand.-programmet - inför ansökan VT25
Till informationsmötet har vi bjudit in ämnesföreträdare för samtliga ämnen som du kan välja mellan under termin 3 och VT25.
Vi kommer även att kortfattat beröra möjligheten till praktik och utbytesstudier.
Plats: EC2:169.
Dag och tid: måndagen den 7 oktober, kl. 10.15-12.00.
Introduktionsmöten VT25
Introduktionsmöten som hålls i Nationalekonomiska institutionens regi är inte obligatoriska. Om du väljer att inte närvara på dessa möten förväntas du på egen hand inhämta den information som meddelas.
Introduktionsmöten VT25
Praktikutlysningar
Praktik VT25 - Riksrevisionen - effektivitetsrevisionen
Inom effektivitetsrevisionen granskas förhållanden som rör statens budget, genomförande och den statliga verksamhetens åtaganden och resultat. Granskningsarbetet bedrivs projektform och som praktikant hos oss får du möjlighet att aktivt delta i alla delar av granskningsarbetet. Vår avdelning för effektivitetsrevision är uppdelad i sex enheter efter riksdagens utskott.
Sista ansökningsdag 29 september 2024.
Praktik VT25 - Föreningen för utvecklingsfrågor (FUF) (global hållbar utveckling)
Är du student och intresserad av globala frågor, utvecklingssamarbete och Agenda 2030? Vill du utöver dina teoretiska studier få inblick i vad som sker på arbetsplatser som sysslar med dessa frågor? Då kan du söka praktik genom FUF. FUF förmedlar varje termin praktikplatser till våra medlemmar som läser en praktikkurs. Praktiken sker på företag, myndigheter och organisationer som arbetar med globala utvecklingsfrågor. I dagsläget erbjuder vi inga utlandspraktiker utan endast praktikplatser i Sverige.
FUF hanterar många olika praktikplatser och alla godkänns inte som en akademisk praktik i nationalekonomi. Om du är intresserad och planerar att söka måste du kolla praktikplatser med praktikhandläggare Mårten Wallette (studievagledare [at] nek [dot] lu [dot] se).
Medlemskap i FUF krävs (150 sek/år)
Sista ansökningsdag 29 september.
Praktik VT25 - Naturskyddsföreningen (miljö- och samhällsekonomi)
Som praktikant hos oss får du chansen att lära dig mer om svensk och europeisk miljöpolitik, påverkansarbete och hur Sveriges största och mest inflytelserika miljöorganisation fungerar.
Som praktikant ingår du i enheten Stab analys och påverkan, som ligger under generalsekreteraren. Staben ansvarar för bland annat påverkansarbete i övergripande frågor, sakexpertis i frågor som rör miljö- och samhällsekonomi samt EU, och bistår med samordning och omvärldsbevakning för att stärka Naturskyddsföreningens påverkansarbete för en hållbar samhällsutveckling.
Sista ansökningsdag 6 oktober.
Praktik VT25 - Sveriges FN-representation i New York
Vid FN-representationen arbetar ett 30-tal personer. Representationens uppgift är att representera Sverige, förhandla för och bevaka svenska intressen i FN och FNorganisationerna i New York, i den lokala EU-samordningen samt i kontakterna med andra FN-representationer i bland annat politiska och ekonomisk-sociala frågor.
Det dagliga arbetet består till stor del av att bevaka de många mötena i till exempel generalförsamlingen och dess olika utskott, samt därtill knutna EU-samordningsmöten. Möten kan också äga rum på virtuella plattformar.
Sista ansökningsdag 10 oktober (12.00, New York-tid)
Praktik VT25 - Svenskt näringslivs kontor i Bryssel
På Svenskt Näringslivs EU-kontor i Bryssel kommer du få möjlighet att lära dig mer om hur EU:s institutioner fungerar, vad påverkansarbete innebär, om svenska företag och vilka frågor som är viktiga för dem på EU-nivå och internationellt. Praktikanterna brukar fokusera på varsitt policyområde, och handleds av en expert inom respektive område (Handel, SME, arbetsmarknad, inre marknaden, energi och klimat samt digitalisering). Nämn gärna i ditt personliga brev vilket/vilka intresseområden ditt hjärta klappar lite extra för.
Svenskt näringsliv Bryssel VT25
Sista ansökningsdag 11 oktober.
Praktik VT25 - Sveriges OECD-delegation i Paris
OECD är en mellanstatlig organisation för samarbete mellan medlemsländernas regeringar i olika samhällsfrågor, med tonvikt på ekonomi, handel och utveckling. Organisationen är aktiv i den globala ekonomiska debatten, och i en rad internationella globaliseringsfrågor. OECD verkar genom regler, standarder och internationella överenskommelser som antagits av medlemmarna och som i vissa fall är öppna för andra länder. Relationer med icke-medlemsländer, med intresseorganisationer och andra aktörer är av stor vikt för OECD:s arbete.
Sista ansökningsdag 12 oktober.
Praktik VT25 - Sveriges Unesco-delegation i Paris
Unesco är FN:s organ för utbildning, vetenskap, kultur och kommunikation. Delegationen arbetar aktivt med att påverka global policy inom Unescos mandat. Inom Agenda 2030 har Unesco en viktig betydelse genom sitt breda mandat. Unesco leder arbetet med utbildningsmålet och har en viktig roll även till exempel inom arbetet för havsmålet och målet om fredliga samhällen. Unesco har även i uppgift att arbeta med skydd av kulturarv (som tex Världsarvskonventionen) inklusive skydd av kulturarv i konflikt. Unesco är också det FN-organ som har uttryckligt mandat att skydda och främja yttrandefrihet och pressfrihet.
Sista ansökningsdag 12 oktober.
Praktik VT25 - Kommerskollegium
Som praktikant hos oss på Kommerskollegium får du pröva på hur det är att arbeta som utredare på en statlig myndighet. Vi gör analyser av svensk och internationell handel utifrån olika vinklar, exempelvis ett ekonomiskt, juridiskt eller hållbarhetsperspektiv. Arbetet ligger ofta till grund för den svenska positionen inom EU-frågor eller handelspolitik.
Du deltar i det dagliga arbetet, skriver enklare egna texter, deltar och rapportera från möten och är med och bidrar i arbetet med planering, genomförande och uppföljning av insatser inom vårt internationella utvecklingssamarbete.
Sista ansökningsdag 13 oktober.
Praktik VT25 - Region Skånes Brysselkontor
Varje termin erbjuder Region Skånes Brysselkontor en praktikplats i Bryssel. Ta chansen att lära dig mer om EU på ett representationskontor i EU:s huvudstad!
Vi finns på plats mitt i EU:s hjärta, nära EU:s institutioner och ett stort antal andra aktörer som har kontor i Bryssel Region Skånes Brysselkontor är ett litet kontor och vi arbetar framför allt med frågor som rör regional utveckling, forskning och innovation samt infrastruktur. Vi främjar skånskt deltagande både i policydiskussioner och EU-program.
Sista ansökningsdag 15 oktober.
Praktik VT25 - Ratio (forskningsinstitut)
Som praktikant på forskningsinstitutet Ratio deltar du i våra forskningsprojekt och får möjlighet att tillämpa dina kunskaper från utbildningen. Tillsammans med våra meriterade forskare arbetar du med datainsamling och analys, samt deltar i författandet av rapporter och vetenskapliga artiklar. Ratio är ett fristående forskningsinstitut som forskar om hur företagandets villkor kan utvecklas och förbättras. Forskning om arbetsmarknad och lönebildning är särskilt prioriterad.
Sista ansökningsdag 28 oktober.
Praktik VT25 - Faugert & Co utvärdering (konsultföretag)
Är du intresserad av att bidra till utveckling av offentlig sektor och policyutveckling? Vill du få praktisk erfarenhet av att ta fram analysunderlag och skriva rapporter? Vi söker nu praktikanter till vårt kontor i Stockholm under vårterminen 2025. Vi stödjer myndigheter och andra organisationer genom att analysera och utvärdera deras högre utbildning samt FoU-satsningar och innovationsprojekt, men även satsningar inom regional utveckling och hållbarhet. Bland våra uppdragsgivare finns forskningsfinansiärer som Vinnova, Energimyndigheten, Forte och olika forskningsstiftelser. På nordisk nivå har vi kunder som Nordiska ministerrådet, NordForsk, Norges forskningsråd, norska och danska myndigheter, och på europeisk nivå flera av EU-kommissionens generaldirektorat.
Sista ansökningsdag 31 oktober.
Praktik VT25 - Sydsvenska handelskammaren (policyavdelningen)
Handelskammarens policyavdelning arbetar brett med en rad sakfrågor och dina arbetsuppgifter kommer att vara kopplade till några av våra dessa. Det kan handla om infrastruktur, utbildning och kompetensförsörjning, Agenda 2030, energi eller internationalisering. Tillsammans med övriga medarbetare får du ta fram underlag och göra research, skriva rapporter, debattartiklar, delta i konferenser och seminarium, stötta upp i Handelskammarens seminarieverksamhet med mera.
Sydsvenska handelskammaren VT25
Löpande rekrytering
Studentjobb och jobbannonser
Föreläsningar och seminarier
Studenthälsan och Studieverkstaden vid LU
Studieverkstadens föreläsningar och aktiviteter HT24
Välkommen till Studieverkstaden! Hos oss får du tips och råd om hur du kan förbättra din studieteknik och ditt akademiska skrivande eller läsande.
HT24
Studenthälsans föreläsningar och gruppaktiviteter HT24
På Studenthälsan erbjuder vi kurser, grupper och individuella insatser för dig som student. Alla aktiviteter är gratis och framtagna för att ge stöd till studenter som har studierelaterade svårigheter.
HT24
Övrigt
Bli medlem i Nationalekonomiska föreningen
Studerar du nationalekonomi, har du studerat nationalekonomi eller vill du helt enkelt lära dig mer om nationalekonomi? Bli medlem i Nationalekonomiska Föreningen! Föreningen (NEF) grundades 1877 och har både en akademisk tyngd och en självklarhet i den akademiska och politiska debatten genom sin möjlighet att bidra till ett allmänt kunskapshöjande.
Nationalekonomiska Föreningen (NEF)
Nationalekonomiska Föreningen
Nationalekonomiska Föreningen bildades 1877 och främjar studier inom nationalekonomi samt bidrar till att utreda nationalekonomiska frågor genom föredrag, diskussioner och utgivande av tidskriften Ekonomisk Debatt (sedan 1973)
Centrum för Europaforskning vid LU
Centrum för Europaforskning (CFE) är en organisation för samverkan mellan institutioner och enskilda forskare som är engagerade i forskning om Europa.
Debatt i Lund
Debatt i Lund vill dra in fler forskare i samtidsdebatten och samtidigt göra universitetet lite angelägnare, vassare, varmare och roligare. Under en intensiv timme diskuterar forskare, opinionsbildare, studenter och allmänhet aktuella samhällsfrågor.